Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Beneficiile consumului de peste

Autor: Meat MIlkmarți, 29 ianuarie, 2013

Pe masura ce oamenii devin din ce in ce mai preocupati de alimentatie si incep sa numere caloriile din farfurie, pestele a devenit o alternativa usoara si mai ales sanatoasa a consumului de carne rosie.

Carnea de peste este recomandata mai ales celor care sufera de diferite boli cardiace, dar ajuta si la mentinerea unui nivel constant al glicemiei. Nutritionistii propun un consum regulat de peste pe saptamana, indiferent de varsta, pentru a combate o gama larga de afectiuni, de la cele intalnite in cazul copiilor, pana la astm sau chiar cancer de prostata.

Principalul avantaj al carnii de peste il reprezinta grasimile din seria acizilor grasi esentiali omega 3. Acestia se gasesc in carnea de peste oceanic de apa rece – macrou, hering, somon, cod, ton, sardine. Grasimile din peste previn imbatranirea precoce si protejeaza sistemul nervos. S-a demonstrat chiar ca in cazul copiilor, pestele stimuleaza dezvoltarea capacitatilor intelectuale. Iar batranii care mananca peste de trei-patru ori pe saptamana sunt mai putin predispusi riscului de a suferi de Alzheimer.

Potrivit studiilor de specialitate, creierul este unul dintre cei mai mari consumatori de energie, iar buna lui functionare depinde intr-o oarecare masura de aportul de fosfor si, implicit, de consumul de peste. In cazul copiilor ai caror mame au consumat peste pe perioada sarcinii si a alaptarii si care, apoi, au primit, in alimentatia lor peste, s-a observat o dezvoltare neuropsihica mai rapida, dar si un nivel al inteligentei mai ridicat. Carnea de peste este insa recomandata si in cadrul curelor de slabire, deoarece are o cantitate mult mai mica de lipide in comparatie cu alte tipuri de carne.

Heringul ne ofera 167 calorii / 100 g, macroul – 183, iar tonul are 160. Pestele de apa dulce are carnea mai slaba decat cel oceanic si, in consecinta, un aport caloric mai mic, astfel ca 100 g pastrav contin 85 de calorii si aceeasi cantitate de crap – 83 de calorii. Continutul in minerale este, de asemenea, apreciabil, mai ales in fier, fosfor, zinc, cupru calciu, dar si de oligoelemente ca fluor, seleniu, cobalt si mangan. Pestele contine, de asemenea, toata gama vitaminelor B. Desigur, precum orice alt aliment, pestele isi poate pierde din valoarea nutritiva daca este procesat excesiv sau prajit.

Valoarea energetica in functie de specia de peste

Babusca
17,3% proteine 4,5% lipide 113 calorii
Calcan 17% proteine 2% lipide 88 calorii
Cod 19% proteine 1% lipide 87 calorii
Crap 18,9% proteine 2,8% lipide 104 calorii
Crap de helesteu 16% proteine 1% lipide 159 calorii
Heringi de primavara (slabi) 19,1% proteine 6,5% lipide 139 calorii
Heringi de vara, toamna, iarna (grasi) 17,7% proteine 18,5% lipide 245 calorii
Macrou 22% proteine 10% lipide 183 calorii
Morun 17,5% proteine 4,7% lipide 115 calorii
Nisetru 18,5% proteine 11,7% lipide 237 calorii
Platica 16,9% proteine 3% lipide 78 calorii
Salau 19,4% proteine 9% lipide 83 calorii
Scrumbii de Dunare 14,2% proteine 26% lipide 300 calorii
Somn 16,8% proteine 18,8% lipide 244 calorii
Stavrid 18,8% proteine 4% lipide 114 calorii
Stiuca 19% proteine 4% lipide 82 calorii
Danone lansează Activia Finesse, primul iaurt cremos din gama natur
Autor: meatmilk  /   vineri, 26 ianuarie 2018

(Comunicat) Activia lansează primul iaurt cremos din gama Activia natur: Activia Finesse. Cu o textură fină și cremoasă, Activia Finesse susține starea de bine și este ideal pentru un mic dejun cremos, pentru gustările de peste zi sau pentru a completa o cină ușoară.   “Ca la fiecare început de an, după sărbătorile de...

APSS: Ultima zi în care se poate aplica pentru promovarea Salamului de Sibiu
Autor: meatmilk  /   miercuri, 20 decembrie 2017

(Comunicat) Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu a demarat în luna noiembrie o licitație publică pentru selectarea unui Organism de implementare a unui proiect de promovare a Salamului de Sibiu IGP în țările țintă România, Italia și Spania, pe o perioadă de 36 de luni.   Acest proiect a fost înaintat în cadrul...