Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

APRIL avertizează MADR cu privire la denaturarea programului Laptele în școli

Autor: meatmilkmiercuri, 6 septembrie, 2017

Către: Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale În atenția: Domnului Petre Daea, Ministru, Domnului Daniel Botănoiu, Secretar de Stat, Domnului Alexandru Potor, Secretar de Stat, Domnului Maricel Floricel Dima, Secretar de Stat, Domnului Claudiu Sorin Roșu Mareș, Secretar de Stat

 

Cu privire la: Proiectul HG privind Programul in scoli

 

Stimate domnule Ministru,

 

În numele producătorilor de lapte din România, reuniți sub umbrela APRIL, ne exprimăm îngrijorarea cu privire la proiectul de hotărâre de guvern pentru aprobarea Programului pentru scoli al României în perioada 2017-2023.

 

Având în vedere importanța Programului pentru şcoli pentru industria laptelui din România, considerăm imperioasă modificarea actualului text de lege supus dezbaterii, deoarece acesta ar avea efecte semnificative la nivelul societății:

 

– Generează condiții și acces inegal pentru producători și distribuitori. Conform Art. 3 al HG, programul este propus spre aplicare începând din anul școlar 2017-2018. La această dată multe dintre contractele de achiziții au fost deja semnate în condiţiile de preţ definite de legislaţia în vigoare. Încheierea de noi contracte cu alți producatori cu un preț mai mare, conform noului HG, discriminează companiile care au încheiat deja contracte și oferă un avantaj neconcurențial altor companii.

 

– Nu permite producătorilor de lapte să realizeze previziuni corecte privind cantitățile de lapte distribuite. Reducerea anuală a numărului de zile în care se va realiza distribuția în școli a laptelului şi produselor lactate este de natură să aducă grave prejudicii economice companiilor din industria laptelui implicate în program deoarece acestea vor opera într-un mediu împredictibil economic al cărui efect se va reflecta în primul rând în numărul de locuri de muncă din instrie.

 

– Reducerea porţiilor de lactate distribuite afectează atât procesatorii cât și femierii. Reducerea cu 30% a numărului de porţii de lactate distribuite ca urmare a schimbării frecvenţei distribuţiei de la 5 zile pe săptămână la 2 zile pe săptămână pentru lapte şi 1 zi pentru produse lactate are efecte directe asupra producătorilor locali, şi a fermierilor, de la care este colectat laptele pentru procesarea în programul Laptele în școală.

 

– Reducerea volumelor de lapte are efect asupra subvenţiilor europene – reducerea cantității de lapte distribuite coroborată cu creșterea prețui / pachet nu va permite folosirea bugetului alocat de Uniunea Europeană pentru acest program în perioada 2017-2018.

 

-Reducerea consumului de lapte în România. În condiţiile prezente de funcţionare ale programului Laptele în Scoli, consumul zilnic per capita de lapte este de 29 de mililitri/ în 2017, conform Euromonitor, cu toate că nutriționiștii recomandă 250 de mililitri de lapte/zi, ceea ce situează Romania pe ultimele locuri în U.E.

 

În condiţiile în care volumele de lapte distribuite în programul Laptele în scoli se vor reduce ca urmare a reducerii frecvenţei de distribuţie, consideram ca aceasta va reduce si mai mult consumul per cap de locuitor de lapte in Romania.

 

– Discriminează copiii, beneficiari ai programului. Copiii din școlile care nu au încheiate contracte de achiziție vor beneficia săptămânal de 3 zile de lapte și produse lactate, spre Internal deosebire de alți copii care vor beneficia de 5 zile. Pentru copiii din familiile foarte sărace aplicarea noului program le va reduce accesul la o masă importanta timp de 2 zile pe saptămână.

 

– Contribuie la pierderea obiceiului de consum al laptelui de către copii prin reducerea frecvenței numărului de zile în care primesc lapte la școală. Conform U.E, frecvența crescută, consumul repetat și implicit disponibilitatea laptelui contribuie la eficiența programului Lapte în școală1 . Pentru copii și tineri laptele în școală este cea mai importantă măsură de promovare a consumului zilnic de lapte dar în același timp o modalitate pentru familiile sărace să asigure aportul caloric pentru copii.

Manualul de nutriție pentru școli al O.M.S. recomandă includerea unei portii zilnice de lapte în masa de la școală a copiilor2 .

 

Având în vedere aspectele mai sus menționate reiterăm, domnule Ministru, necesitatea de a amâna aplicarea modificărilor propuse în proiectul de lege pentru a permite o dezbatere reală cu producătorii și procesatorii din industria laptelui asupra impactului real al modificărilor propuse. În temeiul Art. 7 Alin 4 din Legea 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, actualizată și republicată în 2013, adresăm de asemenea prezenta cerere pentru a solicita organizarea unei întâlniri în cadrul careia să se dezbată public Proiectul de hotărâre pentru aprobarea Programului pentru şcoli al României în perioada 2017-2023 şi pentru stabilirea bugetului pentru implementarea acestuia în anul şcolar 2017- 2018 APRIL este singura asociație din industria laptelui din România și reprezintă peste 75% din cifra de afaceri din această industrie, la nivel național (aproximativ un milliard euro).

 

Membrii APRIL colectează și procesează peste 80% din laptele produs în fermele din România și vândut prin cota de procesare lapte deținută de România la nivel UE (peste 1 million de tone de lapte/an).

 

Cu stimă, Dorin Cojocaru, Președinte APRIL

Federația Națională PRO AGRO organizează Farm Food Forum
Autor: meatmilk  /   vineri, 4 mai 2018

În perioada 8-9 mai 2018, Federația Națională PRO AGRO organizează FARM FOOD FORUM, una dintre cele mai importante reuniuni din domeniul agroalimentar. Evenimentul ce va avea loc în complexul Ana Hotels din Poiana Brașov va reuni 450 dintre cei mai influenți fermieri și procesatori din industria alimentară.   Tema centrală a...

Propunerile Romalimenta de modificare a Legii 217 privind risipa de alimente
Autor: meatmilk  /   joi, 19 aprilie 2018

Risipa de alimente este din nou repusă în discuțiile dintre oficialii MADR și asociațiile profesionale din domeniu. Referitor la modificările legii 217/2016, federația Romalimenta a remis Direcţiei Generale de Politici  pentru Industria Alimentară şi Comerţ următoarele propuneri:   Catre MADR, Federaţia Romalimenta...