Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Aprcp solicita eliminarea barierellor netarifare din calea exportului carnii de porc

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Conform Agroinfo, Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a avut ieri discutii cu asociatiile profesionale din industria carnii de porc si a celei de pasare.

Conform participantiilor la aceasta intalnire, un punct important al discutiilor a fost reprezentat de trecerea in revista a problemelor procesatorilor din cele doua industrii, alaturi de identificarea primelor solutii.

Alex Jurconi, vicepresedinte al Patronatului Roman al Carnii de Porc, a declarat la finalul intalnirii: Asociatiile profesionale din sectorul cresterii porcului si industria procesatoare a carnii au venit la Minister pe o cale cunoscuta pentru a ridica aceleasi probleme care constrituie capul de afis al fiecarei zile de afaceri din viata noastra. Principala problema o constituie asigurarea masurilor de suport pentru sectorul cresterii porcului.

Aceeasi problema o au si colegii din sectorul cresterii pasarilor. Este important sa continuam masurile de ajutor de stat sub forma unor plati facute direct din Programul national de dezvoltare rurala. ªi aici au fost discutii punctiforme tehnice cunoscute pe care ni le asumam reciproc.

Este un bun calendar de lucru, oameni care lucreaza in grupul de experti. Intentionam sa continuam in stil organizat si deschis si transparent acest proces pana cand ducem la bun sfarsit. Al doilea subiect important a fost cel legat de politica fiscala in agricultura si in special in industria alimentara. Ne pasioneaza si ne preocupa in mod fundamental proiectul de reducere al TVA-ului. Sustinem un TVA de 9%.

Suntem pregatiti sa punem la dispozitia administratiei romane a unor studii din care sa rezulte reducerea justificata a TVA-ului fara modificarea conditiilor de incasare bugetara, ba chiar dimpotriva consideram ca va creste baza de impozitare. In al treilea rand contam pe un bun ansamblu de relatii institutionale intre Minister, ANAF, Ministerul de Finante, Autoritatea Sanitar veterinara si protectia consumatorilor. In al patrulea rand, intentionam ca prin orice cale sa ne promovam produsele pe pietele terte, sa eliminam orice bariera netarifara. Vrem sa putem face comert cu carnea de porc, cu produsele din carne, vrem sa exportam in alte tari, in Statele Unite, in China, in Rusia. Vrem sa facem ce stim mai bine, sa dam oamenilor alimente de calitate din carnea de porc.

In acest moment principalele bariere pentru comercializarea carnii de porc sunt sanitar veterinare si tin de interzicerea comercializarii carnii de porc in interiorul UE din motive care tin de o zona mai veche – pesta porcina clasica. In acest moment s-a facut un prim pas si exista deschidere pe piata europeana pentru un numar de procesatori si producatori romani asociati in sistemul canalizat. Urmeaza sa desfiintam prin masuri concrete toate aceste bariere netarifare pentru a putea avea acces la piete, a incheiat Jurconi.

Perutnina Ptuj România, preluată de MHP SE-Cipru
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 octombrie 2018

(Comunicat C.C.) Consiliul Concurenței analizează operațiunea prin care grupul MHP SE (Cipru) preia Perutnina Ptuj d.d. (Slovenia) și, implicit, Perutnina România SRL.   Grupul MHP SE are ca obiect de activitate comercializarea produselor din carne de pasăre. În România, MHP SE obține venituri din vânzarea produselor din carne...

INSSE: Valoarea producţiei agricole pe macroregiuni, în anul 2017 (Date definitive)
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 octombrie 2018

(Comunicat) Indicele producţiei ramurii agricole în anul 2017 faţă de anul 2016 a fost 112,5% pe total, 119,5% la producţia vegetală şi 99,6% la producţia animală.   În ceea ce priveşte valoarea serviciilor agricole, aceasta este în general nesemnificativă, în anul 2017 contribuind cu numai 1,2% la valoarea producţiei...