Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Aron stoica: „relansarea zootehniei inTara motilor este absolut necesara

Autor: marți, 5 februarie, 2013

(Agerpres) Relansarea zootehniei in Tara Motilor este absolut necesara si trebuie facuta printr-un temeinic program si cu sprijin guvernamental, pentru a se opri depopularea masiva a satelor si distrugerea unui exceptional potential de hrana bio, sustine inginerul agronom Aron Stoica, din orasul Campeni (Alba).

„Zona montana din Romania este in intregime nepoluata, sunt doar cantitati infime de noxe, aduse prin circulatia aerului din marile zone industriale din Vestul Europei. In Tara Motilor, pamantul este in intregime netratat chimic, potentialul bio este extraordinar, laptele, branza, mierea, cartofii, fasolea, ceapa, toate sunt bio, dar nu sunt certificate ca atare.

Importam alimente din Franta si din Germania, cu explicatia ca acestea sunt certificate. Este impotriva oricarei logici: avem in Romania un potential exceptional pentru produse agricole bio de cea mai buna calitate. Acest potential nu este valorificat, fie din indiferenta, fie din mari interese de grupuri economice. Se importa in Romania alimente de calitate inferioara celor pe care le fac taranii din satele din Tara Motilor”, a declarat, luni, pentru Agerpres inginerul Aron Stoica, consilier in Consiliul Local Campeni.

El a amintit ca Lunca Ariesului a fost, pe vremuri, un loc prielnic zootehniei, productiei de lapte si branzeturi si i se spunea „Baraganul Muntilor Apuseni”. In prezent, depopularea satelor este un proces in continua progresie. Taranii nu au unde sa-si vanda produsele obtinute din munca lor, se vad obligati sa renunte la ocupatiile lor traditionale, mai ales la cresterea animalelor, si se muta la oras.

„Producatorii nu pot vinde ce cultiva, ecologic, pe dealurile din zona. Nu au loc in reteaua comerciala din cauza hipermarketurilor. Inexplicabil, autoritatile locale si centrale nu au in vedere un program temeinic de relansare a cresterii animalelor si a culturilor agricole in Tara Motilor”, a afirmat inginerul agronom.

Comuna Sohodol, de pilda, de langa orasul Campeni, se intinde pe 85 de kilometri patrati. In prezent, pe jumatate din suprafata comunei nu mai sunt locuitori. Sunt tot mai multe asezarile rurale pustii, fara niciun localnic. In satul natal al cunoscutului solist de muzica populara Nicolae Furdui Iancu, Poiana Sohodolului, unde apreciatul interpret are o turma de capre, ingrijita de ciobani, nu mai sunt si alti locuitori, a spus inginerul Aron Stoica.

ªi in catunele alpine din zona Huda lui Papara s-au produs depopulari masive. Populatia din comunele Salciua, Ocolis si Posaga, cu sate adunate, este inca activa in domeniul agricol. In schimb, satele din jurul Baii de Aries, mai ales cele de pe Valea Ciorii, aproape ca nu mai au locuitori.

Drumul este asfaltat pana in varful muntelui, iar aceasta facilitate a creat niste oportunitati. In trecut, taranii isi puteau valorifica productia proprie si traiau destul de bine in satele de munte. Acum aleg solutia sa se mute in oras, unde nu au de lucru. In locurile de unde pleaca, ramane pamantul nelucrat. Ca urmare, efectivele de animale s-au diminuat foarte mult.

Cu ani si ani in urma, satenii se bateau pentru iarba de cosit, pentru fan. Te minunai de harnicia oamenilor, sau cand ii vedeai la coasa, pe coline in panta, muncind cu spor ca sa aiba hrana pentru animale. Acum fanatul ramane necosit. Nu mai are cine sa faca aceste munci'', a spus Aron Stoica.

El a adaugat ca prin anii '90, mii de animale se duceau inca la pasunatul alpin, iar in prezent, pe pajistile alpine este pustiu. ''Transhumanta a devenit o poveste frumoasa din trecut, iar pe pajisti este plin de maracini si de balarii, dar nimanui nu ii pasa de nimic. Nimeni nu face nimic. Daca producatorii locali ar avea acces pe piata, fara oprelisti inutile, care pun agricultura pe butuci, lucrurile s-ar schimba in bine.

Aici este tot secretul: sa poti vinde ce produci. Daca ai productie si o poti valorifica poti avea incredere in ziua de maine. Vinzi un pic mai bine azi, un pic mai bine maine si ai o perspectiva. Cand din capul locului nu poti ajunge pe piata, ba pentru ca laptele are prea multe celule somatice ori germeni, lipsa unei perspective certe blocheaza complet crescatorii de animale din Tara Motilor”, a adaugat inginerul Stoica.

