Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

ARD, Adevărul și Antena 3 dau de pământ cu președintele ANSVSA

Autor: Ilie Stoianmarți, 12 martie, 2013

Scandalurile în care este implicată ţara noastră continuă, după ce o televiziune germană a difuzat un reportaj în care România apare ca fiind sursa cărnii de cal etichetate ca fiind de vită.

Adevărul titrează azi că, luni seara, Antena 3 a prezentat, în cursul unei emisiuni, un reportaj al unei televiziuni germane în care ţara noastră apare ca fiind implicată în scandalul cărnii de cal care a afectat mai multe ţări europene. Jurnaliştii germani  au discutat cu proprietarul unui abator pe care îl caracterizează ca fiind „extrem de agresiv“, după ce au găsit „şaizeci de cranii şi schelete împrăştiate pe un câmp“.

Proprietarul abatorului nu se dezminte, ci se răsteşte la jurnalişti: „Nenorocitule! Ţi-au dat voie să fotografiezi?  Chem poliţia!“. Mai târziu, aceştia dezvăluie că respectivul proprietar de abator era Florian Turcanu. Autorii materialului susţin că „din România provenea carnea de cal găsită în lasagna“ şi încep investigaţia din Bucureşti.

Deşi sursele oficiale prezentate arată că în România nu sunt probleme, jurnaliştii germani lansează o întrebare: „Aşa să fie?“ şi continuă ancheta cu o serie de informaţii în care se precizează că în restaurantele din Bucureşti a fost găsită carne de cal etichetată ca fiind de vită. „Pentru români, asta înseamnă un nou scandal. Nici aici nu vrea nimeni să mănânce carne de cal“, arată ei. Ancheta continuă cu investigarea mai multor abatoare româneşti, iar jurnaliştii descoperă un abator care îi aparţine lui Florin Turcanu, personajul care apare la începutul materialului şi care ar fi sursa cărnii de cal etichetate ca fiind de vită.

„Caii provin din gospodării. Oamenii transportă aici orice în căruţe. Caii sunt aici unelte de muncă, deseori flămânzi şi bolnavi. Ţăranii nu au bani pentru hrana lor şi nici pentru a apela la un veterinar“, arată reporterii germani care subliniază implicarea organizaţiei pentru protecţia animalelor, Sky, care se dedică rezolvării acestor probleme.

Cătălin Paivan, de la Organizaţia de Protecţie a animalelor Sky, arată că „sunt mii de cai abatorizaţi“. „O afacere ilegală, cu animale bolnave, fără certificate de sănătate“, conchid autorii reportajului care menţionează descoperirea „macabră“ a şaizeci de cranii de cal şi a unei tone de carne de cal găsită într-un lac din Transilvania.

În satul Homocea se petrec tranşările cailor, declară un localnic care îi conduce pe reporteri la o pădure în care s-ar afla şi alte resturi ale animalelor ucise. „Numeroase familii de aici (n.r.: din satul Homocea) trăiesc din comerţ legal şi ilegal cu carne“, se arată în material. De asemenea, este prezentat cazul unui comerciant de carne de cal care a fost închis, din cauza aceloraşi practici ilegale.

„În condiţii primitive, caii fuseseră tăiaţi şi dezmembraţi“, arată aceştia, ilustrând materialul cu o serie de fotografii. Carnea respectivă a fost vândută drept carne de vită la abatoare care funcţionează legal, arată autorii reportajului, cu sprijinul marilor retaileri.

„Florian Turcanu are legături puternice în politică. Este tatăl preşedintelui Autorităţii Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Mihai Turcanu, iar cel de-al doilea fiu al său, Florin Turcanu, este preşedintele Consiliului Judeţean. Aşa cum ştim deja, fiul său Mihai este de părere că în România totul funcţionează legal, inclusiv afacerea tatălui său.“, arată jurnaliştii, difuzând o declaraţie a lui Mihai Turcanu.

„Cai bolnavi fără documente. Abatoare fără autorizaţie. Documente şi etichete false. Din transformarea cărnii de cal în carne de vită câştigă foarte mulţi oameni. Toate acestea nu-l deranjează însă pe şeful ANSVSA, cel care controlează aceste activităţi. În opinia lui, totul este perfect“, conchid jurnaliştii germani. Ancheta televiziunii germane o puteți vedea aici:

http://www.ardmediathek.de/das-erste/report-mainz/die-fleischmafia-in-rumaenien?documentId=13626264

 

(Mai multe, pe www.adevarul.ro)

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...