Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

AutoritAȚi: fermierii si micii procesatori sunt ingroziti de noile masuri ficale

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Peste doar cateva zile romanii, fie acestia persoane fizice sau juridice, vor fi impovarati de taxe noi.

De la 1 februarie, de cand vor fi aplicate unele din modificarile gandite de Guvern pentru Codul Fiscal, vom plati mai mult luxul de a lucra pamantul sau pe cel de a detine o microfirma, noteaza cotidianul Evenimentul zilei, intr-un amplu material. De asemenea, in curand cresc si accizele la bere si tutun. Mai mult, se vor institui taxe suplimentare pentru companiile din domeniul utilitatilor, care vor conduce la noi cresteri de preturi pe acest segment.

Cea mai mare parte nici nu a fost discutata cu mediul de afaceri. Proiectele de ordonanta au fost adoptate de Guvern dupa ce fusesera expuse pe site-ul Finantelor cu doar o zi inainte. Graba autoritatilor arata ca foamea de bani a statului este atat de mare incat nu se stie cum se va putea achita de promisiunile sociale asumate.
Economia va avea de suferit.

Energia electrica si gazele, ale caror preturi au fost deja majorate in 2012, se vor scumpi din nou, ca urmare a introducerii unor noi taxe de catre ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu. Guvernul a anuntat ca va taxa monopolul natural din sectorul energiei si gazelor naturale. In plus, vor fi suprataxate cu 60% si companiile care deruleaza activitati de extractie de gaze naturale.

Biruri si conditii noi pentru agricultori si pentru firmele mici

Nici locuitorii din mediul rural sau microintreprinderile nu au fost uitate de Guvern. Firmele cu afaceri mai mici de 65.000 de euro nu vor mai putea opta intre plata unui impozit pe profit, de 16%, sau a unuia pe cifra de afaceri, de 3% ci vor fi obligate sa il achite pe acesta din urma.

In conditiile de criza, putine companii mai realizau profit, asa incat scazuse si impozitul pe care il achitau la stat. Multe dintre ele erau deja pe pierderi, asa incat nu plateau impozitul de 16% la bugetul de stat. Acum aceste firme vor fi obligate insa sa gaseasca bani prin care sa achite statului un procent de 3% din cifra de afaceri.

Nici agricultorii nu au scapat de bratul lung al fiscului. Pentru veniturile pe care le realizeaza din vanzarea produselor dar si pentru subventiile pe care le primesc an de an vor avea de platit statului contributii si impozit. Astfel, fiscul a decis sa schimbe modalitatea de impozitare pentru agricultorii persoane fizice.

Daca pana acum acestia achitau o taxa pe venitul declarat, in viitor vor plati impozit pe suprafata sau numar de animale. Scapa de aceste masuri cei care detin maxim 2 hectare sau doar un numar mic de animale. Masura va afecta direct mai mult de 600.000 de agricultori care primesc anual subventii, dar nu au fost in stare sa inregistreze profit si nu plateau impozit statului.

Actualul Executiv nu a gasit prea multi bani nici pentru irigatii, desi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, in repetate randuri, ca refacerea sistemului este o prioritate. Astfel, pentru anul acesta, bugetul va fi redus cu 35,6%. Nici culturile romanesti nu vor fi incurajate anul acesta mai mult. Bugetul alocat pentru ajutorarea producatorilor agricoli ar urma sa fie redus cu 33,92%.

INSSE: Cifra de afaceri în comerţul cu ridicata în luna ianuarie 2019
Autor: meatmilk  /   vineri, 22 martie 2019

(Comunicat) În luna ianuarie 2019, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut în termeni nominali faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 20,9% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,0%....

Dezbatere dedicată PAC şi Politicii de Coeziune, găzduită de Parlamentul României
Autor: meatmilk  /   vineri, 22 martie 2019

(Comunicat) Secretarul de stat Daniel Dumitru Botănoiu a participat la Reuniunea dedicată Politicii Agricole Comune şi Politicii de Coeziune, ce s-a desfășurat la Parlamentul României.   Cu această ocazie, în cadrul sesiunii dedicate dezbaterii Bugetului Politicii Agricole Comune, secretarul de stat Botănoiu a punctat câteva...