Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Brexit: Industria cărnii din UK va fi strivită de barierele vamale impuse de OMC

Autor: Mircea Demetermiercuri, 8 noiembrie, 2017

Producătorii de carne din Marea Britanie spun că va fi greu, după Brexit, ieșind din UE fără o înțelegere comercială . În acest sens, organizațiile din sectorul cărnii au avertizat un comitet al parlamentului britanic că industria va suferi consecințe grave, în cazul în care Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană în martie 2019, fără a fi negociat o înțelegere cu actualii parteneri din UE.

 

Secretarul executiv al Asociației Livratorilor de Licitații, Christopher Dodd, citat de Global Meat, a declarat în cadrul unei ședințe a Comisiei pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale despre daunele cauzate de relația comercială a Marii Britanii cu UE, după Brexit, din cauza faptului că afacerile vor fi guvernate de regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

 

Acest lucru ar conduce la impunerea de tarife de către statele membre ale UE a exporturilor de carne din Regatul Unit, cu importuri tarifare scăzute, limitate de cote. ”Cel mai grav scenariu este OMC. De exemplu, mielul britanic nu va avea o piață în Europa, dacă fermierii și industria britanică vor plăti un impozit de 50% pentru exporturi ”, a spus Dodds.

 

Planuri în așteptare

 

Directorul britanic al Asociației Procesatorilor de Carne (BMPA), Nick Allen, a adăugat: ”Optzeci la sută din exporturi sunt cu Europa și există o mare frică legată de Hard-Brexit, mai ales dacă vom ajunge sub reglementările OMC”.

 

Dodds a afirmat că valoarea șeptelurilor de ovine a scăzut deja cu 50%, din cauza lipsei de securitate pentru comercianți: ”Există un adevărat apetit pentru îmbunătățirea stocului, dar trebuie să știm în ce direcție mergem. Există o diferență masivă între ceea ce privește planificarea unui tarif de 50% la miel sau o garanție că comerțul va rămâne aproximativ același, ca acum”, a adăugat el.

 

Englezii sunt puturoși!

 

Problemele legate de muncă rămân, de asemenea, o preocupare majoră în ceea ce privește discuțiile cu Brexit. Allen a spus că 60% – 65% din lucrătorii membrilor săi sunt non-britanici și că localnicii nu sunt interesați să le ia locul de muncă în abatoare. Allen a recunoscut că statutul său de membru explorează în prezent potențialul de a investi în tehnologie, pentru a înlocui lucrătorii cu mașinile. Dar un astfel de echipament ar putea să nu fie accesibil tuturor.

 

Întrebări fără răspuns

 

În timpul dialogului cu oficialii, un fermier crescător de ovine, Jane Basset, a spus Comisiei că ar dori cu adevărat să folosească noile tehnologii, dar a avertizat că întreprinderile mici din sectorul cărnii și al animalelor ar trebui să investească înțelept, ”dar toată lumea lucrează orbește”, fără a putea planifica nimic pentru viitor.

 

De fapt, la aproape un an și jumătate după referendumul Brexit, sectorul britanic al cărnii are numeroase întrebări fără răspuns. ”Nu știm unde vom ajunge și dacă vom mai putea face comerț, nu știm cum va arăta politica noastră agricolă sau cât de multe animale vom mai avea”.

 

El a cerut, de asemenea, guvernului, să facă îmbunătățiri de infrastructură care ar putea ajuta comercianții britanici de carne și animale să exporte și să importe produse și inputuri fără probleme, înainte ca țara să iasă din UE.

EDA, dezamăgită de limitarea Observatorului laptelui de către P.E.
Autor: Nora Marin  /   miercuri, 23 mai 2018

Asociația Europeană a Producătorilor de Lactate (EDA) a declarat că regretă direcția adoptată de Comisia pentru agricultură a Parlamentului European (COMAGRI) prin votul privind raportul deputatului Herbert Dorfmann, acela care susținea întărirea rolului Observatorului laptelui. În opoziție, însă, parlamentarii europeni au votat...

COMAGRI: Declarație privind PAC 2021
Autor: Mircea Demeter  /   miercuri, 23 mai 2018

În data de 22 mai, Comisia pentru Agricultură a Parlamentului European a dat publicității o Declarație în care enunță principalele condiții care trebuie avute în vedere, la elaborarea exercițiului financiar al Uniunii Europene, pe componenta agroalimentară, în perioada 2021-2027.   În document se...