Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

AsociaȚii: certificarea calitatii alimentelor va creste oferta de produse de calitate

Autor: marți, 5 februarie, 2013

(Agerpres) Asociatia pentru Promovarea Alimentului Romanesc (APAR) considera ca initiativa legislativa a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale de a introduce un sistem pentru certificarea calitatii produselor alimentare va contribui la insanatosirea mediului de afaceri si va creste oferta produselor alimentare de calitate pe piata romaneasca, se arata intr-un comunicat al APAR.

Potrivit sursei citate, in textul inaintat spre consultare asociatiilor producatorilor din industria alimentara, MADR propune pentru prima data o abordare a problemei intr-o maniera europeana, acordand Protectie Nationala de Calitate – PNC produselor alimentare, dupa modelul de certificare europeana a Indicatiilor Geografice – IGP, Denumirilor de Origine – DOP (Reg. CE 510/2006) si Specialitatilor Traditionale Garantate -STG (Reg. CE 509/2006).

Pentru a primi PNC asociatiile profesionale (de breasla) din industria alimentara stabilesc Standardele de Calitate ale produselor alimentare corespunzatoare ramurii in care opereaza (Asociatia Carnii pentru preparatele din carne, Asociatia Painii pentru produsele de panificatie, etc. Ulterior, MADR, prin acceptarea Standardelor de Calitate provenite de la asociatiile profesionale, devine depozitarul acestora si responsabil cu atribuirea Protectiei Nationale a Calitatii -PNC, precum si cu respectarea lor. Activitatile vor intra in coordonarea Directiei pentru Industrie Alimentara din cadrul MADR.

Producatorul care doreste obtinerea marcii nationale de calitate si a PNC, atestand astfel respectarea standardului de calitate asumat voluntar, va depune documentatia descarcata de pe internet la Camera Agricola locala, in vederea verificarii conformitatii dosarului. Camera Agricola va inainta unui Organism de Inspectie si Certificare – OIC agreat de MADR dosarul producatorului in vederea certificarii informatiilor transmise iar OIC, dupa efectuarea auditului de certificare la producator, va inainta un raport de evaluare catre producator si catre Directia de Industrie Alimentara din Ministerul Agriculturii, cu rezultatul auditului.

Daca rezultatul auditului este pozitiv, DIA va inscrie producatorul cu produsul pentru care a solicitat PNC in Registrul National al Produselor de Calitate -RNCP si va da dreptul de folosire a marcii PNC producatorului, pentru produsul inregistrat.

'Putem observa caracterul viu al legii, neimplicarea statului in mecanismele economiei de piata si libera optiune a producatorului roman sau european de a accesa vectorul calitatii produselor alimentare. Consumatorul va fi cel care va decide la raft ce produs sa achizitioneze, avand prin introducerea acestei certificari nationale si optiunea de calitate certificata', se mentioneaza in comunicatul citat.

Potrivit acestuia, odata cu aceasta initiativa se doreste si abrogarea Ordinului 560/2006 care crea un cadru discriminatoriu producatorului roman de preparate din carne fata de cel european pe piata romaneasca, neaducand niciun beneficiu consumatorului final.

'Astfel vom avea standarde de calitate aplicabile tuturor ramurilor industriei alimentare, pentru toti operatorii interni si internationali, care doresc sa faca produse alimentare de calitate. In acest sens consumatorul va avea de ales intre doua produse cu acelasi nume, sigure din punct de vedere sanitar veterinar, dar unul fiind de calitate certificata si unul neavand aceasta calitate. Speram intr-o aprobare cat mai rapida a legii pentru a deveni functionala si a contribui la insanatosirea mediului de afaceri si a cresterii ofertei produselor alimentare de calitate pe piata romaneasca', se mai arata in comunicatul APAR.

Asociatia pentru Promovarea Alimentului Romanesc reuneste peste 60 de membrii din industria alimentara romaneasca.

La Meat.Milk 2019, AB Tehnic Profesional va susține două comunicări
Autor: meatmilk  /   luni, 22 aprilie 2019

Companie de elită din domeniul frigului industrial, aflată în avangarda pieței pe care activează, AB Tehnic Profesional a devenit Prtener al Conferinței Internaționale Meat.Milk 2019, urmând să susțină două comunicări tehnologice în ziua de 30 mai, atât în workshop-ul CARNE, cât și în workshop-ul LAPTE.   AB Tehnic...

Carmangeria Godac a devenit Partener Mic dejun al Conferinței Meat.Milk 2013
Autor: meatmilk  /   luni, 22 aprilie 2019

Și în acest an, la fel ca la precedentele ediții, Carmangeria Godac, proprietate a domnului Radu Marian, este Partener Mic-Dejun al Expo-Conferinței Meat & Milk 2019, urmând să facă deliciul meselor de dimineață cu unele dintre cele mai bune produse ale sale.   Astfel, Carmangeria Godac va îmbia participanții ca,...

Certificarea calitatii alimentelor va creste oferta de produse de calitate

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

(Agerpres) Asociatia pentru Promovarea Alimentului Romanesc (APAR) considera ca initiativa legislativa a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale de a introduce un sistem pentru certificarea calitatii produselor alimentare va contribui la insanatosirea mediului de afaceri si va creste oferta produselor alimentare de calitate pe piata romaneasca, se arata intr-un comunicat al APAR.

Potrivit sursei citate, in textul inaintat spre consultare asociatiilor producatorilor din industria alimentara, MADR propune pentru prima data o abordare a problemei intr-o maniera europeana, acordand Protectie Nationala de Calitate – PNC produselor alimentare, dupa modelul de certificare europeana a Indicatiilor Geografice – IGP, Denumirilor de Origine – DOP (Reg. CE 510/2006) si Specialitatilor Traditionale Garantate -STG (Reg. CE 509/2006).

