Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Bogdan Chirițoiu: ”Colaborăm cu Parchetul pentru curățarea pieței!”

Autor: Maria Demetriadluni, 19 ianuarie, 2015

Amenzile uriașe aplicate de Consiliul Concurenței în urma investigațiilor efectuate mai bine de un an de zile în domeniul comercializării produselor alimentare, în special a celor din carne și lapte, nu reprezintă decât începutul unei perioade cât se poate de tulburi. Pe de o parte, desigur, vor fi procesele prin care companiile vor contesta uriașele amenzi dictate de CC. Pe de altă parte, chiar instituția condusă de domnul Chirițoiu va continua să fie actor principal.

 

Intervievat de Ziarul financiar pe tema raportului publicat recent, Bogdan Chirițoiu a opinat că ”licitaţiile trucate sunt un izvor nesecat de oportunităţi şi aştept cazuri noi în acest an pe această zonă. În acest sens, Consiliul Concurenței ­colaborează cu Parchetul şi Curtea de Conturi și aşteptăm cazuri noi pe acest domeniu.”

 

În plus, Consiliul Concurenţei derulează verificări pe piaţa co­mer­ţului cu cereale, după ce a amendat recent patru mari lan­ţuri de retail şi 21 de furnizori ai acestora cu amenzi totale de 35 mil. euro.

 

„În cazul retailerilor nu vorbim de un cartel, nu au fixat preţurile între ei, ci au făcut înţelegeri cu furnizorii şi aveau exclusivitate la preţuri mici pe anumite perioade pentru promoţii“, a explicat Chiriţoiu. Astfel, furnizorii permiteau unui retailer să aibă cele mai mici preţuri din piaţă pentru un produs, într-o perioadă de timp, dar la rândul lui retailerul avea grijă să nu scadă preţul atât de mult cât să strice relaţia dintre furnizor şi ceilalţi retaileri.

 

Investigaţia Consiliul Concu­renţei a vizat perioada 2005-2009 şi perioadele cumulate de promoţii analizate totalizează un an. Instituţia a amendat Metro Cash& Carry, Selgros, Mega Image şi Real cu 29 de milioane de euro pentru înţelegeri cu furnizorii asupra preţurilor. Au primit, de asemenea, amenzi totale de 6 milioane de euro, 21 de furnizori de produse alimentare.

Viitor incert pentru Billa România, în 2015
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 8 decembrie 2014

Potrivit ultimelor informații care circulă în piață, anul 2015 pare a fi incert pentru Billa România, germanii de la Rewe făcând primii paşi către vânzarea supermarketurilor Billa, rețeaua ajungând a fi cel mai mic jucător din comerţul modern local În prezent, Billa România deține doar puțin peste 80 de magazine, cu un volum de...

Prețul pentru carnea de pui din România a scăzut cu 10 procente
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 26 noiembrie 2014

În luna noiembrie, prețul pentru carnea de pui la raft este mai mic cu 10% după o serie de reduceri de preţ cu până la 15% la poarta fermei. Reprezentanţii producătorilor de carne de pasăre au anunţat că daca TVA nu va fi redus, foarte multe companii vor ajunge la faliment din cauza presiunii cauzate de restricțiile rusești asupra...