Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Brânzeturile portugheze, fantezii ale gustului în ritm de fado

Autor: Mircea Demetervineri, 5 iulie, 2019

Nu există nicio limită pentru texturile și aromele brânzeturilor portugheze, deoarece țara produce totul: de la brânzeturi cremoase și ușoare, la cele puternic maturate, cu gust greu și iute. De aceea, în această ediție nu ne-am oprit asupra unui produs anume, ci vă propunem o listă care vă va convinge că brânzeturile portugheze pot sta oricând alături de cele franțuzești, italiene, elvețiene sau germane.  

 

Queijo de Azeitao

 

Un produs favorit, pentru textura cremoasă și aroma sa puternică, care este însă suficient de blândă pentru a ispiti pe oricine, este brânza azeitao, făcută din lapte de oaie. Este cea mai răspândită brânză, consumată la micul dejun ori savura ca o gustare între prânz și cină. Prezentă în toate magazinele de băcănie, este ușor de găsit. Orașul în care este produsă se află pe frumoasele dealuri Arrabida, de pe litoral, situat la 30 de minute de mers cu mașina, la sud de Lisabona. O calitate unică a brânzei Queijo de Azeitao este modul în care este produsă: În loc de cheag, se folosește floare de ciulin.

 

Queijo de Serra da Estrela

 

Poate că cea mai cunoscută brânză portugheză este Queijo de Serra da Estrela, care vine din munții Serra da Estrela și care este iubită într-atât de mult pentru aroma sa puternică, fiind poreclită ”Regina”. Produsă de asemenea din lapte de oaie (leite de ovelha, în portugheză), Queijo de Serra da Estrela este într-atât de cremoasă, încât uneori se topește în lingura de servire, fiind perfectă pentru întinderea pe feliile de pâine sau pe biscuiți sărați. Cumpărați o roată întreagă, faceți un orificiu în partea de sus și distrați-vă, în timp ce mâncați tot conținutul din interior.

 

Queijo de Cabra Transmontano

 

Salutând portughezii din partea de nord-est a țării, Gueijo de Cabra Transmontano este o brânză dură și ușor sărată, obținută din lapte de capră. Deși este foarte galbenă, această brânză are uneori o crustă roșiatică, din cauza ardeiului iute folosit. Populară în nordul Portugaliei, ea poate fi găsită cu ușurință și la Lisabona. Iar această prânză merge perfect cu o salată, pentru un prânz sănătos.

 

Queijo de Evora

 

Această brânză locală din Evora (capitala regiunii Alentejo), se califică drept un soi semi-dur de brânză fabricată din lapte de oaie. Aceasta este o altă brânză cu un gust ușor sărat, iar variantele ceva mai mult maturate sunt remarcate prin cuvântul portughez velho.

 

Queijo de Nisa

 

Queijo de Nisa este un alt sortiment favorit care provine din regiunea Alentejo. La fel ca brânza din Evora, brânza Nisa este un soi semi-dur, dar este făcută din lapte crud de oaie.

 

Queijo do Rabacal

 

O brânză destul de albă, care este subtilă în aromă și semi-tare în textură. Brânza Rabacal este făcută dintr-un amestec de lapte de oaie și de capră. Este produsă într-un sat din apropiere de Coimbra, în centrul Portugaliei.

 

Queijo de Sao Jorge

 

Queijo de São Jorge este o brânză semi-moale făcută din lapte de vacă și cunoscută pentru natura ei picantă și aroma incredibilă. Aceasta este una dintre cele mai populare brânzeturi din insulele Azore, în special din insula Sao Jorge.

 

Requeijao Portuguas

 

Gândiți-vă la o brânză moale și ușor răspândită, cam ca ricotta, și veți avea o idee despre ceea ce este brânza requeijao, produsă în Portugalia dar și Brazilia. Requeijao se face cu lapte de vacă și plăcută pentru aroma sa subtilă. Puneți puțină miere pe ea sau mâncați-o presărând pe ea sare ori piper și, cu siguranță, veți fi satisfăcuți.

Suedezii preferă cârnații Falukorv
Autor: Nora Marin  /   miercuri, 3 iulie 2019

De această dată, în prezentarea unui produs din carne, ne-am oprit în Scandinavia, mai precis, în Suedia, îmbiați de aromele cârnaților Falukov, produsul național al acestei țări nordice.   Puțină istorie   Povestea Falukorv începe în secolul al XVI-lea, în regiunea Dalarna din centrul Suediei, mai precis, în...

Transparența pe piața cărnii generează încrederea consumatorului în produsele abatorului Safir
Autor: meatmilk  /   miercuri, 19 iunie 2019

(Comunicat) Pentru a avea succes pe piața cărnii, este necesară studierea constantă a profilului consumatorului, pentru a determina care sunt cerințele acestuia și felul în care își schimbă preferințele și obiceiurile de consum.   În acest sens, Grupul de firme Safir, ca producător de carne de pui cu 28 de ani de...