Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Bucătarii au dat ANPC în judecată

Autor: Meat MIlkluni, 10 martie, 2014

Pentru ca magazinele sunt pline de produse stricate care ajung in farfuriile oamenilor, zeci de bucatari profesionisti au dat in judecata Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor.

 

Chefii cer schimbarea legii si obligarea producatorilor sa mentioneze pe etichete procentul exact de ingrediente, fara nici o inselatorie. In 2013, ANPC a inregistrat 4100 de plangeri impotriva magazinelor care au vandut marfa neconforma, informează Știrile Protv.

10 reclamatii, cu tot cu fotografii, au fost depuse de David Contant, un chef francez, care a venit in Romania sperand sa deschida primul restaurant cotat cu stele Michelin. A fost socat sa gaseasca in galantare fructe de mare recongelate de cateva ori, peste in crusta masiva de gheata, ficatei siroind de zeama urat mirositoare si lipsuri de pana la 40% din gramajul carnii ambalate. Cine si cu cat a fost amendat, pe baza acestor dovezi? Mister total!

Legat de sesizare, Mirona Daia, reprezentant ANPC, a declarat: „Toate acestea au fost comunicate fara a comunica numele producatorului sau comerciantului, si fara a da detalii astfel incat sa fie identificat.

La randul sau, David Contant, un bucatar francez care lucreaza in Romania, a replicat: „I-am intrebat pe cine apara – pe mine, consumatorul, sau magazinele? Mi-am luat un avocat si ne-am adresat Curtii, ca sa primesc mai multe explicatii dupa aceste raspunsuri.

Va intrebati poate de unde preocuparea bucatarilor profesionisti pentru hrana din magazine. Principiul e simplu: nu poti face arta in farfurie fara ingrediente proaspete si de calitate optima. Pentru ca importuri se fac doar pentru cantitati mari, in Romania singura sursa constanta de aprovizionare pentru gastronomia fina raman magazinele.

Aici e vorba de sanatate publica, de posibile toxiinfectii alimentare. Am deja 50 de bucatari alaturi de mine, bucatari romani cu reputatie buna, dar si bucatari din Europa care lucreaza in Romania„, spune chef-ul francez.

Demersul sau e sustinut si de un chef roman din Irlanda, o tara unde sanctiunile sunt dezvaluite publicului.

Bucătarul Cristi Roman a declarat pentru ProTV: „ANPC sa spuna exact care este numele acestor companii, pentru ca in viitor sa ne ferim de acestea sau sa le boicotam, daca ele isi bat joc de sanatatea noastra.

In plus, bucatarii mai cer ca legea sa fie modificata asa incat sa fie obligatorie afisarea ingredientelor in procente pe alimente. Analizele independente, facute de bucatari intr-un laborator certificat UE, au scos la iveala numai surprize. (Mai multe, pe www.stirileprotv.ro)

Ultima oră! 850 de agenți economici din sectorul cărnii, investigați ACUM de IGPR
Autor: Meat MIlk  /   joi, 11 decembrie 2014

Conform unui comunicat emis de IGPR, chiar la această oră se află în desfășurare o acțiune la nivel național în care cca 850 de agenți economici din sectorul cărnii între care se numără producători, procesatori și firme care comercializează carne și produse din carne sunt investigate de ofițeri de poliție specializați în...

TVA de 9 % doar pentru hotelieri
Autor: Ilie Stoian  /   miercuri, 10 decembrie 2014

TVA de 9 % doar pentru hotelieri, așa se pare că s-a decis la negocierile cu FMI, C.E. și Banca Mondială! Aseară, într-o conferință de presă organizată la sediul Guvernului, Victor Ponta a anunțat că nivelul TVA-ului va fi redus doar pentru serviciile all-inclusive din regimul hotelier. La rândul său, Darius Vâlcov a anunțat tot...