Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Botănoiu: Agricultura eco va primi 200 de milioane de euro

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 aprilie, 2014

(Agerpres) Agricultura ecologică are alocată o sumă de 200 de milioane de euro în viitorul Program Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 şi în continuare vom căuta soluţii pentru susţinerea acestui sector, a declarat, marţi, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, la o dezbatere privind reducerea TVA la produsele ecologice.

‘În viitorul program PNDR 2014-2020, avem alocată o sumă consistentă de 200 de milioane de euro pentru agricultura ecologică. Poate nu este suficientă, dar căutăm în continuare soluţii ca să susţinem acest sector care în ultima perioadă a adus plus valoare în economia României. Dacă ne uităm pe balanţa comercială, care este pe plus în 2013, inclusiv în luna ianuarie 2014, o parte din acest plus vine şi din sectorul agriculturii ecologice. Ne dorim ca şi în viitor să se întâmple astfel de lucruri cu acelaşi succes’, a spus Botănoiu.

Acesta a precizat că în noul PNDR s-au admis două direcţii distincte, respectiv sprijinirea competitivităţii şi a fermelor mari, iar o alta vizează fermele mici, ‘pentru care credem noi că agricultura ecologică se potriveşte ca o mănuşă’.

‘Trebuie să acordăm o atenţie deosebită acestui bun de preţ pe care îl avem, terenurile agricole, motiv pentru care credem că agricultura ecologică, care ocupă în prezent un procent de 8%, nu se va opri aici. De la un nivel de 3.000 de hectare a ajuns la 288.000 hectare în 2012 şi considerăm că este un domeniu dinamic care permite o dezvoltare echilibrată. Acesta s-a dezvoltat şi datorită unei pieţe funcţionale la nivel european, chiar dacă este un produs de nişă. Eu nu cred că la nivel naţional produsele eco sunt scumpe, ele au un preţ rezonabil care reflectă cu adevărat munca celor care sunt în sector’, a explicat secretarul de stat în MADR.

Botănoiu a afirmat că produsele româneşti sunt mult mai sănătoase decât cele din celelalte state din UE, în condiţiile în care România foloseşte în agricultură, pe hectar, de 10 ori mai puţine chimicale.

‘România utilizează 25 de kilograme de azot la hectar, comparativ cu Olanda care utilizează de 10 ori mai mult pe hectar, ceea ce ne permite să spunem că majoritatea produselor româneşti, inclusiv cele care provin din agricultura convenţională, sunt mai sănătoase şi mai curate decât cele provenite din vechile state membre. Şi Polonia şi Ungaria folosesc cantităţi duble faţă de ce folosim noi astăzi’, a explicat Botănoiu.

Potrivit sursei citate, MADR va face analize pentru introducerea acelui TVA în trei trepte propus de Bio-România, astfel încât produsele eco să poată beneficia de o cotă redusă de TVA.

Institutul Social Democrat’ Ovidiu Şincai’ în parteneriat cu Asociaţia Bio-România organizează marţi, la Palatul Parlamentului, o dezbatere cu tema: ‘Dezvoltarea Durabilă a Europei – Goethe Project – TVA verde în agricultură şi alimentaţie”.

Principiul TVA Verde a fost gândit de Comisia Europeană pentru a fi aplicat tuturor bunurilor de consum şi serviciilor, nu numai alimentelor, fiind schimbat fundamental şi criteriul calculării cotei de TVA.

Studiul finanţat de Uniunea Europeană prin care se propune implementarea TVA Verde a stabilit formule precise de calcul al acestui impozit ţinând cont de amprenta de carbon a fiecărui produs, de durata de viaţă a produsului, de utilizarea resurselor neregenerabile, de costurile cu distrugerea sau reciclarea produselor după utilizare.

Potrivit Bio-România,  alimentele de bază certificate bio trebuie să aibă TVA zero, cele aflate în conversie TVA 3%, iar cele naturale, respectiv cele care folosesc materie primă convenţională, însă procesarea se face fără chimicale, să aibă o cotă de 9%. Pentru alimentele actuale care sunt fabricate din produse agricole convenţionale, iar în procesarea lor se folosesc aditivi chimici, TVA să rămână 24%.

De asemenea, acele alimente, care sunt extrem de periculoase pentru sănătate, ar trebui să fie suprataxate cu o cotă mai mare de 24%, în special cele care conţin mai mulţi aditivi alimentari

Recomandările DVSSA-Sibiu pentru crescătorii de ovine
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Activitarea de reproducţie (monta şi obţinerea de miei prin fătări în campanii organizate) reprezintă o etapă prioritară în tehnologia de creştere a ovinelor care asigură venituri importante prin vânzarea de miei vii, carne de miel, precum şi creşterea efectivului, sau înlocuirea animalelor reformate sau moarte, se arată într-o...

Controlul și eliminarea IVEMP în creșterea porcilor
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 14 ianuarie 2015

Infecția cu virusul encefalomiocarditei porcului – IVEMP (Encefalomyocarditis virus – EMPV) este o boală infecțioasă virală întâlnită la porcine de toate vârstele, îndeosebi la grupele de tineret porcin, fiind evidențiată printr-o mortalitate ce variază între 10% și 100%. Produsă de un cardiovirus, boala afectează deseori...