Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Bio România: Reducerea TVA la produsele bio va aduce beneficii la buget

Autor: Meat MIlkjoi, 14 noiembrie, 2013

Statul român va câştiga din taxele şi impozitele din industria procesatoare, dacă se va reduce Taxa pe Valoare Adăugată la produsele bio procesate, şi va putea exporta aceste produse bio cu valoare adăugată mare, potrivit Asociaţiei Bio România, informează Agerpres.

Conform unui comunicat remis, miercuri, AGERPRES, în caz contrar, România va rămâne un importator de alimente ecologice procesate și un exportator de materii prime bio, în special cereale, întrucât TVA la export este de 0%.

„În ceea ce priveşte alimentele ecologice din import, dorim să atragem atenţia că, prin majorarea TVA de la 19 la 24%, s-a blocat dezvoltarea sectorului de procesare în sistem ecologic (bio) din România, deoarece în vestul Europei TVA la aceste alimente este între 0 şi 5%. Dacă nu se va reduce TVA la alimentele bio, România va rămâne un importator de alimente ecologice procesate, aşa cum de altfel este în prezent, şi un exportator de materii prime bio (în special cereale), la export TVA fiind de 0%. Dacă se reduce TVA la produsele bio procesate, statul român câştigă din taxele şi impozitele din industria procesatoare şi vom putea exporta aceste produse bio cu valoare adăugată mare”, se menţionează în comunicat.

În altă ordine de idei, referitor la produsele tradiţionale şi la cele bio, Asociaţia consideră că un adevărat produs tradiţional este bio, pentru că reţeta tradiţională nu are cum să conţină substanţe chimice de sinteză.

„Strategia Asociaţiei Bio România este şi de a certifica produsele tradiţionale în sistem ecologic, după certificarea pajiştilor şi păşunilor în acelaşi sistem. Deja mai mult de jumătate din produsele bio româneşti sunt obţinute în sistem tradiţional. Avem peste un milion de hectare de păşuni şi pajişti certificate bio. Asociaţia, prin programul Fermierul BIO, doreşte conversia fermierilor din agricultura de subzistenţă în mici ferme bio, dezvoltarea fermelor familiale bio, care constituie o prioritate a actualului Guvern. Reducerea TVA la alimentele bio include şi alimentul tradiţional autentic, aliment care mai are nevoie doar de certificarea bio”, se mai arată în comunicat.

Totodată, Asociaţia Bio România face un apel la toţi politicienii să pună deasupra disputelor politice sănătatea oamenilor şi a naturii.(Agerpres)

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...