Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Avicultura cere multa pricepere si daruire

Autor: Meat MIlkluni, 28 ianuarie, 2013

Interviu cu Gheorghe Bodea, Manager Ave Impex

FDC: Care considerati ca au fost momentele esentiale in formarea dumneavoastra profesionala?

Gheorghe Bodea: În primul rand, faptul ca, de la inceputul carierei mele de medic veterinar, am reusit sa ma angajez in industria avicola, ceea ce a creat conditiile dezvoltarii mele profesionale. Astfel, dupa primii 4 ani de profesie, eram cel mai tanar epizootolog-sef din Centrala avicola, iar dupa alti 4 ani, respectiv in anul 1990, cel mai tanar director tehnic din aceeasi Centrala avicola.

Gheorghe BodeaFDC: Cum si cand ati inceput afacerea pe care o administrati acum?

Gheorghe Bodea: În anul 1994, impreuna cu sotia mea, Letitia, tot medic veterinar, am infiintat AVE Impex Satu Mare, societate cu raspundere limitata avand ca obiect de activitate cresterea pasarilor si fabricarea furajelor combinate in sistem privat.
Firma 100% romaneasca, AVE s-a dezvoltat gradual, bazandu-se doar pe credite bancare si reinvestirea profitului, adaptandu-se astfel conjuncturii economice si cerintelor pietei.

Initial, activitatea companiei a constat in cresterea a 5.000 de gaini ouatoare intr-un spatiu inchiriat si adaptat cresterii gainilor, baterii. În anul urmator, am inchiriat un nou spatiu de 700mp si l-am transformat in hala de crestere a puilor de carne (broiler).

În 1996 am cumparat primele 2 hale de 1000 mp, pe care le-am echipat cu utilaje de ultima generatie, importate din Germania. AVE a devenit astfel unul dintre primii importatori de tehnologie avicola moderna din Romania.
În 1999, pentru a rentabiliza productia de pui, am infiintat un punct de taiere care avea o capacitate de 2400 pui pe zi. Ulterior, AVE a cumparat si repus in functiune Abatorul de Pasari al fostei Avicola de Stat Satu Mare. Începand cu anul 2000 au fost cumparate treptat si alte hale, capacitatea de productie crescand semnificativ.

FDC: Care sunt, in momentul de fata, dotarile si produsele companiei?

Gheorghe Bodea: La ora actuala, AVE Impex Satu Mare este o afacere integrata vertical – de la ferme de reproductie rase grele, 2 statii de incubatie, ferme pentru cresterea puilor de carne, abator cu o capacitate de 4000 capete / ora, o sectie de preparate din carne de pasare, un micro FNC (fabrica de nutret combinat) si depozite, pana la flota proprie de camioane si utilitare pentru distributia carnii de pasare.

De asemenea, la ora actuala, AVE dispune de 4 mari depozite – unul central aflat la Satu Mare si alte 3 in Timisoara, Baia Mare si Bucuresti – de 10 magazine de desfacere proprii in Satu Mare si Baia Mare. Avand distributie la nivel national, intregul parc de masini este dotat cu instalatii de frig, GPS si sistem de monitorizare a temperaturii produsului si mediului incintei de transport.

Producem o gama de peste 60 de tipuri de produse in stare refrigerata si congelata, preparate si semipreparate. Productia actuala a firmei este de cca. 12.500 t carne / an urmand sa creasca in 2009 la peste 15.000 t / an.

FDC: În ce maniera va promovati produsele?

Gheorghe Bodea: Eu cred ca cea mai buna promovare o fac clientii – consumatori, dar, pentru a ajunge la asta, trebuie sa le oferi produse de calitate constanta, seriozitate si un pret corect. Pare un lucru usor, cunoscut si teoretizat, dar, in realitate, pe langa utilaje de productie si echipamente performante, trebuie sa ai ferme de productie la fel de performante, un material genetic foarte bun si, nu in ultimul rand, personal calificat si o echipa manageriala profesionista.

Bineinteles ca promovarea se face si prin toate mijloacele moderne de marketing: televiziune, radio, presa, reviste de specialitate, cataloage, targuri si expozitii, internet, POSM, panotaje, decoratii ale parcului de masini etc. De asemenea, in functie de intelegerile cu retelele de hipermarket-uri, supermarket-uri, de sezonalitate si de sarbatori, se fac promotii la produse.

FDC: Care au fost dificultatile majore pe care le-ati intampinat?

Gheorghe Bodea: Dificultati pot spune ca am intampinat la inceput, cand trebuiau facute investitii mari la acea vreme si nu dispuneam de intregul capital necesar. Am apelat la credite bancare garantand ipotecar cu proprietatile familiei. Pe parcursul anilor au mai fost momente dificile atunci cand s-au facut investitii majore in ferme, statii de incubatie si abator.

FDC: Cum s-a modificat strategia companiei odata cu intrarea in UE?

