Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Baciu: Prima urgență este cadastrarea terenurilor

Autor: Maria Demetriadmiercuri, 27 mai, 2015

Ieri, la București, a început congresul LAPAR. În intervenția pe care a avut-o în fața fermierilor, Președintele LAPAR, Laurențiu Baciu, a făcut cunoscute propunerile fermierilor. Prima propunere este cadastrarea de urgență a terenurilor:

 

”Degeaba ne cereți lucrări de doctorat la înregistrarea cererilor unice la APIA. Niciodată nu vor fi și ne faceți și pușcăriabili cu adeverințe la adeverințe și declarație la declarație. Din satelit am o suprafață de pământ, în cadastru am alta. Nu corespund. O altă propunere este folosirea banilor europeni pentru proiectele viabile, cele care aduc plusvaloare. Ăsta e rolul banilor europeni și nu protecția socială.

 

Avem nevoie urgent de o legislație privind comasarea terenurilor și încurajarea exploatațiilor agricole autohtone viabile și nu pe criterii politice. Reducerea birocrației prin simplificarea documentației la depunerea proiectelor. Încurajarea folosirii biotehnologiilor este o altă propunere  LAPAR. De ce avem voie să consumăm și nu avem voie să producem? La fel cum e cu soia. De ce nu importăm soia brută și să fabricăm șroturi și importăm șrot.

 

Modernizarea și extinderea irigațiilor, folosirea judicioasă și gratuită a surselor de apă este o altă problemă care ne doare. Dacă nu iau apa din Siret să irig cu ea, apa se duce în mare și ce a folosit statul?! Documentarea profundă a problemelor specifice României și notificarea Comisiei Europene.

Urgentarea legislației Camerelor Agricole, așa cum o vor fermierii și nu cum o vor politicienii, definitivarea legislației privind Fondurile Mutuale și îmbunătățirea vânzării terenurilor sunt alte trei propuneri importante. Modificarea Codului fiscal  pentru că avem impozite care nu au nicio logică. Fiscul mă pune să dau arendă cu adaos comercial. Și în final, vrem să fie interzis exportul de profit. Toate companiile care-și desfășoară activitatea în țara noastră să fie impozitate”, a spus Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

 

Deși, așteptat să participe, Președintele României, Klaus Iohannis s-a rezumat la a trimite o scrisoare. În mesajul adresat fermierilor, șeful statului a spus că ”agricultura și satul românesc au făcut pași mici spre dezvoltare. Sunt necesare, în opinia președintelui: reformarea exploatațiilor agricole, creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene și simplificarea administrativă.”

 

La eveniment participă ministrul Agriculturii Daniel Constantin, George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Mihai Puțintei, șeful APIA, reprezentanți ai companiilor de inputuri în agricultură și a unor companii de utilaje agricole, informează Agroinfo. (Foto: Desteptarea.ro)

Scrisoare deschisă adresată de APRIL domnului ministru Petre Daea
Autor: meatmilk  /   joi, 20 decembrie 2018

Referitor la noua Lege a Laptelui, propusă de MADR, am primit la redacție următoarea Scrisoare deschisă adresată de domnul Dorin Cojocaru-Președinte APRIL, domnului Ministru al Agriculturii Petre Daea. Iată textul integral:   Către: Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale În atenția: Domnului Ministru, Petre...

CpDR: Stop OuG! Mediul privat nu poate fi ignorat
Autor: meatmilk  /   miercuri, 19 decembrie 2018

(Comunicat) Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) consideră că avalanșa de măsuri fiscal-bugetare anunțate cu câteva zile înainte de sfârșitul anului și cu un impact semnificativ asupra, practic, întregii economii este inacceptabilă și, în același timp, este simptomul unei fracturi între guvernanți și agenții economici....