Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Avia agrobanat s-a aliniat directivei ce referitoare la bunastarea animalelor

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Piata oualelor de consum se pregateste pentru o schimbare din temelii incepand cu ianuarie 2012, cand intra in vigoare Directiva CE 74/1999, pentru bunastarea gainilor ouatoare. Aproape o treime din fermele Comunitatii Europene nu sunt pregatite pentru aceasta tranzitie. In 14.11.2011 Consiliul pentru Agricultura si Pescuit a reconfirmat ca nu se va amana termenul limita si incepand cu data de 01.12.2012 fermele care nu indeplinesc cerintele legale impuse nu vor mai avea permisiunea de a-si continua activitatea.

Avia Agrobanat, situata in Bocsa, judetul Caras-Severin, indeplineste toate cerintele legislatiei europene.

In acest sens, incepand cu anul 2008 si continuand pe parcursul crizei economice mondiale, Avia a investit patru milioane de euro pentru a se conforma cu standardele europene de bunastare si pentru a putea oferi pe piata un produs de cea mai inalta calitate, contribuind in acelasi timp la imbunatatirea standardelor de crestere a animalelor din ferma. A fost o perioada dificila pentru implementarea unui proiect de o asemenea anvergura, dar cu doar o luna de zile inainte de schimbarea la fata al fermelor de gaini outoare din toata Uniunea Europeana, Avia Agrobanat se afla in pozitia de a-si fi finalizat infrastructura necesara pentru a furniza pietei din Romania oua de consum si oua pasteurizate, intr-o perioada in care oul va fi un produs mai putin disponibil.

Patru aspecte critice au fost analizate, revizuite, modificate si implementate in acesti trei ani la Avia, cu scopul de a imbunatati practicile de productie ale companiei.

In primul rand, prin retehnologizarea a patru hale de productie, in colaborare cu furnizori din Germania, respectiv Italia, si beneficiind de fonduri europene pentru a acoperi o parte din costurile investitiei, ferma de la Bocsa poate oferi gainilor conditii superioare de bunastare. Imbunatatirile aduse bateriilor care gazduiesc animalele le permit acestora sa-si desfasoare foarte multe din activitatile lor naturale, garantandu-le in acelasi timp cea mai buna protectie posibila impotriva bolilor, precum si un microclimat adecvat, printr-o monitorizare continua, cu ajutorul unui sistem integrat pe mai multe calculatoare.

Odata cu finalizarea investitiei in halele de productie, s-a modernizat si statia de sortare oua. Astfel, folosind un sortator automatizat, ouale ajung din hale pana in cofraje sau caserole fara a fi manipulate de catre vreun operator. Cu ajutorul unui detector automat de crapaturi si microfisuri, se poate garanta integritatea cojii si implicit calitatea oualor care ajung pe piata.

Al treilea aspect regandit a fost rolul oualor de categoria B, deci a oualor murdare si fisurate. S-a construit o unitate de procesare a acestora in oua lichide pasteurizate, printre primele din Romania, care diminueaza riscul de contaminare microbiologica. Ouale pasteurizate sunt ambalate in sistem bag-in-box si sunt livrate in cantitati variind de la 2kg la 1000kg. In special in perioada urmatoare, in care pretul la oua va creste considerabil si piata va fi instabila, achizitionarea produsului pasteurizat reprezinta o optiune strategica viabila, datorita posibilitatii de pastrare indelungata a acestuia sub forma congelata.

Nu in ultimul rand, Avia a construit doua tuneluri de uscare a dejectiilor de pasare. Astfel, acestea sunt neutralizate si nu mai reprezinta un factor de contaminare al mediului inconjurator. In aceasta stare, dejectiile pot fi folosite drept ingrasamant natural, fiind un produs ideal pentru uz in agricultura. Prin achizitionarea unei instalatii de peletizare, ingrasamantul poate fi compactat sub aceasta forma, fiind deosebit de practica, in special pentru gradini si flori.

Toate aceste investitii permit fermei Avia Agrobanat sa-si indeplineasca potentialul uman de care dispune. In activitatea zilnica, cei peste patruzeci de angajati respecta cerintele si procedurile de lucru impuse prin implementarea si certificarea unui sistem de management integrat Calitate-Mediu-Securitate si Sanatate in munca – Siguranta alimentului:

SR EN ISO 9001:2008
SR EN ISO 14001:2005
SR OHSAS 18001:2008
SR EN ISO 22000:2005

Astfel, Avia are parte de toate premizele necesare pentru a opera zi de zi la cel mai inalt nivel de productivitate si siguranta alimentara, precum se si impune celei mai mari ferme de gaini outoare din vestul Romaniei, cu peste 170.000 de capete. Pentru a avea parte de o deschidere cat mai mare in piata, printre cele mai recente investitii se afla si un magazin propriu, in zona Centrului Comercial Euro din Timisoara, precum si primul automat de oua din Romania, pus in functiune din luna august a acestui an. Colaborarile demarate in 2011 cu marii retaileri nationali, precum Auchan, Billa, Kaufland, Metro si Profi reprezinta o garantie implicita a calitatii in ceea ce priveste produsele companiei. Totodata, gratie gradului avansat de specializare in domeniul avicol si al predilectiei catre inovatie, Avia Agrobanat este unicul reprezentat al Romaniei in cea mai importanta uniune a producatorilor de oua pe plan mondial, International Egg Comission.

Pentru mai multe detalii despre Avia, de la istoric, la procesul de productie, la date de contact, vizitati: www.avia.agrobanat.ro

Când gura bate fundul oii
Autor: Ilie Stoian  /   luni, 25 martie 2019

În luna decembrie a anului trecut, autoritățile de la București anunțau cu bucurie semnarea unui acord cu Regatul Hașemit al Iordaniei, pentru exportul către acea țară a unui număr de 100.000 de ovine.   Anunțul a avut darul să ofere o perspectivă favorabilă ciobanilor români, în condițiile în care, după cum bine...

Indal Partner iși va expune ultima ofertă de tehnologii la Meat Milk 2019
Autor: meatmilk  /   luni, 25 martie 2019

Compania clujeană Indal Partner se va număra printre participanții conferinței Meat Milk 2019, acolo unde, în zilele de 30 și 31 mai, la Hotel Alpin din Poiana Brașov, își va prezenta ultima ofertă de tehnologii destinate industriei alimentare și, în special, celei de procesare a laptelui, la standul pe care îl va organiza în...