Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Bioetanol din Panicum virgatum

Autor: Meat MIlkjoi, 26 iunie, 2014

Cercetătorii americani de la Universitatea din Georgia au creat în laborator o bacterie cu ajutorul căreia promit să obţină etanol din iarbă, fără nici un tratament suplimentar cu enzime, anunţă The Ecologist.

Transformarea porumbului sau a trestiei de zahăr în biocarburant este, prin urmare, o soluţie provizorie. Cercetători din lumea întreagă au început să caute însă alternative mai ieftine şi în acelaşi timp sustenabile, urmărind să obţină bioetanol fără să pună în pericol securitatea alimentară, informeaza Agroinfo.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Georgia par să fi rezolvat această problemă, reuşind să obţină biocombustibil dintr-o varietate de iarbă ornamentală rezistentă la secetă. Panicum virgatum este o plantă perenă cultivată pe continentul nord-american în principal ca bază furajeră sau este folosită pentru controlul eroziunii solului.

Transformarea directă a biomasei în biocombustibil s-a realizat cu ajutorul bacteriei Caldicellulosiruptor bescii modificate genetic, care converteşte celuloza în zaharuri după care o transformă în etanol. Practic cercetărorii americani au manipulat iniţial această bacterie care se găseşte peste tot în lume, în special în izvoare termale, introducându-i o genă de la o altă bacterie responsabilă pentru producerea de etanol.

Aceasta nu este singura cercetare în domeniul carburanţilor obţinuţi din plante necomestibile. În Finlanda, de pildă, s-a reuşit realizarea de metanol din deşeuri de lemn. Marea provocare a tuturor o reprezintă însă producţia la scară industrială cu costuri cât mai mici.

Valoarea energetică a bioetanolului produs în prezent în industrie este mai scăzută decât valorile celor mai multe dintre celelalte hidrocarburi, motiv pentru care el este redus la rolul unui simplu aditiv al benzinei convenţionale, cu excepţia cazurilor în care motoarele sunt modificate special pentru a funcţiona cu acest combustibil. (Mai multe, pe www.agroinfo.ro)

În 2015, Frigoexpres va avea o creștere de 10 %
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

În anul 2015, compania de transport Frigoexpres va avea o creștere de 10 % a afacerilor, a declarat Florian Mihuţ, Directorul General şi acţionarul majoritar al transportatorului orădean, la acest lucru urmând să contrinuie noile contracte semnate în Germania, Franţa şi Elveţia.   „Anul trecut l-am terminat cu o cifră de...

Afacerile VPK Packaging-Salonta vor trece de 23 de milioane de euro
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Afacerile VPK Packaging-Salonta vor trece de 23 de milioane de euro, în 2015. Mai precis, producătorul belgian de ambalaje din carton VPK Packaging, care deţine pe piaţa locală două fabrici la Salonta, judeţul Bihor, şi-a bugetat pentru anul 2015 o cifră de afaceri de 23,6 mil. euro, mai mult cu 13% faţă de anul trecut, în principal pe...