Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Bulgaria a început curățenia în rândul producătorilor necinstiți de lactate

Autor: Nora Marinmiercuri, 30 august, 2017

În Bulgaria, Comisia pentru Protecția Concurenței (CPC) a amendat trei mari companii pentru producerea brânzeturilor cu grăsimi care nu sunt lactate și care nu au fost declarate pe etichete.

 

Comisia a declarat că a constatat o încălcare de către Raftis Milk EOOD, Sirma Prista AD și Cheh – Yosif Novosad OOD în temeiul articolului 31 din Legea privind protecția concurenței și a impus sancțiuni în valoare de 1% din veniturile nete din vânzări ale fiecăreia dintre societățile Anul financiar precedent.

 

În particular, Comisia a aplicat o amendă în valoare de 20.800 dolari, la Raftis Milk EOOD, 23.300 dolari, către Sirma Prista AD, și de 200.000 de dolari pentru Cheh – Yosif Novosad Ltd și a dispus corectarea încălcărilor.

 

Testele de probă, începând din 2016, au găsit grăsime fără lapte în ”CBA”, numărul lotului L 010505, produs de ”Ceh – Yosif Novosad” OOD; ”Brânza de vaci de la Stara Planina cu numărul de lot L 24016, fabricată de Sirma Prista AD, brânza de vaci”, Trakia ”cu numărul de lot L 24016, distribuită de Lucky 2003 Ltd. și produsă de Raftis – Milk EOOD și Rainbow ”Brânza cu numărul lotului L 280316”, produsă de Raftis – Milk EOOD.

 

Grasimile non-lactate nu erau etichetate

 

Comisia a afirmat că fiecare dintre cele trei societăți a comercializat produsul ”brânză de vacă” și care conține grăsimi care nu sunt din lapte și care nu figurează pe ambalajul produsului.

 

Prezența grăsimilor care nu sunt din lapte în produsul ”brânză” este esențială pentru a fi determinată ca ”brânză” sau ca un produs de imitație care conține lapte și care, conform legislației, poate fi alcătuit din alte grăsimi fără lapte.

 

La stabilirea sancțiunii, Comisia a luat în considerare gravitatea și durata încălcării, domeniul geografic limitat și situația economică a societăților pârâte.

 

Amenințarea vieții

 

De asemenea, CPC a considerat că încălcarea reprezintă ”o amenințare sau o deteriorare a vieții sau a sănătății consumatorilor, deoarece încălcările au fost comise în producerea și distribuirea produselor alimentare cu o descriere incorectă a caracteristicilor lor esențiale”. Potrivit art. 24 din Ordonanță, este interzisă adăugarea de grăsimi care nu sunt din lapte pentru produsele lactate.

 

Legile prevăd, de asemenea, că produsele de imitație care conțin lapte nu trebuie să includă denumirea de ”brânză”, definind produsele de imitație drept cele în care ingredientul de lapte este înlocuit cu înlocuitori parțiali sau totali, cum ar fi grăsimi provenind din alte specii decât laptele. Raftis Milk este situat în Sliven, în timp ce Sirma Prista și Cheh – Yosif Novosad sunt situate în Ruse și respectiv Sokolovo, informează Dairy Reporter.

EDA, dezamăgită de limitarea Observatorului laptelui de către P.E.
Autor: Nora Marin  /   miercuri, 23 mai 2018

Asociația Europeană a Producătorilor de Lactate (EDA) a declarat că regretă direcția adoptată de Comisia pentru agricultură a Parlamentului European (COMAGRI) prin votul privind raportul deputatului Herbert Dorfmann, acela care susținea întărirea rolului Observatorului laptelui. În opoziție, însă, parlamentarii europeni au votat...

COMAGRI: Declarație privind PAC 2021
Autor: Mircea Demeter  /   miercuri, 23 mai 2018

În data de 22 mai, Comisia pentru Agricultură a Parlamentului European a dat publicității o Declarație în care enunță principalele condiții care trebuie avute în vedere, la elaborarea exercițiului financiar al Uniunii Europene, pe componenta agroalimentară, în perioada 2021-2027.   În document se...