Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

„Boeuf de Charolles” a primit protecție europeană

Autor: Meat MIlkluni, 14 iulie, 2014

Singura in drept sa beneficieze de denumirea de origine „Boeuf de Charolles”, Franta, este carnea de vita provenita de la animale din rasa Charolais.

Greutatea la sacrificare minima este de: 360 kg pentru carcasele de vaci si de masculi castrati; 320 kg pentru carcasele de juninci. Carnea „Boeuf de Charolles” are culoarea rosu-aprins si este fin marmorata. Textura ei, cu putine vinisoare, fina si moale, are o suculenta sustinuta care lasa in gura un gust usor acidulat. Particularitatea ei apare la coacere, la mirosire si la degustare si se traduce prin intensitatea si bogatia de arome si mirosuri (de animal, de grasime, de plante, de cereale …). Carnea se prezinta doar refrigerata.

Alimentatia bovinelor este bazata pe un sistem de pasunat care se bazeaza si el pe alternanta anotimpurilor, pe camp si in grajd, cu cel putin doua treceri la iarba. Perioada de ingrasare a bovinelor, care corespunde fazei de finalizare, intervine dupa faza de crestere. Iarna si vara influenteaza viata si alimentatia animalelor.

Media anuala de incarcare globala a exploatatiei agricole este mai mica sau egala cu 1,8 unitati vite mari (UVM) pe hectar de suprafata agricola utila (SAU) cu o densitate maxima de incarcare momentana de 2 UVM pe hectar. In faza de crestere, in timpul verii, animalele pasc cel putin 200 de zile pe an, consecutive sau nu. Pentru a completa resursele de iarba, animalelor li se poate da fan provenit exclusiv din aria geografica definia, precum si alimente complementare. Pe timp de iarna, alimentatia bovinelor este alcatuita din plante ierboase proaspete si uscate, inclusiv radacinoase, plante de camp (graminee, Fabaceae, Hydrophillaceae) si paie.

Ingrasarea animalelor se face pe una sau mai multe parcele numite „pasuni de ingrasare”,supranumite pe plan local „prés d’embouche”, situate in aria geografica. Pe timpul verii, animalele trebuie sa pasca exclusiv pe pasuni de ingrasare minimum 30 de zile consecutive. In hrana bovinelor sunt interzise toate tipurile de furaje fermentate. Timp de zece zile dupa scoaterea bovinelor din grajduri, perioada care corespunde adaptarii acestora la schimbarea de alimentatie, este permis ca hrana din resursele locale sa fie completata cu fan.

Esentialul tehnicilor traditionale de ingrasare consta in adecvarea numarului de animale aflate in faza de finalizare pe o anumita parcela cu capacitatea de ingrasare cu iarba a parcelei respective. Astfel, in functie de cresterea ierbii, crescatorul de animale isi distribuie mai multe sau mai putine animale pe pasuni, astfel incat sa mentina o calitate nutritionala constanta. (agrigulturae.ro)

Abatoarele franceze sunt în criză accentuată
Autor: Meat MIlk  /   luni, 19 ianuarie 2015

Abatoarele franceze sunt în criză accentuată, potrivit asociației franceze a cărnii SNIV-SNCP. În urma veștii că abatoarele AIM au fost plasate în administrare judiciară săptămâna trecută, SNIV-SNCP a declarat că embargoul rus impus vara trecută a contribuit la o creștere a presiunii competiționale asupra întreprinderilor din...

China interzice importurile de produse avicole din SUA
Autor: Meat MIlk  /   joi, 15 ianuarie 2015

China interzice importurile de produse avicole din Statele Unite, reacționând la recentele apariții ale unor focare de gripă aviară în SUA, prin interzicerea oricăror importuri de păsări, ouă, carne de pasăre și produse de carne de pasăre din această țară, notează Global Meat.   O declarație comună a Ministerului...