Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Autorizaţia integrată de mediu pt fermele de suine

Autor: Meat MIlkvineri, 26 iulie, 2013

Autoritatea competentă pentru protecţia mediului emite către operatorii de creştere a porcilor acest act administrativ, prin care acordă dreptul de a exploata (integral sau parţial) o instalaţie de acest tip, în anumite condiţii, care să garanteze că este corespunzătoare prevederilor referitoare la prevenirea şi controlul integrat al poluării.

Condiţionare, certificare

Autorizaţia poate fi emisă pentru una sau mai multe instalaţii, ori părţi ale acesteia, situate pe acelaşi amplasament şi exploatate de către acelaşi operator. Procedura de reglementare este stabilită de normele legislative specifice, competenţa de emitere a autorizaţiei integrate de mediu revenind agenţiilor regionale pentru protecţia mediului.

O instalaţie de creştere a porcilor (nouă), pentru modificarea substanţială/extinderea uneia existente implică obligatoriu obţinerea autorizaţiei integrate de mediu. Pentru o activitate nouă sau modificarea substanţială a uneia existente, inclusiv extinderi, operatorul va depune solicitarea de emitere a autorizaţiei, în momentul definitivării proiectului acelui obiectiv, dar înainte de începerea construcţiei.

În acest fel, se urmăreşte luarea în considerare, încă de la început, a recomandărilor privind cele mai bune tehnici disponibile, reducându-se riscul realizării unor investiţii care nu ar respecta cerinţele prevenirii, reducerii şi controlul integrat. De asemenea, se vor avea în vedere condiţiile specificate de acordul de mediu integrat.

Înaintea depunerii unei solicitări pentru o autorizaţie integrată nouă sau/şi la transferul sau predarea activităţii, autoritatea competentă pentru protecţia mediului va furniza:

–         lista documentelor componente ale solicitării autorizaţiei integrate de mediu;

–         formularele componente solicitării,

–         lista documentelor necesare aplicării procedurii de emitere.

Înaintea pregătirii solicitării este necesară colaborarea operatorului cu autoritatea competentă pentru protecţia mediului, în vederea informării asupra demersurilor necesare aplicării procedurii de autorizare, implicit asupra participării statelor vecine, în cazul unui posibil impact transfrontalier, ca urmare a desfăşurării activităţii, care va fi supusă procedurii de autorizare integrată.

Solicitarea

Solicitarea autorizaţiei cuprinde următoarele documente:

–         cererea tip;

–         raportul de amplasament;

–         evaluări privind impactul activităţii asupra mediului;

–         proiectul programului de conformare, în cazul instalaţiilor existente (măsurile necesar a fi aplicate şi termenele de conformare, pentru fiecare componentă de mediu, în scopul asigurării protecţiei mediului ca un întreg);

–         dovada publicării anunţului de solicitare a autorizaţiei şi copia anunţului;

–         dovada achitării tarifului pentru verificarea solicitării.

Cererea reprezintă un formular tip obţinut de la autoritatea competentă de protecţie a mediului, sub a cărei jurisdicţie se află titularul activităţii. Solicitarea autorizaţiei integrate de mediu, împreună cu celelalte documente  relevante, se depun la autoritatea locală pentru protecţia mediului. Aceasta emite autorizaţii integrate pentru fiecare instalaţie pentru creşterea intensivă a porcilor sau părţi ale instalaţiei aflate pe acelaşi amplasament şi exploatate de către acelaşi titular de activitate/operator, în funcţie de modul în care a fost formulată solicitarea.

Autoritatea judeţeană pentru protecţia mediului informează Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, înainte de luarea deciziei finale de emitere a autorizaţiei integrate de mediu. Autorizaţiile eliberate pentru acest tip de activitate include condiţiile pentru:

–         luarea tuturor măsurilor de prevenire eficientă a poluării;

–         luarea măsurilor asiguratorii, ca nicio poluare să fie cauzată;

–         evitarea producerii deşeurilor, iar în cazul în care aceasta nu poate fi evitată, luarea măsurilor pentru neutralizarea şi eliminarea lor, reducându-se impactul asupra mediului;

–         utilizarea eficientă a energiei;

–         prevenirea accidentelor şi limitarea consecinţelor;

–         luarea de măsuri necesare, în cazul încetării definitive a activităţilor, pentru evitarea oricărui risc de poluare şi pentru aducerea amplasamentului (zonelor afectate) într-o stare care să permită neutralizarea.

Cursul Auditul intern si Auditul furnizorului din perspectiva IFS
Autor: meatmilk  /   miercuri, 21 februarie 2018

Inaq Consulting-IFS Training Center organizează un nou curs: ”Auditul intern si Auditul furnizorului din perspectiva IFS”. vezi toate detaliile despre curs   Program și localizări:   București 27-28.02.2018 Inscrie-te acum! Sibiu 01-02.03.2018 Timișoara 01-02.03.2018 Brașov  06-07.03.2018 Suceava...

Inaq Consultig: În premieră, cursurile IFS Food 6.1, în zilele de 26, 27 februarie, la Sibiu
Autor: meatmilk  /   miercuri, 14 februarie 2018

(Comunicat) INAQ Consulting – IFS Training Center organizează primele cursuri IFS Food versiunea 6.1 în România, următoarea serie fiind programată să se desfășoare la Sibiu, în zilele de 26 și 27 februarie.   Cui se adreseaza? Experților interesați din industria alimentară sau alte domenii comerciale relevante care...