Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close
IFS

Arla: Prețurile la unt și smântână vor crește dramatic până la Crăciun

Autor: Maria Demetriadmiercuri, 12 iulie, 2017

Peder Tuborgh, Director Executiv la Arla Food, a declarat pentru BBC că ”prețul untului, dar și al smântânii, va crește dramatic până la Crăciun”. Potrivit lui Tuborgh, semnalul a fost dat de piața britanică, aceea care se confruntă cu o ”adevărată inflație de unt și smântână, din gauza degringoladei  fermierilor englezi, ca urmare a declanșării procedurii de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană”.

 

Avertizarea lui Tuborgh a venit după ce prețurile la lapte au crescut cu 26% de la sfârșitul lunii iunie anul trecut, potrivit ultimelor date ale Consiliului Agriculturii și Dezvoltării Horticole.

 

”În special în domeniul untului și al smântânii, avem nevoie de a încetini un pic cererea, pentru că până în perioada de Crăciun, în Europa, pur și simplu nu va mai fi suficient lapte și unt”, a precizat Tuborgh pentru programul ”Today’s BBC”.

 

”Primul semn pe care îl veți vedea este că prețurile la unt, de exemplu, vor crește foarte puternic și deja vedem asta. În prezent, cred că toți ne străduim să obținem cât mai mult lapte, unt și produse derivate din unt”

 

”Lipsa viitoare se va accentua, după ce producătorii de lactate au pus pe frânele, anul trecut, ca urmare a unei supraproducții globale a produselor lactate și, prin urmare, a prețurilor mai ieftine”, a mai spus Tuborgh.

 

”Cotele de lapte din întreaga Europă au dispărut, ceea ce înseamnă că fermierii au început să producă mai mult, iar procesatorii au mărit și ei producția”, a adăugat el.

 

Un purtător de cuvânt al companiei Dairy UK a fost de acord: ”Au apărut recent creșteri semnificative ale prețurilor cu ridicata pentru unt și smântână. În ce măsură majorările de prețuri sunt transmise consumatorilor? Asta este deja o problemă pentru comercianții cu amănuntul și vom vedea o creștere semnificativă a prețurilor cu ridicata.  În plus, modificările rapide ale producției de lapte sau vremea excesivă, ar putea avea un impact mare asupra prețurilor produselor lactate”, a adăugat Dairy UK.

 

La rândul ei, Uniunea Națională a Fermierilor (NFU) a afirmat că fermierii au nevoie de semnale de piață mai bune, pentru a ține pasul cu cererea în schimbare. NFU, șeful Consiliului pentru produse lactate, Sian Davies, a declarat: ”Fermierii trebuie să fie solicitați, au nevoie de semnale de piață mai bune. Numai cu câteva luni în urmă, li sa spus că există prea mult lapte, iar acum nu mai știu ce să facă. Acest lucru nu este sustenabil, din punctul de vedere al fermierilor, și trebuie să găsim un mecanism mai bun pentru a lucra împreună cu procesatorii”.

 

Între timp, Departamentul pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale (DEFRA) a declarat că a luat măsuri pentru a ușura problemele legate de fluxul de numerar al agricultorilor.

 

Iar, Dairy UK, a avertizat, la rându-i: ”În ultimele săptămâni, în Marea Britanie și în întreaga UE am văzut prețuri record pentru smântână și unt la en-gros, și o piață plină de viteză, dar prețurile la fermă nu au reușit să țină pasul, existând un decalaj pe care îl putem înțelege. Cert este că prețul laptelui va crește și, prin consecință, și al untului”.

Un an până la Brexit. Care sunt perspectivele pentru sectorul cărnii?
Autor: Mircea Demeter  /   miercuri, 4 aprilie 2018

La 29 martie a început numărătoarea inversă a celor 365 de zile, până la plecarea Regatului Unit din Uniunea Europeană și se pare că timpul este, într-adevăr, esențial pentru sectorul cărnii.   Marcând începutul ultimului an în Piața Comună, premierul britanic Theresa May a promis că Marea Britanie va deveni...

Cehia și-a certificat Șunca de Praga drept produs STG
Autor: meatmilk  /   miercuri, 28 martie 2018

(Comunicat) Comisia Europeană a aprobat cererea de înregistrare a "Pražská šunka" în Registrul specializărilor tradiționale garantate (GTS-STG).   "Pražská šunka" (Sunca Praga) este o șuncă făcută din părți de picioare de porc, fierte și afumate. Încă de la început, fabricarea produsului s-a bazat pe selecția...