Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Aviz favorabil României, pentru pesta porcina

Autor: Ilie Stoianluni, 7 octombrie, 2013

Comisia Europeană ar putea ridica în acest an restricțiile impuse României în ceea ce privește exporturile de carne de porc pe piața intracomunitară, un raport favorabil pe pestă porcină fiind așteptat în zilele următoare, consideră ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin,informeaza Agerpres.

„Am avut o misiune de audit din partea Comisiei Europene pe zona sanitar-veterinară și am speranța că în următoarele zile vom primi un raport favorabil în ceea ce privește pesta porcină. Suntem blocați din anul 2007 din punct de vedere al exportului pe piața UE, sunt condiții destul de aspre acolo. Sigur, nu am văzut încă raportul, dar există după această misiune speranțe foarte mari în rândul specialiștilor sanitar-veterinari și în rândul celor din industrie, care au primit aceste delegații, că lucrurile se pot rezolva și România va fi trecută pe anexa 2, iar exporturile de carne de porc nu vor mai avea astfel de impedimente cum au fost până în prezent. S-au făcut progrese importante în acest sector și mă bucur foarte mult că reușim să deblocăm piețe noi de desfacere”, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Acesta a precizat că una dintre preocupările sale principale este „să găsim piețe de desfacere importante pentru producția pe care o obținem”, China și Rusia fiind două piețe care trebuie cucerite pentru desfacerea produselor agroalimentare românești.

„Una dintre preocupările mele este de încerca să găsim pentru producția pe care o obținem piețe de desfacere importante, pentru că, mai devreme sau mai târziu, vom ajunge la un nivel important de producție în România. Nu este suficient să produci, să aduci valoare adăugată, să procesezi, ci este important să ai și piața de desfacere. Toate investițiile majore s-au dezvoltat atunci când a existat cerere. Anul trecut am avut o vizită în China și una în Rusia și de fiecare dată am încercat să discutăm care sunt posibilitățile de schimburi comerciale. Pe piața din China am avut succes și datorită progresului care s-a realizat în activitatea ANSVSA. Acolo putem să exportăm acum produse din carne de porc, dar și bovine vii. Cei din industrie apreciază această piață și își caută contacte pentru a dezvolta relațiile comerciale cu China. Pe piața din Rusia avem însă anumite piedici, chiar dacă a existat voința politică și imediat au trimis inspectorii sanitari-veterinari. Din păcate, răspunsul nu a fost favorabil. Vom face în continuare eforturi să ne adaptăm la cerințele importante pe care le au cei de pe piața rusească”, a subliniat șeful MADR.(Agerpres)

Se extind controalele de sănătate la importul de porci din SUA și Canada
Autor: Meat MIlk  /   luni, 15 decembrie 2014

În urma deciziei Comisiei Europene luată săptămâna trecută, se extind controalele de sănătate asupra importurilor de porci vii din SUA și Canada, până la 31 octombrie anul viitor (2015) ca urmare a  preocupărilor legate de cazurile numeroase ale virusului diareei porcine epidemice (DPE). În luna iulie, Bruxelles-ul a impus re guli...

Laringotraheita infecțioasă aviară
Autor: Meat MIlk  /   vineri, 12 decembrie 2014

Laringotraheita infecțioasă aviară (LTI) este o boală infectocontagioasă endemică, care afectează îndeosebi găinile și fazanii, cu evoluție acută, caracterizată clinic prin tulburări respiratorii grave, iar morfopatologic prin leziuni catarale sau hemoragico-necrotice ale mucoasei laringotraheale.   Importanță,...