Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Atentie la app, boala de sezon a porcinelor

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Dupa cum avertizeaza recolta.eu, pleuropneumonia cu Actinobacillus Pleuropneumoniae este o boala raspandita in intreaga lume, care se manifesta cu prepoderenta in sezonul rece. Se caracterizeaza printr-o rata mare de mortalitate si morbiditate, putand provoca pierderi serioase crescatorilor de porci.

APP poate evolua acut, producand afectiuni severe ale plamanilor la porcii grasi sau, poate evolua ca si infectie cronica, determinand scaderea sporului mediu zilnic si reprezentand totodata sursa pentru viitoarele focare cu evolutie acuta. De aceea, crescatorii de porci trebuie sa actioneze rapid in cazurile de focar si sa ia masuri de preventie pentru controlul acestei boli.

Se cunosc cel putin 13 tulpini de Actinobacillus Pleuropneumoniae. Unele dintre ele sunt nepatogene (nu produc boala), dar altele cauzeaza focare severe. Tulpinile 1,5,9,11 si 12 sunt puternic virulente, in timp ce tulpinile 3 si 6 sunt moderat virulente.

APP se intalneste la animalele virulente in tonsile si pe tractul respirator, iar perioada de incubatie a bolii este foarte scurta, de la 12 ore pana la 3 zile. Infectia se raspandeste in efectiv prin contact nas la nas, iar pe cale aeriana se transmite chiar si la distante de 5 – 10 metri.

Forma acuta: Boala poate afecta porcii de la intarcare pana la abatorizare, dar perioada de risc maxim este la varsta de 8 – 16 saptamani.

Deseori, singurele semne clinice sunt moartea subita a animalului, cu descarcari nazale sangvinolente.
La animalul viu, se poate observa numai o tuse scurta si respiratie ingreunata. Porcii sever afectati sunt abatuti. Temperatura corporala este deseori peste limita fiziologica.

Forma subacuta: Se manifesta ca si forma acuta, prin pneumonie caracterizata de respiratie abdominala, in loc de respiratie toracala (datorita durerii de la nivelul pleurei).
Aceasta respiratie abdominala este urmarita ca diagnostic diferential intre APP, unde se manifesta episoade scurte de tuse 2- 3 pusee de tuse odata, fata de tusea lunga, neproductiva, 7- 10 pusee de tuse odata, din Pneumonia Enzootica (Mycoplasma hyopneumoniae).

Festival multi-cultural gastronomic, la București, invitată de onoare: Turcia
Autor: meatmilk  /   vineri, 16 noiembrie 2018

(Comunicat) Festivalului Culturilor Asiatice  - Asia Fest va avea loc în perioada 16 – 18 noiembrie la Romexpo (pavilionul C3). Deși festivalul de anul acesta are ca țară invitată Turcia, aducând în prim plan muzica modernă dar și tradițională, alături de filmul documentar și delicioasa gastronomie de pe malul Bosforului,...

ANSVSA: Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane
Autor: meatmilk  /   joi, 15 noiembrie 2018

(Comunicat) La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 287 de localități din 18 județe, cu un număr de 1092 de focare (dintre care 16 în exploatații comerciale) și 167 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 360.800 de porci afectați de boală.   Prin aplicarea eficentă a măsurilor de...