Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Autorizatia integrata de mediu pentru fermele de porci

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Controalele Garzii Nationale de Mediu facute complexelor de crestere a porcilor prin intermediul comisariatelor judetene, vizeaza in principal respectarea normelor inscrise pe Autorizatia Integrata de Mediu, act administrativ neoptional, emis de autoritatea locala pentru protectia mediului. Documentul acorda dreptul de a exploata in totalitate sau partial o instalatie in conditii bine determinate, care sa garanteze prevenirea si controlul integrat al poluarii. Autorizatiile de mediu eliberate pentru complexele de porci prevad obligativitatea de a se realiza, o data pe an, analize de laborator care sa arate concentratia de amoniac si de hidrogen sulfurat, substante responsabile de mirosul produs la nivelul halelor si al platformei de depozitare a dejectiilor.

Evaluarea, pasul spre Acordul de Mediu

Anumitor proiecte publice sau private care pot avea efecte semnificative prin dimensiunea, natura sau localizarea lor, se aplica Evaluarea impactului asupra mediului (EIM). Printre proiectele supuse obligatoriu EIM se numara fermele de porci cu un efectiv mai mare de 750 scroafe, sau de 2500 porci cu o greutate ce depaseste 30 de kg. Totodata, in cadrul dosarelor necesare obtienerii finantarilor europene, pentru diferite proiecte de investitii, EIM reprezinta un document de baza ce se poate transforma intr-un factor decisiv pentru obtinerea finantarii.

Fermele de porci sunt exploatatii aflate sub incidenta Directivei europene privind prevenirea si controlul integrat al poluarii (IPPC). Ghidul IPPC a fost lansat ca urmare a proiectului Program comparativ de autorizare si inspectie a instalatiilor din tarile membre, fiind o necesitate in formarea uniui sistem unitar de inspectie si control la fermele de crestere intensiva a porcilor.

Aceste exploatatii implica o varietate de impact asupra mediului; impactul variaza in functie de intrarile/iesirile de nutrienti si de stadiul de de dezvoltare a animalelor. Intrarile si iesirile de nutrienti se evalueaza la nivelul intregii ferme, la sistemul de stabulatie sau la tancul de depozitare a dejectiilor. Aportul de nutrienti trebuie apoi evaluat la nivelul terenului unde urmeaza a fi aplicate dejectiile.

In ce priveste protectia locala a mediului, comunitatea locala are un rol foarte important in luarea deciziilor privind aprobarea unor investitii sau proiecte publice, ori private. Reprezentantii autoritatii pentru protectia mediului si investitorul au obligatia informarii publicului despre orice solicitare de acord de mediu pentru proiectele supuse EIM si despre intreaga procedura a derularii proiectului. Publicul trebuie informat intr-un interval care sa-i permita exprimarea opiniei, inaintea emiterii acordului de mediu.

Tot inaintea punerii in functiune a investitiilor aferente activitatilor cu impact asupra mediului, pentru care s-a obtinut acord integrat de mediu, titularii au obligatia depunerii unei solicitari pentru obtinerea autorizatiei integrate de mediu.

Drumul scurt si eficient spre obtinerea autorizatiei

Pentru a intra in posesia autorizatiei integrate de mediu, documentatia se depune la autoritatea locala pentru Protectia mediului, pe raza careia se afla amplasamentul. Documentatia este asumata de orice persoana fizica sau juridica, detinatoare a controlului instalatiei sau de persoanele investite cu putere economica decizionala asupra functionarii tehnice a complexului de crestere a porcilor.

