Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Avem ferme mai mari, dar si terenuri nelucrate mai multe

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Agricultura romaneasca merge in directia cea buna, insa viteza cu care o face lasa de dorit. Potrivit datelor preliminare ale Recensamantului Agricol din 2010, exploatatiile mari s-au inmultit, in dauna fermelor de subzistenta, informeaza cotidianul Evenimentul Zilei.

Totusi, raportul intre cele doua moduri de a face agricultura ramane favorabil exploatatiilor mici si ineficiente. Mai mult, suprafata agricola utilizata a scazut din 2002 pana in 2010 cu peste 600.000 de hectare, semn ca romanii au dat agricultura de acasa pe cea din Spania sau Italia.

„Toate aspectele negative se regasesc in politicile guvernamentale de pana acum. Am avut in ultimii 20 de ani un ministru la noua luni si fiecare a schimbat ce facusera cei dinainte. Nu se intelege ca trebuie o continuitate pe baza unei strategii pe termen lung”, explica Marcel Cucu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli (LAPAR).

Un lucru pozitiv care se desprinde din datele publicate de INS este ca exploatatiile mari, cu personalitate juridica, au crescut ca numar cu 34,8% in ultimii opt ani, desi suprafata cultivata este cu 5,88% mai mica.

Cele mici s-au imputinat cu 14,2% si folosesc o suprafata cu 3,36% mai mica. Trecerea de la fermele de subzistenta se face mult mai greu decat in tarile vecine.

Suprafata medie cultivata pe o exploatatie din Romania a crescut de la 3,11 la 3,45 hectare, cu doar 11%, in timp ce in Ungaria, Polonia, tarile baltice sau Bulgaria cresterea e intre 40% si 120%.

Tarile europene cu o suprafata medie a exploatatiilor mai mica sunt Malta si Cipru. In privinta animalelor, a scazut efectivul de bovine si porcine cu 31%, respectiv 35%, si a crescut cel de ovine si caprine.

GOURMET PACK de la Karpaten Premium Angus, noua pasiune a consumatorilor
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 octombrie 2018

(Comunicat) Pentru cei pasionați de specialități culinare, a căror gusturi rafinate îi poartă mereu într-o călătorie printre ingrediente de calitate care stau la baza unui meniu pe măsură, Karpaten Premium Angus lansează pachetul GOURMET PACK!   În lumea gourmet nimic nu este întâmplător! Fiecare ingredient, fiecare aromă...

Audit din partea Comisiei Europene privind Pesta Porcină Africană
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 octombrie 2018

(Comunicat) A demarat misiunea de audit din partea Comisiei Europene privind Pesta Porcină Africană (PPA). Aceasta este pentru a patra oară când experți europeni vizitează România, în ultimul an si jumătate, pe tema Pestei Porcine Africane.   Această misiune de audit vizează evaluarea modului în care au fost aplicate...