Pentru a primi PNC asociatiile profesionale (de breasla) din industria alimentara stabilesc Standardele de Calitate ale produselor alimentare corespunzatoare ramurii in care opereaza (Asociatia Carnii pentru preparatele din carne, Asociatia Painii pentru produsele de panificatie, etc. Ulterior, MADR, prin acceptarea Standardelor de Calitate provenite de la asociatiile profesionale, devine depozitarul acestora si responsabil cu atribuirea Protectiei Nationale a Calitatii -PNC, precum si cu respectarea lor. Activitatile vor intra in coordonarea Directiei pentru Industrie Alimentara din cadrul MADR.

Producatorul care doreste obtinerea marcii nationale de calitate si a PNC, atestand astfel respectarea standardului de calitate asumat voluntar, va depune documentatia descarcata de pe internet la Camera Agricola locala, in vederea verificarii conformitatii dosarului. Camera Agricola va inainta unui Organism de Inspectie si Certificare – OIC agreat de MADR dosarul producatorului in vederea certificarii informatiilor transmise iar OIC, dupa efectuarea auditului de certificare la producator, va inainta un raport de evaluare catre producator si catre Directia de Industrie Alimentara din Ministerul Agriculturii, cu rezultatul auditului.

Daca rezultatul auditului este pozitiv, DIA va inscrie producatorul cu produsul pentru care a solicitat PNC in Registrul National al Produselor de Calitate -RNCP si va da dreptul de folosire a marcii PNC producatorului, pentru produsul inregistrat.

'Putem observa caracterul viu al legii, neimplicarea statului in mecanismele economiei de piata si libera optiune a producatorului roman sau european de a accesa vectorul calitatii produselor alimentare. Consumatorul va fi cel care va decide la raft ce produs sa achizitioneze, avand prin introducerea acestei certificari nationale si optiunea de calitate certificata', se mentioneaza in comunicatul citat.

Potrivit acestuia, odata cu aceasta initiativa se doreste si abrogarea Ordinului 560/2006 care crea un cadru discriminatoriu producatorului roman de preparate din carne fata de cel european pe piata romaneasca, neaducand niciun beneficiu consumatorului final.

'Astfel vom avea standarde de calitate aplicabile tuturor ramurilor industriei alimentare, pentru toti operatorii interni si internationali, care doresc sa faca produse alimentare de calitate. In acest sens consumatorul va avea de ales intre doua produse cu acelasi nume, sigure din punct de vedere sanitar veterinar, dar unul fiind de calitate certificata si unul neavand aceasta calitate. Speram intr-o aprobare cat mai rapida a legii pentru a deveni functionala si a contribui la insanatosirea mediului de afaceri si a cresterii ofertei produselor alimentare de calitate pe piata romaneasca', se mai arata in comunicatul APAR.

Asociatia pentru Promovarea Alimentului Romanesc reuneste peste 60 de membrii din industria alimentara romaneasca.

La Meat.Milk 2019, două zile cu dezbateri de maxim interes
Autor: meatmilk  /   marți, 23 aprilie 2019

Expo-Conferința Internațională Meat.Milk 2019, care își va desfășura lucrările în zilele de 30 și 31 mai la Hotel Alpin din Poiana Brașov sub genericul ”Protejarea interesului național în condițiile globalizării sectoarelor de carne și lapte”, are programate, pe lângă prezentările companiilor înscrise în program, din ziua...

Frigoteh Iași va expune în secțiunea Expo a conferinței Meat.Milk 2019
Autor: meatmilk  /   luni, 22 aprilie 2019

Frigoteh Iași a devenit Prtener al Expo-Conferinței Internaționale Meat.Milk 2019, care se va desfășura în zilele de 30 și 31 mai la Hotel Alpin din Poiana Brașov, și își va expune oferta de produse și servicii la standul pe care îl va avea amenajat în secțiunea Expo.   Activand in domeniul frigotehniei, climatizarii si...

Studiu PMR: Cum va fi comerţul alimentar românesc peste trei ani?
Autor: meatmilk  /   luni, 22 aprilie 2019

Suntem ultimii din Centrul şi Estul Europei la cheltuielile pentru mâncare!   Potrivit Research Romania Team, România este ultimul dintre statele Est Europene în ceea ce priveşte sumele medii cheltuie pentru alimente, bugetul mediu al românilor fiind aproape la jumătate faţă de cel al cehilor. Următorii trei ani ne vor găsi...

La Meat.Milk 2019, AB Tehnic Profesional va susține două comunicări
Autor: meatmilk  /   luni, 22 aprilie 2019

Companie de elită din domeniul frigului industrial, aflată în avangarda pieței pe care activează, AB Tehnic Profesional a devenit Prtener al Conferinței Internaționale Meat.Milk 2019, urmând să susțină două comunicări tehnologice în ziua de 30 mai, atât în workshop-ul CARNE, cât și în workshop-ul LAPTE.   AB Tehnic...

Carmangeria Godac a devenit Partener Mic dejun al Conferinței Meat.Milk 2013
Autor: meatmilk  /   luni, 22 aprilie 2019

Și în acest an, la fel ca la precedentele ediții, Carmangeria Godac, proprietate a domnului Radu Marian, este Partener Mic-Dejun al Expo-Conferinței Meat & Milk 2019, urmând să facă deliciul meselor de dimineață cu unele dintre cele mai bune produse ale sale.   Astfel, Carmangeria Godac va îmbia participanții ca,...