Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Bruxelles – rezultate ale reuniunii Consiliului miniştrilor pentru Agricultură şi Pescuit

Autor: Meat MIlkjoi, 18 iulie, 2013

O delegaţie a României condusă de Achim Irimescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a participat la reuniunea Consiliului miniştrilor pentru Agricultură şi Pescuit, care s-a desfăşurat la Bruxelles.

Principalul punct pe ordinea de zi l-a constituit ajungerea la un acord privind abordarea generală referitoare la Propunerea de Regulament privind Fondul European pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (FEPAM), pentru viitorul exerciţiu financiar, 2014-2020.

România a susţinut încă de la lansarea propunerii importanţa existenţei unei politici piscicole comunitare consistente, cu o finanţare corespunzătoare, dar nu a putut accepta un set de criterii de alocare a fondurilor care conduc la o scădere substanţială a anvelopei financiare destinată României, în raport cu actualul exerciţiu financiar.

România a solicitat includerea in textul de compromis, a criteriului privind suprafaţa de amenajări cu acvacultură de apa dulce, precum şi aplicarea unei ponderi mari privind pescuitul costier, având în vedere importanţa socială a acestuia şi, prin urmare, necesitatea unei finanţări corespunzătoare.

România a respins criteriul privind producţia în acvacultură având în vedere că ne aflăm la primul program de acest tip şi rezultatul final al nivelului producţiei va fi atins abia după 2015. Totodată, a fost respins şi criteriul privind absorbţia fondurilor, întrucât în prezent acesta se ridică la 25%, însă gradul de contractare este de aproximativ 70 %, ceea ce creează premizele ca până la finele lui 2015 plăţile să se efectueze integral.

În ceea ce priveşte resursele bugetare alocate din FEPAM, România a susţinut menţinerea alocării totale anterioare pentru dezvoltarea durabila a pescăriilor, a acvaculturii şi a zonelor de pescuit, considerând inacceptabilă suplimentarea alocărilor pentru sprijinul de stocare şi regiunile ultraperiferice în detrimentul acesteia.

Propunerea de Regulament a fost supusă votului în plen, aceasta fiind adoptată cu majoritate calificată. România şi Bulgaria au votat împotriva abordării generale a propunerii FEPAM. (Biroul de presă al MADR)

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...