Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Aplicatii cu microunde: Folii de termoformare si traysealer

Autor: Meat MIlkluni, 4 februarie, 2013

Pentru ca un produs sã fie remarcat pe raft si ales de cumpãrãtori, este important sã aibã un ambalaj atrãgãtor si sã comunice cât mai bine beneficiile si functionalitatea produsului. Conform studiilor fãcute de GFK  România în ultimii doi ani, aratã cã un ambalaj consacrat în piatã este recunoscut la raft în mai putin de 4 secunde, în timp ce un ambalaj nou are nevoie de 5 secunde.

Unul din trendurile la modã a devenit consumul alimentelor proaspete, fructe si vegetale, datoritã continutului ridicat de fibre si antioxidanti prezenti în carotenoide cu rol determinant în prevenirea si controlul actiunii nefaste a radicalilor liberi. Numãrul de mese luate în afara casei a crescut odatã cu trecerea timpului, numãrul de ore petrecut de cãtre femei în bucãtãrie a scãzut dramatic, de la cca 4h/zi, la cca 1h/zi (media) în zilele noastre.

Tinând cont de acestea, presiunea pietei asupra procesatorilor din industria alimentarã va creste si va determina crearea produselor de tip convenience, cu un termen de valabiltate cât mai mare. Cererea de timp liber a crescut si la noi, motiv pentru care nu  mai avem suficient timp sã  petrecem pentru pregãtirea preparatelor elaborate si va trebui sã le cumpãrãm sub formã de preparate “ready meal”  pentru a putea avea o dietã variatã.

Considerând acestea, Sudpack vine în întâmpinarea procesatorilor din industria alimentarã cu folii destinate ambalãrii produselor convenience si care se pot utiliza în cuptoare cu microunde pentru aplicatii Ecovent (mãrci înregistrate Sudpack), aplicatiile urmând a fi prezentate detaliat în cele de mai jos. Avantajele celor douã tipuri de folii este cã produsele se introduc în cuptorul cu microunde în ambalajul nedesfãcut, restul de treabã urmând a fi fãcutã de cãtre ambalaj si acesta, fãrã a murdãri interiorul cuptorului.

ecovent

Ecovent – Deschide noi perspective si aplicatii pentru coacerea si gãtirea alimentelor în cuptoarele cu microunde si este un sistem de ambalare care combinã efectul termic dezvoltat de presiunea internã a aburului cu efectul electromagnetic al radiatiilor determinate de microunde. Acest lucru face posibilã coacerea alimentelor si preparatelor sofisticate în mai putin de câteva minute. Prezentãm mai jos câteva dintre avantaje:

–         produsele vor avea un gust la fel de bun ca al acelora gãtite în cuptoare conventionale;

–         procesul de gãtire este mai scurt, ca duratã de timp, cu cca 90%, rezultând astfel economie de timp si energie;

–         gãtirea si coacerea preparatelor este adaptatã ideal, astfel încât poti coace optim alimente diferite în aceeasi duratã de timp.

Produsele ambalate proaspete sau precoapte se vor lua din congelator sau frigider si vor fi introduse în cuptorul cu microunde fãrã a desface ambalajul.

În primã fazã, acestea vor fi încãlzite complet si uniform pe principiul coacerii sub presiune, fãrã a exista dezavantajul aparitiei petelor reci de cãldurã (zone încãlzite insuficient). Dupã ce presiunea interioarã a atins o anumitã valoare, ambalajul se va deschide singur, urmând sã înceapã faza a doua a coacerii. Ambalajul este prevãzut în interior cu un susceptor (bucatã de carton metalizatã) care are rolul de conversie a energiei electromagnetice în energie radiantã si concentreazã astfel energia termicã în partea inferioarã a produsului, conferindu-i acestuia culoarea brunã si aspectul crocant.

Deoarece ambalajul elibereazã în exterior doar cantitatea de abur în exces si datoritã prezentei energiei radiante concentrate, produsele vor fi coapte ca într-un cuptor conventional începând de la exterior, suprafata acestora devenind crocantã si brunã.

Ecovent se dovedeste a fi astfel aplicatia optimã pentru acele produse care, dupã coacere, se doresc a avea o texturã suculentã si un aspect crocant.

