Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

APCPR: Proprietarii fermelor de porci, îngrijorați de pericolul pestei porcine africane

Autor: Meat MIlkjoi, 6 octombrie, 2016

(Comunicat) Exploatațiile comerciale de creștere a porcilor din APCPR-Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România urmăresc cu îngrijorare ultimele știri sosite din Republica Moldova unde au fost confirmate două noi focare de pestă porcină africană (PPA) în ferme țărănești amplasate la cca 40 km de granița cu România.

 

În ultimii ani, focare de pestă porcină africană au apărut în toate ţările situate în Nord-Estul României, ultima fiind Moldova, ceea ce probează migrarea pe căi naturale a virusului, teorie susţinută de specialiştii în situaţii de urgenţă din domeniul sanitar-veterinar. Statisticile realizate pun în evidenţă că principala cauză a răspândirii virusului PPA sunt mistreţii și oamenii cu produsele alimentare din carne de porc, transportate din zone infectate.

 

Lituania, Letonia, Estonia, Polonia și Ucraina s-au confruntat cu apariția PPA și au aplicat toate procedurile necesare distrugerii efectivelor afectate și protecției împotriva extinderii bolii. Costurile necesare pentru distrugerea efectivelor afectate și împiedicarea migrării virusului se ridică la milioane de EU.

 

ANSVSA a publicat pe site-ul său documente de informare și avertizare adresate publicului care călătoreste din aceste ţări spre România. Spre informarea publicului, ataşăm două din materialele informative, dar acest lucru nu este suficient.

 

Prevenirea evoluţiei bolii în România presupune o campanie susţinută de informare a populaţiei, a celor cca 1,2 mil. de deţinători de exploataţii non profesionale de creştere a porcilor, de mobilizare a autorităţilor centrale și locale în stoparea traficului cu alimente la frontiera de N-E, controlul circulației porcilor și respectarea tuturor reglementărilor sanitare veterinare din sectorul de creștere a porcilor, responsabilizarea vânătorilor în valorificarea corectă a porcilor mistreţi împuşcaţi, etc.

 

Responsabilizare înseamnă şi că orice suspiciune de boală a porcului să fie semnalată imediat autorităţilor veterinare.

Populația şi autorităţile trebuie să conştientizeze faptul că un focar de PPA va consuma milioane de EU de la buget, va reduce producţia naţională și va restricţiona grav comerţul cu carne de porc pentru toate categoriile de producători. Va creşte, în schimb, importul de carne de porc.

Exploatațiile comerciale profesionale au programe de biosecuritate, au investit în protecţia şi monitorizarea stării de sănătate a animalelor, iar apariţia unor cazuri de PPA ar duce la înregistrarea unor pierderi imense pentru producători, dar și pentru stat.

 

APCPR solicită autorităţilor statutului să ia măsuri urgente de interzicere a intrărilor de animale, carne și produse alimentare din Moldova și Ucraina și de control eficient în punctele de frontieră sau reducerea numărului acestora, de control a vânătorilor indiferent de forma de funcţionare şi de pregătire pentru intervenţii în caz de urgenţă.

Solicităm să se publice măsurile de prevenţie împotriva apariţiei PPA pe teritoriul României și autoritățile responsabile de intervenții în caz de urgență cu datele de contact, să se folosească mesajele de „Interes Public” ale televiziunii naționale pentru informarea populației și să se restricționeze comerțul cu Moldova și Ucraina.

 

Numai un efort comun va evita apariția PPA și consecințele dezastruoase pentru industria cărnii de porc din România.

(Consiliul Director APCPR)

Claudiu Frânc: Pe Legea 321, încă mai avem o șansă
Autor: meatmilk  /   vineri, 9 decembrie 2016

Cum știrea zilei de 9 decembrie vine dinspre Comisia Europeană care nu este mulțumită cu argumentele României de susținere a actualei forme a Legii 150, care modifică Legea 321, domnul Claudiu Frânc, președinte al FCBR, ne-a declarat:   ”Este drept că, la nivel european, sunt nemulțumiri vis-avis de Legea 150, care...

Phil Hogan: Interesele producătorilor de lapte vor fi mai bine apărate
Autor: meatmilk  /   luni, 5 decembrie 2016

(Agerpres) Potrivit lui Phil Hohan, Comisia Europeană (EU) a publicat cel de-al doilea raport privind funcționarea așa-numitului ”Pachet privind laptele” – măsurile lansate în 2012 pentru a consolida poziția producătorilor europeni de lactate în cadrul lanțului de aprovizionare, se arată într-un comunicat al forului...