Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

APCPR despre reluarea exporturilor de porci vii

Autor: Meat MIlkmiercuri, 15 ianuarie, 2014

Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România salută iniţiativele MADR şi ANSVSA de a aborda în anul 2014, într-o manieră profesională, problema reluării exportului de porci vii din fermele comerciale româneşti.

Atenţia autorităţilor române este îndreptată, în mod justificat, pe aspectele sensibile ale sistemului de biosecuritate la nivel naţional şi transfrontalier. Recenta întâlnire dintre reprezentanţii ministerelor agriculturii şi ai autorităţilor sanitare–veterinare din România şi Bulgaria a avut între obiectve şi stabilirea unor acorduri privind controlul mișcării animalelor între România şi Bulgaria, întărirea sistemului de supraveghere a pestei porcine, în special la graniţele cu ţări terţe, supravegherea mistreţilor sau alte aspecte ce trebuiesc urmărite în vederea obţinerii acordului de export şi pentru porcii vii etc. De altfel, adevărata problemă – pe care doar autorităţile o pot rezolva – este cea legată de controlul circulaţiei mistreţilor şi a porcilor din gospodăriile populaţiei.

Decizia de a organiza, în vara acestui an, la Bucureşti, o întâlnire a experţilor din cele două ţări cu cei ai Comisiei Europene, precum şi introducerea acestui subiect în ordinea de zi a apropiatei şedinţe comune a guvernelor României şi Bulgariei, dă speranţe fermierilor din APCPR că problema pestei porcine şi a exportului de animale va fi, pentru prima dată, abordată la nivel naţional şi guvernamental. Suţinem, în continuare, că prevederile din programele privind pesta porcină nu trebuie să fie puse numai în spatele fermierilor, care respectă demult legislaţia europeană în domeniu, au investit masiv în biosecuritate şi supraveghere sanitară-veterinară, dar au suportat consecinţele unei indiferenţe pe care nu dorim s-o catalogăm.

Felicităm MADR şi ANSVSA pentru iniţiativă, îi asigurăm de sprjin şi colaborare în desfăşurarea programului de obţinere a statutului de ţară liberă de pestă, dar ne rezervăm şi dreptul de a interveni public în cazul în care acest program rămâne la stadiul de iniţiativă.

Consiliul Director APCPR-Preşedinte Ioan Ladoşi

Recomandările DVSSA-Sibiu pentru crescătorii de ovine
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Activitarea de reproducţie (monta şi obţinerea de miei prin fătări în campanii organizate) reprezintă o etapă prioritară în tehnologia de creştere a ovinelor care asigură venituri importante prin vânzarea de miei vii, carne de miel, precum şi creşterea efectivului, sau înlocuirea animalelor reformate sau moarte, se arată într-o...

Controlul și eliminarea IVEMP în creșterea porcilor
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 14 ianuarie 2015

Infecția cu virusul encefalomiocarditei porcului – IVEMP (Encefalomyocarditis virus – EMPV) este o boală infecțioasă virală întâlnită la porcine de toate vârstele, îndeosebi la grupele de tineret porcin, fiind evidențiată printr-o mortalitate ce variază între 10% și 100%. Produsă de un cardiovirus, boala afectează deseori...