Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Bani europeni pentru crescatorii de taurine de carne din zonele defavorizate

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Maxim 30 milioane euro din bani europeni ar putea primi pentru 2012 crescatorii de vaci de lapte, taurine de carne si bivolite de lapte din zonele defavorizate, potrivit proiectului de Hotarare de Guvern elaborat de Ministerul Agriculturii si care asteapta, deocamdata, aprobarea finala, informeaza Agroinfo.

Sprijinul va fi acordat pentru minim 2 si maxim 15 capete de vaci de lapte pe beneficiar (chiar daca acesta are mai multe exploatatii in zone defavorizate), maxim 50 capete femele din specia bivolite de lapte, respectiv maxim 90 capete de taurine din rase de carne si/sau tineret mascul si/sau femela din rase de carne si/sau metisi cu rase de carne, iar valoarea sprijinului, in functie de numarul de solicitari si de animale eligibile la plata va fi de maxim 250 euro/cap pentru vaca de lapte, maxim 187,5 euro/cap pentru bivolite si cel mult 300 euro/cap pentru taurine de carne.

Reprezentantii crescatorilor de bovine au cerut insistent atat redefinirea zonelor defavorizate, cat si introducerea raselor romanesti de taurine de carne, insa, deocamdata, doar cei din zonele defavorizate, asa cum sunt delimitate in prezent, vor putea primi acest sprijin.

Aceste plati sunt reglementate prin Regulamentul 73 al UE, care la articolul 67 spune ca statul membru poate stabili plati de pana la 5% din sumele de la UE pentru zone cu deficit economic agricol, dar la noi, pentru ca ministerele nu vor sa munceasca, le-a fost foarte simplu sa ia actualele zone defavorizate. Desi ne-am opus si am vrut sa blocam documentul, am acceptat, in final, actul normativ in forma actuala pentru ca riscam sa nu-l mai putem accesa nici dupa 2014, daca nu-i dadeam drumul in acest an, dar avem promisiunea ca se vor stabili prin ordin de ministru rasele de carne, unde vor fi incluse si rasele romanesti si promisiunea ca incepem grupul de lucru pentru redefinirea zonelor defavorizate, ne-a spus Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania (FCBR).

Pentru taurinele de carne, ajutorul poate fi solicitat pentru maxim 90 de capete, identificate si inregistrate in RNE. De asemenea, crescatorii trebuie sa detina registrul individual al exploatatiei actualizat, precum si documente oficiale care atesta rasa de carne/metisii din rasele de carne si documente care atesta iesirile din efectiv, dupa caz. Animalele pentru care se solicita sprijinul trebuie detinute de beneficiar cel putin 8 luni in exploatatie, de la data intrarii si pana in momentul iesirii.

Ajutorul se acorda o singura data pentru categoria de varsta a animalului, pentru tineretul mascul si/sau femel de maxim 20 luni, existent sau iesit din exploatatie in perioada 1 iulie a anului calendaristic precedent – 15 august a anului in care se solicita sprijinul si anual, pentru vaci din rase de carne.

Prin exceptie, pentru 2012, crescatorii pot primi sprijinul si pentru tineretul mascul si/sau femela din rase de carne si/sau metisi existent sau iesit din exploatatie in perioada 01 ianuarie – 30 iunie 2012.

Mai multe informatii despre ce acte trebuie depuse pe www.apia.org.ro.

INSSE: Cifra de afaceri în comerţul cu ridicata în luna ianuarie 2019
Autor: meatmilk  /   vineri, 22 martie 2019

(Comunicat) În luna ianuarie 2019, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut în termeni nominali faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 20,9% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,0%....

Dezbatere dedicată PAC şi Politicii de Coeziune, găzduită de Parlamentul României
Autor: meatmilk  /   vineri, 22 martie 2019

(Comunicat) Secretarul de stat Daniel Dumitru Botănoiu a participat la Reuniunea dedicată Politicii Agricole Comune şi Politicii de Coeziune, ce s-a desfășurat la Parlamentul României.   Cu această ocazie, în cadrul sesiunii dedicate dezbaterii Bugetului Politicii Agricole Comune, secretarul de stat Botănoiu a punctat câteva...