Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Brexit: Copa-Cogeca și UK solicită un Acord preferențial pentru sectorul cărnii

Autor: Nora Marinmiercuri, 7 martie, 2018

Companiile și fermierii din sectorul cărnii și al animalelor examinează cu atenție un proiect de acord privind Brexit, care a fost lansat de Comisia Europeană miercuri 28 februarie, pentru a vedea dacă exporturile de carne și animale britanice pot circula liber în întreaga Uniune Europeană (UE) în 2021.

 

Propunerea cuprinzătoare include o perioadă de tranziție, de la 29 martie 2019, data la care Regatul Unit va părăsi oficial UE, până la 31 decembrie 2020, când legislațiile UE existente vor continua să se aplice, exportatorii britanici sperând să își mențină accesul actual pe piețele UE .

 

După decembrie 2020, însă, pariurile sunt oprite. Timpul suplimentar ar trebui să ofere spațiu pentru Marea Britanie și UE să negocieze un acord permanent post-Brexit.

 

În conformitate cu propunerile actuale ale Comisiei, care nu prevăd niciun acord pe termen lung, deși acest lucru ar putea fi convenit, majoritatea mărfurilor vândute în UE înainte de 21 decembrie 2020 ar trebui să circule liber, ulterior. Cu toate acestea, promisiunea nu include animalele și produsele din carne (inclusiv furajele), care acum sunt scutite în mod special de la acest angajament.

 

Între timp, în cadrul proiectului, indicațiile geografice actuale ale UE, denumirea de origine și protecția tradițională garantată de specialitate, inclusiv produsele britanice, ar continua să fie recunoscute în UE și în Regatul Unit, odată cu expirarea perioadei de tranziție.

 

Unele dintre aceste propuneri vor fi binevenite, susține Federația Alimentară și pentru Bauturi din Marea Britanie. Un purtător de cuvânt a spus că firmele trebuie să aibă încredere că orice sistem nou va funcționa înainte de plecarea Regatului Unit din UE „pentru a evita haosul la frontiere și perturbarea lanțului nostru alimentar”.

 

Mai presus de toate, guvernul britanic și restul de 27 de state membre ale UE trebuie să ajungă la un acord, în luna martie, cu privire la modul în care Marea Britanie iese din UE, a spus el. Între timp, asociația Copa-Cogeca a producătorilor de alimente din Bruxelles solicită un „acord comercial cuprinzător care va menține Regatul Unit în piața unică și în uniunea vamală”, a declarat un purtător de cuvânt.

 

Cu toate acestea, dacă acordul nu este posibil, ambele părți trebuie să „găsească un nou regim vamal care să permită comerțul fără fricțiuni cât mai mult posibil, păstrând în același timp integritatea pieței unice” în restul UE.

 

Negocierile Brexit nu trebuie încheiate fără a oferi un comerț tarifar între UE și Marea Britanie, a declarat purtătorul de cuvânt al Copa-Cogeca. Trebuie de asemenea convenite dispozițiile tranzitorii, care mențin statu-quo-ul, informeaza Global Meat.

Cehia și-a depășit recordul la importul de carne
Autor: Mircea Demeter  /   joi, 1 martie 2018

Potrivit autorităților de la Praga, Republica Cehă a importat o cantitate record de carne în 2017, în valoare de 28 de miliarde de coroane (1,1 miliarde de euro), de patru ori mai mare decât în ​​momentul în care țara sa alăturat UE în 2004.   "An de an, balanța comercială negativă a cărnii s-a deteriorat cu aproape 2...

CopaCogeca: Nu sacrificați agricultura Europei, în afacerea Mercosur
Autor: Mircea Demeter  /   luni, 19 februarie 2018

CopaCogeca a adresat președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, solicitarea ca agricultura Uniunii Europene ”să nu fie vândută” în negocierile comerciale cu Mercosur. În textul oficial se arată:   ”Organismele agricole se opun mișcării UE de a acorda noi concesii agriculturii în schimbul câștigurilor...