Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Bulgaria, codasa la absorbtia de fonduri europene

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Bulgaria este, in acest moment, pe ultimul loc la capitolul absortie de fonduri europene situindu-se mult sub media regionala, anunta agroaliment.ro.

Potrivit unui studiu realizat de compania de audit si consultanta KPMG, Romania a reusit sa depaseasca Bulgaria in clasamentul contractelor, reusind in perioada 2007-2010 sa contracteze granturi in valoare de 10,4 miliarde euro din fondurile disponibile, adica ceva mai putin de jumatate din total bugetului alocat, fata de 37% pentru vecinii de la sud de Dunare. Rata fondurilor contractate de Romania este insa sub media regiunii, de 53%.

Pe primele locuri la absorbtia Fondurilor Europene se situeaza Letonia si Lituania, in timp ce Romania si Bulgaria isi disputa ultimele locuri. Romania a inregistrat cele mai slabe performante in privinta platilor efective obtinute prin Programele Operationale Transport si Mediu, care au alocate cele mai mari sume. Totusi, cu exceptia PO Transporturi si PO Cresterea Competitivitatii Economice, autoritatile au reusit sa incheie contracte care acopera cel putin 43% din bugetul total alocat in toate celelalte sectoare majore.

La nivelul Europei Centrale si de Est, la jumatatea perioadei de implementare a programului cuprinsa intre 2007 si 2013, granturile contractate de cele 10 tari din ECE se ridicau la 110,2 miliarde Euro. Aceasta suma reprezinta 53% din bugetul total alocat pentru perioada 2007 – 2013. Pana la sfarsitul anului 2010, o suma de 36,3 miliarde de Euro (respectiv 17%) din bugetul disponibil si o treime din granturile contractate fusesera rambursate beneficiarilor. Majoritatea granturilor, in valoare de 81,96 miliarde Euro, respectiv 74% din totalul granturilor contractate au fost in domeniul transporturilor, dezvoltarii resurselor umane, dezvoltarii economice si al proiectelor de mediu.

Aplicarea OUG 114/2018 în cazul investițiilor finanțate prin PNDR
Autor: meatmilk  /   joi, 25 aprilie 2019

(Comunicat) Conducerea Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a luat o serie de decizii referitoare la situația generată de aplicarea prevederilor OUG nr. 114/ 2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal - bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea...

Sergiana relansează Stâna Turistică din Poiana Braşov!
Autor: meatmilk  /   miercuri, 24 aprilie 2019

(Comunicat) Încă un proiect de anvergură se naşte sub semnătura Sergiana. Este vorba de relansarea Stânii Turistice din Poiana Braşov, care va deveni astfel al zecelea restaurant din portofoliul Sergiana Grup.   În martie anul trecut, presa semnala că Sergiana Grup  a achiziţionat Stâna Turistică din Poiana Braşov. De...