Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Brânzeturi scandinave? De ce nu!?

Autor: Nora Marinvineri, 13 aprilie, 2018

Mulți dintre noi au amintiri plăcute atunci când vine vorba despre brânzeturile franțuzești. Mai puțini oameni au însă amintiri glorioase, atunci când se gândesc la brânzeturile scandinave. Tocmai de aceea, vă propunem acum lecturarea unui mic ghid de astfel de produse fabricate în măreața Scandinavie care nu i-au dat doar pe cei de la ABBA, ci și pe Grieg ori Sibelius, dar și deliciile de mai jos.

 

Gammelost (Brânză veche)

 

O rețetă datând din vremurile vikingilor, ”brânza veche”, așa cum sună traducerea denumirii, necesită foarte puțin ajutor pentru a se matura. Majoritatea oamenilor spun că, atât gustul, cât și mirosul, seamănă cu ceva care a petrecut câteva luni în interiorul unei șosete vechi, transpirate. Însă, după cum știți, nimic nu iubește mai mult un adevărat tirofil mai decât o astfel de aromă, mai ales că bărbații scandinavi o numesc Viagra norvegiană.

 

Danablu (Albastru danez)

 

A trebuit să includem acest sortiment nu doar pentru că este cel mai exportat, dar este și este o brânză extrem de fină. Fabricată inițial pentru a imita Roquefort, a reușit să-și creze rapid un destin propriu. Danablu are o notă ascuțită, sărată și merge excelent pe aproape orice fel de pâine. Pentru a-și schimba caracterul, consumați-o cu pâine prăjită, acoperită cu semințe de floarea soarelui. Suedezii tind să iubească brânza albastră pe biscuiții cu ghimbir.

 

Brunost (Brânza brună)

 

Se găsește în multe varietăți: cele mai cunoscute sunt Gudbrandsdalen (vacă și capră) și Ekte Gjeitost (capră pură). Acesta din urmă este alegerea cunoscătorilor. În medie, norvegienii mănâncă în jur de 4 kg din aceste sortimente pe an, deci,  trebuie să existe ceva bun în ele. Este la fel de norvegiană ca trolii și fiordurile,  seamănă puțin cu un bloc de plastilină, are gust de caramel.

 

Rygeost (Brânza afumată)

 

O brânză ”foarte daneză”, care nu este niciodată exportată, din cauza duratei de depozitare foarte scurte. Brânză nemodificată, afumată, obținută din lapte în mai puțin de 24 de ore, este fumată foarte rapid pe un amestec de paie și urzici și este acoperită cu semințe de chimion. Această brânză este pur și simplu uimitoare, mâncată pe o bucată de pâine de secară. Seamănă cu o ricotă fermă, în textura.

 

Vasterbotten

 

Dacă ABBA este regina muzicii pop, atunci, Vasterbotten este regele: O brânză suedeză fermă, frământată, puternic maturată, puțin diferită de parmezan, ca miros, dar cu o aromă și un caracter imens. Această brânză este un partener pentru orice petrecere cu fructe de mare. Poate fi de asemenea folosită pentru excelenta plăcintă Vasterbotten.

 

Hushallsost (Brânza de uz casnic)

 

Numele se traduce ca ”brânză de uz casnic”, dar, de fapt, o brânză excelentă. Ușor, cremoasă, plin de orificii, această brânză are mare succes la generația tânără. Hushallsost este unul dintre cele șase produse alimentare suedeze cu o așa-zisa protecție a TSG. Deosebit de gustoasă, este asemănătoare brânzei daneze Havarti,  în textură, deși este mai puțin cremoasă.

 

Gamle Ole (Ole vechi)

 

O brânză daneză matură, cu un gust cu adevărat luxuriant. Consumată cu pâine prăjită, peste ea se poate pune gem, dupa moda scandinava. Ca variante daneze, putem numi brânza Esrom 45, precum și Viggo Mortensen.

 

Prast Ost (Priest Vestică)

 

Este cea mai populară brânză din Suedia. Numele e de origine religioasă, deoarece fermierii își puteau plăti impozitele bisericești în produsele lactate. Prast Ost vine în multe sortimente, cu texturi diferite, slab sau puternic maturate, aromatizat cu orice și însoțite de orice băutură spirtoasă, vodcă, la whisky.

 

Leipajuusto (Brânză squeaky)

 

Aceasta este o brânză proaspătă proaspătă din Finlanda. Laptele este pus într-o formă rotundă, apoi este fiartă. În trecut era uscată luni de zile și, apoi, este pusă pe foc, pentru a o reactiva. Numele vine de la sunetul pe care îl face atunci când mușcați din ea, iar gustul nu este diferit de feta.

 

Rejeost (Brânză de curcan)

 

În ciuda numelui, Rajeost este o brânză cu creveți, extrem de populară în toată Scandinavia. Nu este ”o mare brânză”, din punctul de vedere al cunoscătorului, dar, cu siguranță, orice produs care reușește să combine brânza și creveții și să o facă să aibă un gust bun, are nevoie de felicitări. Iar, dacă brânza și creveții pot fi cuplați în armonie pașnică, atunci există speranță pentru pacea mondială.

Danone lansează Activia-Ediție limitată cu mesaje inspiraționale
Autor: meatmilk  /   miercuri, 16 ianuarie 2019

(Comunicat) Activia dă startul unei noi campanii pentru consumatori și a pregătit o ediție limitată de ambalaje cu mesaje inspiraționale, pentru a-i motiva în îndeplinirea obiectivelor pentru 2019.   Începutul anului este perioada când ne stabilim noi țeluri, care, de obicei, sunt orientate pe trei categorii: trup, minte și...

Vizibilitatea în on-line a mărcilor de lactate în luna decembrie
Autor: meatmilk  /   joi, 10 ianuarie 2019

ZeList Monitor si fbMonitor, platforme de monitorizare si analiza ale companiei  TreeWorks, au dat publicitatii Top-ul vizibilitatii mărcilor de lactate, in on-line, pentru luna decembrie 2018.    Top-ul acopera brandurile prezente in online in mai multe categorii, dintre care vi le prezentam pe cele mai importante. Datele...