Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

APCPR despre măsurile de combatere a pestei porcine clasice

Autor: Meat MIlkjoi, 15 septembrie, 2016

APCPR informează că, în urma schimburilor de informații și a motivației din expunerea delegației ANSVSA la reuniunea din 13 – 14 septembrie 2016 a Comitetului Permanent pentru Plante, Animale, Alimente și Furaje (SCoPAFF), secțiunea Sănătatea și Bunăstarea Animalelor, de la Bruxelles, s-a decis ca fermele comerciale de creștere a porcilor din România pot face comerț intracomunitar și export cu porci vii.

 

După opt ani de restricţii, fermele comerciale de creştere a porcilor şi unităţile de procesare carne de porc vor putea să-şi valorifice producţia de porci vii și de carne de porc în mod liber și egal cu toți producatorii din statele membre UE.

 

Este rezultatul unui efort îndelungat din partea fermierilor, a medicilor veterinari din sectorul suin, a autorităților sanitare veterinare centrale și locale de a respecta condiții de biosecuritate și supraveghere în creșterea și circulația porcilor în tot sectorul suin, în mod special în fermele comerciale, a aplicării unor programe personalizate sau la nivel naţional privind identificarea şi circulaţia porcilor, biosecuritatea, protecţia porcilor în ferme şi trasabilitatea cărnii de porc.

 

APCPR salută decizia autorităţilor sanitare veterinare europene de a aproba comerţul intracomunitar și exportul de porci vii din exploatațiile comerciale. Se recunoaște respectarea normelor sanitare veterinare, așa cum a rezultat și din ultimele verificări ale autorităților europene și se dă posibilitatea fermierilor din sectorul comercial de creștere a porcilor să beneficieze de oportunități de piață în momente critice care apar, tot mai des, în piața europeană a cărnii de porc.

 

APCPR a avut o foarte bună colaborare cu conducerea MADR și ANSVSA, cu care s-a întâlnit de mai multe ori pe tema modificării Deciziei CE 764/2013 privind măsurile zoosanitare de combatere a pestei porcine clasice în anumite state membre și, prin eforturi comune, s-a finalizat un program susținut de eradicare a pestei porcine clasice.

 

Felicităm autoritățile statului şi deopotrivă fermierii care au reuşit să convingă la toate verificările şi la toate prezentările din acest an că, în România, fermele comerciale de creştere a porcilor își menţin standarde sanitar veterinare de nivel european, iar supravegherea, monitorizarea şi controlul în sectorul cărnii de porc este o garanţie pentru procesatorii, comercianţii sau consumatorii din orice ţară.

 

Consiliul Director APCPR

Preşedinte Ioan Ladoşi

Europa, devastată de pesta porcină africană
Autor: Maria Demetriad  /   sâmbătă, 10 februarie 2018

Epidemia persistentă de pestă porcină africană (ASF) ar putea genera pierderi în industria porcilor din Ucraina, de cca 30 de miliarde de dolari, în următorii 15 ani, a afirmat Serviciul de Stat pentru Securitate Alimentară și Protecția Consumatorilor, citând estimările Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și...

ANSVSA: Proiect privind regulile de biosecuritate în exploataţiile de păsări
Autor: meatmilk  /   joi, 8 februarie 2018

(Comunicat ANSVSA) Văzând Referatul de aprobare nr. …….. din……………., întocmit de către Direcţia Generală Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, ţinând cont de prevederile art. 63 şi ale art. 10 lit. b) din Ordonanţa...