Timpul necesar preparãrii în aplicatiile convenience în comparatie cu durata de timp necesarã cuptoarelor conventionale.

eco-steam

Ecosteam – un alt concept inovator a lui Suedpack, se caracterizeazã prin egalizarea diferitilor  timpi de coacere a mai multor tipuri de produse în interiorul aceluiasi ambalaj. În acelasi ambalaj pot fi introduse simultan atât produse semipreparate, vegetale proaspete, produse din carne, etc.,  deoarece prin prezenta presiunii interne create, acestea vor avea aproximativ acelasi timp de coacere, nefiind necesarã încãlzirea separatã a acestora pe durate variate de timp. Asemenea procedeului Ecovent, dupã atingerea unei anumite presiuni interioare în interiorul pachetului, acesta se va deschide datoritã valvelor integrate si va permite iesirea afarã a vaporilor de apã produsi la coacere. Foliile pot fi folosite atât pe masini de termoformare, traysealere, cât si pe masini flowpack pentru produse proapete, cât si congelate.

Unicul amendament al acestora este cã ambalajul va trebui introdus în cuptor într-o anumitã pozitie, respectiv cu valvele de deschidere orientate în sus, astfel încât sã permitã iesirea aburului din ambalaj, pozitia optimã mentionându-se prin marcarea pe ambalaj a bazei de asezare.

Avantaje: nu implicã upgrade pentru masinile de ambalare, singura conditie fiind ca acestea sã aibã fotocelulã pentru controlul foliei.

pachete-biscuitiDin punct de vedere organoleptic, produsele astfel coapte au un gust mai bun, functional acestea prezentând un nivel mult mai ridicat de minerale si vitamine decât produsele fierte sau gãtite la microunde clasic. Datoritã prezentei interioare a suprapresiunii determinate de vaporii de apã, aceasta protejeazã într-o mai mare mãsurã celulele produsului care altfel se distrug datoritã rezonantei electromagnetice generate de microunde.

Broccoli gãtit cu abur are cu 50%  mai multe vitamine decât Broccoli fiert

Continutul de Vitamina C al ardeilor gãtiti cu abur este cu 25% mai mare decât al acelora gãtiti prin fierbere

Ardeii gãtiti în abur au aproape aceeasi cantitate de minerale ca aceia proaspeti. Ardeii gãtiti prin fierbere au cu 45 % mai putine minerale decât cei proaspeti.

Proprietãti senzoriale ale vegetalelor gãtite cu abur

Toate aceste folii se pot utiliza atât pe masini de termoformare, cât si pe masini flowpack, singura conditie a acestor masini fiind dotarea cu fotocelulã.

Putem spune în acest moment, datoritã experientei producãtorilor din vest, a cercetãrilor acestora de-a lungul anilor, a reusitelor sau esecurilor acestora, cãrora le-au adus tribut atâtia ani de cercetare, datoritã prezentei laboratoarelor de determinare a contaminantilor, cât si a  armonizãrii legislatiei nationale la cea internationalã, cã industria de procesare româneascã va deveni un competitor redutabil pentru concurentii externi care deja poseda “know-how” si echipamente de ultimã orã, deoarece, în prezent, nu mai existã bariere informationale si nici bariere de limbã, asa cum se întâmpla în anii care au trecut.

SUDPACK ROMÂNIA

www.sudpack.ro

GEA va (re)lansa mașina de ambalare PowerPak PLUS
Autor: Mircea Demeter  /   miercuri, 6 martie 2019

La IFFA 2019, GEA va lansa PowerPak PLUS, aparatul de ambalare termoformare de ultimă generatie pentru carne, dar și pentru paine, biscuiti, baghete, ciabatta, croissante.   Anterior, mașina a fost prezentată clienților pentru prima dată la GEA Packaging Days din Wallau, Germania, anul trecut, dar a suferit o serie de modificări,...

PopPack, noul sistem de sigilare/desigilare a ambalajelor de brânzeturi
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 1 martie 2019

Nevoia de confort este unul dintre cei mai mari factori care au condus la multe inovații din ultimele decenii. Tendințele actuale implică confortul psihologic asupra aspectelor de mediu, precum și ușurința deschiderii. Ușor de deschis este o condiție, deoarece consumatorii doresc accesul fără probleme la produs. Brânzeturile sunt...