Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Asociatiile agricole vor aviza Certificatele de producător

Autor: Ilie Stoianjoi, 7 februarie, 2013

Asociatiile de producatori agricoli vor tebui sa dea avizul producatorilor agricoli care vor să vândă în pieţe, pentru ca acestia din urma sa poata obtine certificatele de producator, potrivit unui proiect de ordonanţă privind reglementarea comercializării produselor agricole.

„O importantă parte a producţiei agroalimentare naţionale este valorificată în condiţii improprii pe canale comerciale necontrolabile, care eludează legislaţia fiscală, creează concurenţă neloială şi disfuncţionalităţi ale fluxului de marfă către populaţie”, se arata in proiectul, de ordonanta.

Aceste certificate vor fi valabile un an şi vor fi tipărite de către Compania Naţională «Imprimeria Naţională» – S.A. pe formular tipizat, cu matcă, grafică cu elemente de securizare, finisate, în carnete de câte 100 de bucaţi, cu copertă din hartie offset, numerator cu 5 cifre, bandă tricoloră în dreapta sus şi stema ţării în stânga sus.

Primarii şi secretarii unităţilor/subdiviziunilor administrativ teritoriale răspund de asigurarea necesarului de certificate de producător, de corecta întocmire şi eliberare şi evidenţă a acestora.

Certificatul de producător se va face pe baza atestatului profesional emis de asociaţiile profesionale ale producătorilor agricoli. Dupa aceea se vor face verificări în teren de către persoane împuternicite de primar în acest sens.

Atestarea profesională a solicitanţilor de certificat de producător se realizează de către „structuri asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură, constituite conform legii şi organizate la nivel judeţean/regional/naţional”, precum şi de către „structuri teritoriale de consultanţă agricolă”.

Acestea se vor înregistra la primării depunând certificatul de înregistrare fiscală (CUI), hotărârea judecătorească de constituire, statutul şi completările la statut,  bilanţul contabil anual pentru anul anterior înregistrării, documentul care atestă afilierea la o organizaţie/federaţie/confederaţie reprezentativă la nivel naţional.

Aceste organizaţii vor furniza, potrivit statutului propriu, servicii de consultanţă, informare şi atestare profesioanală a solicitanţilor de pe raza teritorială a unităţilor/subdiviziunilor administrativ teritoriale unde sunt înregistrate. De asemenea, tot ele vor atesta profesional solicitanţii de certificate de producător, în concordanţă cu produsele vegetale/zootehnice, suprafaţa cultivată, efectivele, pe sortimente şi cantităţi estimate, pentru valorificare, declarate pe propria răspundere.

Lipsa atestatului atrage după sine neeligibilitatea solicitantului la soluţionarea de către primari a cererii de acordare a certificatului de producător.(Mai multe, pe www.agroazi.ro)

Recomandările DVSSA-Sibiu pentru crescătorii de ovine
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Activitarea de reproducţie (monta şi obţinerea de miei prin fătări în campanii organizate) reprezintă o etapă prioritară în tehnologia de creştere a ovinelor care asigură venituri importante prin vânzarea de miei vii, carne de miel, precum şi creşterea efectivului, sau înlocuirea animalelor reformate sau moarte, se arată într-o...

Controlul și eliminarea IVEMP în creșterea porcilor
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 14 ianuarie 2015

Infecția cu virusul encefalomiocarditei porcului – IVEMP (Encefalomyocarditis virus – EMPV) este o boală infecțioasă virală întâlnită la porcine de toate vârstele, îndeosebi la grupele de tineret porcin, fiind evidențiată printr-o mortalitate ce variază între 10% și 100%. Produsă de un cardiovirus, boala afectează deseori...