Formularului disponibil in anexele Ordinului Ministrului Agriculturii privind procedura emiterii autorizatiei integrate de mediu, ii vor fi anexate de catre solicitant o documentatie care contine:
– descrierea instalatiei si activitatile desfasurate;
– prezentarea materiilor prime si auxiliare, a altor substante, a tipului de energie utilizata sau generata de instalatie;
– descrierea surselor de emisie din instalatie;
– descrierea conditiilor amplasamentului instalatiei;
– prezentarea volumului si a naturii emisiilor ce pot fi evacuate din exploatatie in fiecare factor de mediu, simultan cu identificarea efectelor acestor emisii asupra mediului;
– masuri pentru prevenirea producerii deseurilor rezultate din functionarea instalatiilor de valorificare a acestora;
– descrierea tehnologiei propuse pentru prevenirea/reducerea emisiilor;
– prezentarea masurilor pregatite pentru monitorizarea emisiilor.

Vor fi, totodata, prezentate masurile planificate pentru respectarea principiilor generale de protectie a mediului, alaturat unui rezumat netehnic al detaliilor mentionate anterior. Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda:
– nerespectarea prevederilor privind obligatia operatorului de a intocmi un plan de actiuni, in vederea obtinerii autorizatiei integrate de mediu;
– nerespectarea conditiilor prevazute in autorizatia integrata de mediu;
– neinformarea autoritatilor competente, privind modificarile aduse exploatatiei sau modificarilor importante aflate in proiect;
– nerespectarea de a comunica, la termenele stabilite prin autorizatia integrata de mediu, rezultatele monitorizarii emisiilor provenite sau a emisiilor aparute accidental, in termen de 24 de ore din momentul producerii.
Simultan cu aplicarea amenzii, pentru aceste contraventii se aplica sanctiunea suspendarii autorizatiei integrate de mediu.

Probleme de mediu in cresterea intensiva a porcilor

Considerata principala problema de mediu, aparuta in activitatea de crestere intensiva a porcilor, dejectiile prezinta drept factori determinanti calitatea, compozitia, modul de manevrare si depozitare. Problemele mai putin importante si usor corijabile care pot aparea sunt deseurile, consumul de energie, consumul de apa, evacuarea apelor uzate, zgomotul.

O atentie deosebita este acordata amoniacului, considerat poluantul cheie al aerului provenit din aceasta ramura a zootehniei. Amoniacul provine indeosebi de la sistemul de stabulatie si, nu in ultimul rand, din depozitarea dejectiilor.

Mai sunt nominalizate drept probleme majore de mediu emisiile de azot si fosfor in sol, in apele de suprafata si freatice, ca urmare unei aplicarii incorecte a dejectiilor pe terenurile cultivate. Proasta functionare a tancului pentru depozitarea dejectiilor conduce, de asemenea, la emisii de azot si fosfor.

Amoniacul provenit direct de la sistemul de stabulatie este, prin cantitatile reprezentative, o problema importanta de mediu, deoarece, peste 95% din ecosistemele europene primesc cantitati de azot situate peste capacitatea de suportabilitate.

Amoniacul si mirosul urat apar direct de la sistemul de adapostire. De aici, rezulta faptul ca tipul de stabulatie este foarte important. Exista diferente majore, la nivel international si national, intre tipurile de stabulatie. In mare parte, tehnologiile sunt legate de stabulatie, dar primordiale in acest sens sunt si managementul nutritional alaturat bunelor practici agricole.

S-a stabilit un nou record al numărului de focare de PPA
Autor: meatmilk  /   vineri, 13 septembrie 2019

(Comunicat) La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 346 de localități din 25 de județe, cu un număr de 1.185 de focare (dintre care 12 focare în exploatații comerciale și 6 focare în exploatații de tip A). În alte 4 județe există doar cazuri la mistreți.   În total au fost eliminați 462.459 de...

China a aprobat 25 de companii braziliene pentru export
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 13 septembrie 2019

Ministerul Chinez al Agriculturii și Afacerilor Rurale a aprobat 25 de fabrici de prelucrare a cărnii din Brazilia pentru export. Numărul companiilor aprobate, din această țară, a crescut de la 64 la 89.   Dintre noile unități autorizate, 17 produc carne de vită, șase pui procesați, una va exporta carne de porc și una de...