Gheorghe Bodea: Piata comunitara am avut ocazia sa o cunosc bine inca inainte de 2007. Toate investitiile in ferme, statii de incubatie, abator etc. s-au facut cu tehnologii de ultima generatie din Germania, Olanda, Danemarca, Spania, Franta, iar in timpul delegatiilor am avut ocazia sa vizitez si ferme avicole. Schimbul de experienta cu acestea mi-a oferit multe date in ceea ce priveste viitorul integrarii in piata comunitara, astfel ca, inca din 2003, am inceput sa aplicam strategii de eficientizare si reducere a costurilor de productie pe intreg lantul, de la ferme de reproductie, incubatie, ferme de crestere a broillerilor, abatorizare, depozitare si pana la logistica-distributie.

Calitatea muncii depuse si a produselor ne-a permis sa implementam, in 2003, sistemul de management al calitatii ISO 9001/2000 si HACCP, iar in 2007, ISO 22000/2005. La ora actuala, pregatim implementarea unui nou sistem de siguranta a alimentelor IFS (INTERNATIONAL FOOD SISTEM) care va permite exportul in tari precum Marea Britanie.

Efortul nostru a fost monitorizat permanent de organisme de specialitate europene si astfel calitatea produselor AVE a fost recunoscuta, compania fiind singura din Romania care a obtinut Premiul International de calitate „ERA” la categoria „AUR”, in timpul celei de-a cincea Conventii Internationale de Calitate de la Geneva (2003). De asemenea, compania a obtinut, in anul 2006 si Diploma pentru cea mai buna societate din Europa, in sectorul de crestere si procesare a carnii de pasare, premiu oferit de E.B.A din Oxford (European Business Assembly), iar mie mi s-a acordat, pentru activitate, Premiul International „Best manager of the Year”.

În iulie 2008, AVE Impex a devenit Laureat la Premiului International „EUROPEAN QUALITY”, acordat de aceeasi International Corporation of Social Partnership European Business Assembly Oxford, pentru efortul continuu depus in mentinerea calitatii inalte conform standardelor europene.

FDC: Care considerati ca ar trebui sa fie reperele si modelele pentru un tanar intreprinzator care vrea sa inceapa o afacere in domeniu?

Gheorghe Bodea: Trebuie sa-i placa ceea ce face, iar daca nu este de specialitate, ii recomand sa apeleze la specialisti in domeniul aviculturii, pentru ca este o activitate foarte sensibila, care cere multa pricepere si daruire.

FCD: Ce va mai doriti profesional si pentru afacerea dumneavoastra?

Gheorghe Bodea: Îmi doresc ca AVE Impex sa devina, in urmatorul an, unul dintre primii patru jucatori de pe piata de carne de pasare din Romania iar, in viitorul apropiat, sa largim exportul pe piata comunitara si nu numai. De asemenea, imi doresc ca baiatul meu, Bogdan, care este de profesie tot medic veterinar, sa devina un bun profesionist si un bun manager, astfel incat sa poata, la un moment dat, sa preia conducerea firmei.

FDC: Care este cea mai mare realizare profesionala? Dar in plan personal?

Gheorghe Bodea: Cea mai mare realizare profesionala este legata de recunoasterea internationala a firmei si a calitatii produselor sale. În plan personal, ma bucura foarte mult ca am devenit bunic.

FDC: Cum v-a influentat viata profesionala viata de familie?

Gheorghe Bodea: Înca de la inceputul activitatii profesionale, si, mai ales dupa inceperea afacerii actuale, sotia mi-a fost alaturi. Asa ca am avut in permanenta un sprijin in ceea ce am facut si un om care a inteles ca, in activitatea noastra, pleci devreme dimineata si te intorci seara tarziu.

FDC: Ce planuri de viitor aveti?

Gheorghe Bodea: În urmatorii 2 ani vom creste productia de carne de pasare cu 30% si vom demara noi investitii intr-o fabrica de furaje si una care va produce preparate si semipreparate din carne de pasare.

Prelucrarea cărnii cu ajutorul tehnolgiei HPP
Autor: Cristina Gavrilut  /   joi, 11 ianuarie 2018

Adoptarea la nivel mondial a tehnologiei de procesare a cărnii la presiune înaltă (HPP), se află într-o creștere semnificativă, datorită avantajelor de siguranță alimentară și de creșere a duratei de depozitare, precum și pentru a satisface cererile consumatorilor pentru alimente naturale, fără conservanți.   Siguranța...

Tetra Pak: Nouă formulă de calcul a dispersiei pulberilor în lactate
Autor: Cristina Gavrilut  /   joi, 14 decembrie 2017

Ce proprietăți ar trebui să aibe pulberile alimentare care trebuie dizolvate rapid și eficient într-un lichid și cum poate fi anticipat procesul? Acestea sunt aspecte de importanță majoră pentru mii de producători din întreaga lume, pentru care procesele mai eficiente pot aduce beneficii mari în ceea ce privește calitatea produselor,...