Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Bluetongue aduce oierii în pragul disperării

Autor: Meat MIlkvineri, 12 septembrie, 2014

Din cauza restricţiilor impuse de ANSVSA privind circulaţia animalelor pe teritoriul ţării, oierii români riscă să rămână pe stabulaţie cu 5,5 milioane de ovine, efective care ar trebui să se comercializeze la export în această toamnă, notează Agroazi.

ANSVSA a hotărât închiderea târgurilor de animale de pe întreg teritoriul ţării în perioada 9 septembrie – 5 octombrie şi a interzis mişcarea animalelor din speciile cu risc de îmbolnăvire de boala limbii albastre chiar şi în zonele libere de acest virus.

“Efectul asupra crescătorilor noştri de ovine este extraordinar de mare, pentru că aşa cum producem mielul mic pentru Paştele nostru, tot aşa la începutul lunii octombrie încep sărbătorile musulmane, iar în această lună berbecuţii ar fi trebuit să se vândă la preţul cel mai bun. Or achizitorii au redus preţul la jumătate. Pe de altă parte, nu putem mişca animalele din ferme”, spune Nicolae Cioranu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Ovine şi Caprine “Romovis” şi preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine “Păstorul Crişana” Arad.

Pierderile economice la nivel naţional sunt enorme: peste 1,7 miliarde de lei, la care se adaugă cheltuielile de întreţinere pe stabulaţie a animalelor nevalorificate. “Vorbim de 3 milioane capete de miei grei, care au fost finisaţi pentru livrare pe piaţa arabă în luna octombrie, când încep sărbătorile musulmane, la care se adaugă 2,4 milioane de oi reforme”, ne-a declarat Ionică Nechifor, secretar general al Federaţiei Romovis. (Mai multe, pe www.agroazi.ro)

Recomandările DVSSA-Sibiu pentru crescătorii de ovine
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Activitarea de reproducţie (monta şi obţinerea de miei prin fătări în campanii organizate) reprezintă o etapă prioritară în tehnologia de creştere a ovinelor care asigură venituri importante prin vânzarea de miei vii, carne de miel, precum şi creşterea efectivului, sau înlocuirea animalelor reformate sau moarte, se arată într-o...

Controlul și eliminarea IVEMP în creșterea porcilor
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 14 ianuarie 2015

Infecția cu virusul encefalomiocarditei porcului – IVEMP (Encefalomyocarditis virus – EMPV) este o boală infecțioasă virală întâlnită la porcine de toate vârstele, îndeosebi la grupele de tineret porcin, fiind evidențiată printr-o mortalitate ce variază între 10% și 100%. Produsă de un cardiovirus, boala afectează deseori...