Potrivit inginerului agronom, baremurile impuse pentru acordarea autorizatiei sanitar-veterinare avantajeaza exclusiv supermarketurile, nu pe micul producator, care este pur si simplu eliminat de pe piata. „De 20 de ani, zilnic, pas cu pas, micul producator din Tara Motilor a fost eliminat de pe piata, iar acum aproape ca nu mai exista.

Ministrul Tabara se gandeste sa faca ceva, dar nu este usor sa refaci ce s-a stricat in 20 de ani”, a spus inginerul.

La Meat.Milk 2019, AB Tehnic Profesional va susține două comunicări
Autor: meatmilk  /   luni, 22 aprilie 2019

Companie de elită din domeniul frigului industrial, aflată în avangarda pieței pe care activează, AB Tehnic Profesional a devenit Prtener al Conferinței Internaționale Meat.Milk 2019, urmând să susțină două comunicări tehnologice în ziua de 30 mai, atât în workshop-ul CARNE, cât și în workshop-ul LAPTE.   AB Tehnic...

Carmangeria Godac a devenit Partener Mic dejun al Conferinței Meat.Milk 2013
Autor: meatmilk  /   luni, 22 aprilie 2019

Și în acest an, la fel ca la precedentele ediții, Carmangeria Godac, proprietate a domnului Radu Marian, este Partener Mic-Dejun al Expo-Conferinței Meat & Milk 2019, urmând să facă deliciul meselor de dimineață cu unele dintre cele mai bune produse ale sale.   Astfel, Carmangeria Godac va îmbia participanții ca,...

Aron stoica: „relansarea zootehniei inTara motilor este absolut necesara

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

(Agerpres) Relansarea zootehniei in Tara Motilor este absolut necesara si trebuie facuta printr-un temeinic program si cu sprijin guvernamental, pentru a se opri depopularea masiva a satelor si distrugerea unui exceptional potential de hrana bio, sustine inginerul agronom Aron Stoica, din orasul Campeni (Alba).

„Zona montana din Romania este in intregime nepoluata, sunt doar cantitati infime de noxe, aduse prin circulatia aerului din marile zone industriale din Vestul Europei. In Tara Motilor, pamantul este in intregime netratat chimic, potentialul bio este extraordinar, laptele, branza, mierea, cartofii, fasolea, ceapa, toate sunt bio, dar nu sunt certificate ca atare.

Importam alimente din Franta si din Germania, cu explicatia ca acestea sunt certificate. Este impotriva oricarei logici: avem in Romania un potential exceptional pentru produse agricole bio de cea mai buna calitate. Acest potential nu este valorificat, fie din indiferenta, fie din mari interese de grupuri economice. Se importa in Romania alimente de calitate inferioara celor pe care le fac taranii din satele din Tara Motilor”, a declarat, luni, pentru Agerpres inginerul Aron Stoica, consilier in Consiliul Local Campeni.

El a amintit ca Lunca Ariesului a fost, pe vremuri, un loc prielnic zootehniei, productiei de lapte si branzeturi si i se spunea „Baraganul Muntilor Apuseni”. In prezent, depopularea satelor este un proces in continua progresie. Taranii nu au unde sa-si vanda produsele obtinute din munca lor, se vad obligati sa renunte la ocupatiile lor traditionale, mai ales la cresterea animalelor, si se muta la oras.

„Producatorii nu pot vinde ce cultiva, ecologic, pe dealurile din zona. Nu au loc in reteaua comerciala din cauza hipermarketurilor. Inexplicabil, autoritatile locale si centrale nu au in vedere un program temeinic de relansare a cresterii animalelor si a culturilor agricole in Tara Motilor”, a afirmat inginerul agronom.

Comuna Sohodol, de pilda, de langa orasul Campeni, se intinde pe 85 de kilometri patrati. In prezent, pe jumatate din suprafata comunei nu mai sunt locuitori. Sunt tot mai multe asezarile rurale pustii, fara niciun localnic. In satul natal al cunoscutului solist de muzica populara Nicolae Furdui Iancu, Poiana Sohodolului, unde apreciatul interpret are o turma de capre, ingrijita de ciobani, nu mai sunt si alti locuitori, a spus inginerul Aron Stoica.

ªi in catunele alpine din zona Huda lui Papara s-au produs depopulari masive. Populatia din comunele Salciua, Ocolis si Posaga, cu sate adunate, este inca activa in domeniul agricol. In schimb, satele din jurul Baii de Aries, mai ales cele de pe Valea Ciorii, aproape ca nu mai au locuitori.

Drumul este asfaltat pana in varful muntelui, iar aceasta facilitate a creat niste oportunitati. In trecut, taranii isi puteau valorifica productia proprie si traiau destul de bine in satele de munte. Acum aleg solutia sa se mute in oras, unde nu au de lucru. In locurile de unde pleaca, ramane pamantul nelucrat. Ca urmare, efectivele de animale s-au diminuat foarte mult.

Cu ani si ani in urma, satenii se bateau pentru iarba de cosit, pentru fan. Te minunai de harnicia oamenilor, sau cand ii vedeai la coasa, pe coline in panta, muncind cu spor ca sa aiba hrana pentru animale. Acum fanatul ramane necosit. Nu mai are cine sa faca aceste munci'', a spus Aron Stoica.

El a adaugat ca prin anii '90, mii de animale se duceau inca la pasunatul alpin, iar in prezent, pe pajistile alpine este pustiu. ''Transhumanta a devenit o poveste frumoasa din trecut, iar pe pajisti este plin de maracini si de balarii, dar nimanui nu ii pasa de nimic. Nimeni nu face nimic. Daca producatorii locali ar avea acces pe piata, fara oprelisti inutile, care pun agricultura pe butuci, lucrurile s-ar schimba in bine.

Aici este tot secretul: sa poti vinde ce produci. Daca ai productie si o poti valorifica poti avea incredere in ziua de maine. Vinzi un pic mai bine azi, un pic mai bine maine si ai o perspectiva. Cand din capul locului nu poti ajunge pe piata, ba pentru ca laptele are prea multe celule somatice ori germeni, lipsa unei perspective certe blocheaza complet crescatorii de animale din Tara Motilor”, a adaugat inginerul Stoica.

Potrivit inginerului agronom, baremurile impuse pentru acordarea autorizatiei sanitar-veterinare avantajeaza exclusiv supermarketurile, nu pe micul producator, care este pur si simplu eliminat de pe piata. „De 20 de ani, zilnic, pas cu pas, micul producator din Tara Motilor a fost eliminat de pe piata, iar acum aproape ca nu mai exista.

Ministrul Tabara se gandeste sa faca ceva, dar nu este usor sa refaci ce s-a stricat in 20 de ani”, a spus inginerul.

La Meat.Milk 2019, două zile cu dezbateri de maxim interes
Autor: meatmilk  /   marți, 23 aprilie 2019

Expo-Conferința Internațională Meat.Milk 2019, care își va desfășura lucrările în zilele de 30 și 31 mai la Hotel Alpin din Poiana Brașov sub genericul ”Protejarea interesului național în condițiile globalizării sectoarelor de carne și lapte”, are programate, pe lângă prezentările companiilor înscrise în program, din ziua...

Frigoteh Iași va expune în secțiunea Expo a conferinței Meat.Milk 2019
Autor: meatmilk  /   luni, 22 aprilie 2019

Frigoteh Iași a devenit Prtener al Expo-Conferinței Internaționale Meat.Milk 2019, care se va desfășura în zilele de 30 și 31 mai la Hotel Alpin din Poiana Brașov, și își va expune oferta de produse și servicii la standul pe care îl va avea amenajat în secțiunea Expo.   Activand in domeniul frigotehniei, climatizarii si...

Studiu PMR: Cum va fi comerţul alimentar românesc peste trei ani?
Autor: meatmilk  /   luni, 22 aprilie 2019

Suntem ultimii din Centrul şi Estul Europei la cheltuielile pentru mâncare!   Potrivit Research Romania Team, România este ultimul dintre statele Est Europene în ceea ce priveşte sumele medii cheltuie pentru alimente, bugetul mediu al românilor fiind aproape la jumătate faţă de cel al cehilor. Următorii trei ani ne vor găsi...

La Meat.Milk 2019, AB Tehnic Profesional va susține două comunicări
Autor: meatmilk  /   luni, 22 aprilie 2019

Companie de elită din domeniul frigului industrial, aflată în avangarda pieței pe care activează, AB Tehnic Profesional a devenit Prtener al Conferinței Internaționale Meat.Milk 2019, urmând să susțină două comunicări tehnologice în ziua de 30 mai, atât în workshop-ul CARNE, cât și în workshop-ul LAPTE.   AB Tehnic...

Carmangeria Godac a devenit Partener Mic dejun al Conferinței Meat.Milk 2013
Autor: meatmilk  /   luni, 22 aprilie 2019

Și în acest an, la fel ca la precedentele ediții, Carmangeria Godac, proprietate a domnului Radu Marian, este Partener Mic-Dejun al Expo-Conferinței Meat & Milk 2019, urmând să facă deliciul meselor de dimineață cu unele dintre cele mai bune produse ale sale.   Astfel, Carmangeria Godac va îmbia participanții ca,...