Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Buna ventilare a scroafelor adăpostite în grupuri

Autor: Mircea Demeterjoi, 31 mai, 2018

John Gadd, expert în managementul fermelor de porci, a realizat studiul cu titlul  ”The best ventilation for group-housed sows on straw”, publicat de Journal of Animal Science, pornind de la o întrebare simplă: Ce soluții simple poți folosi pentru rezolvarea problemelor locale de ventilație în adăposturile de porci, când scroafele sunt ținute pe paie? Iată concluziile sale:

 

Avantajele sistemului tip ”airbag”

 

Aerisirea cu ventilatoare a adăposturilor pentru porci este cât se poate de populară. Dar aceasta este versiunea mobilă mai ieftină, pentru distribuția fluxului de aer, care se bazează pe materiale solide fixe. Un sistem ”airbag”, pe de altă parte, poate avea orificiile de admisie a aerului ușor modificate, pentru a plasa aerul exact acolo unde este necesar, în special pe vreme caldă. Avantajele oricărui sistem airbag sunt:

 

  • Flexibilitate;
  • Poate fi făcută în fermă;
  • Este ieftin;
  • Este foarte ușor de instalat;
  • Poate fi folosit în cele mai multe adăposturi pentru porci.

 

Cu condiția să fie făcut și instalat corect, sistemul acesta funcționează excelent. Dar funcționează în adăposturi cu așternuturi pe bază de paie? Acestea devin tot mai populare, mai ales când așternutul este disponibil pentru scroafele astfel ținute, datorită costurilor mai scăzute de a găzdui astfel grupe de scroafe. Deplasarea de la locul de repaos în scopuri de bunăstare, încurajează, de asemenea, crescătorii, să adopte un astfel de sistem.

 

Cu toate acestea, sistemele tip ”airbag” sunt mai puțin eficiente, în comparație cu cele care presupun ținerea scroafelor pe grupuri medii sau mari, chiar pe podeaua solidă, așa cum se practică în fermele industriale din Europa. De ce asta?

 

Scroafele se odihnesc în grupuri

 

Pe baza cercetărilor excelente din trecut, știm că o cantitate corectă de aer care ajunge la orice porc, la viteza corectă, influențată de condiția climatică determinând astfel temperatura potrivită din jurul porcului, sunt componentele necesare pentru a-și menține sănătatea, crescând la maxim potențialul animalelor.

În cazul scroafelor, soluțiile tehnologice pot fi înlăturate de instinctul social al scroafelor, atunci când se odihnesc în grupuri ”familiale” sau de ”prietene”.

 

Dacă acest postulat este corect, atunci formarea corectă a unor astfel de grupuri de animale mulțumite. poate favoriza orice direcționare a aerului pe care o poate furniza un sistem airbag.

 

De preferat, ventilatorul

 

Bineînțeles că animalele au nevoie de aer suficient și că acesta nu ar trebui să fie prea rece (bineînțeles, așternutul adânc este un excelent paliativ în condiții reci), dar utilizarea unui sistem airbag pare inutilă, cu excepția temperaturilor celor mai fierbinți, când un flux de aer este util pentru a împiedica scroafele să ”umezească paturile”, pentru a se menține la rece.

 

Cu toate acestea, utilizarea de airbag-uri pentru a evita acest lucru nu pare a fi răspunsul. Cele mai bune sisteme observate, atât în ​​adăposturile cu paie din Marea Britanie, cât și pe podelele grele din Europa și Orientul Îndepărtat, sunt ventilatoarelele mari, care se deplasează mai lent deasupra zonei de odihnă, unii fermieri având un dispozitiv înclinat de aer, spre zona de bălegar, atunci când este necesar. Făcând același lucru cu un sistem ”airbag”, acesta nu pare să funcționeze.

 

Revenind la aspectul comportamentului social al scroafelor, cel mai important este să oferiți un tip adecvat de zone de somn și un loc destul de diferit pentru cele care doresc să se odihnească (sau doar să se odihnească), pe pardoseli dure. Pentru grupurile așezate pe pardoseală mare, zonele familiale ar trebui să aibă separatoare între ele, situate pe trei laturi ale unei curți în formă de U. Scroafele din aceste compartimente, de pe cele trei laturi, trebuie să vadă cu ușurință sursa alimentelor și a apei la capătul deschis al zonei U.

 

Facilitatea de a vedea sursa de hrană și apă

 

Pe de altă parte, pentru scroafele scopite, niciun fel de divizoare nu sunt esențiale, iar scroafele vor decide unde să se odihnească în spațiul deschis, grupul dominant de familie va face alegerea poziției celei mai apropiate de sursa de hrană și apă. Din nou, toate animalele trebuie să fie capabile să vadă sursa de alimentare cu substanțe nutritive, deci nu aveți nevoie de zone în formă de L! Cu un debit de aer adecvat și, în general non-pozițional peste fiecare grup, atunci airbag-urile sunt de prisos.

 

Spațiul este un factor determinant al agresiunii și stresului la scroafele adăpostite în grup. Acesta este motivul pentru care un grup de cercetători și-au propus să studieze efectele spațiului de lucru, în intervalul de la 1,45, până la 2,90 m2/scroafă, până la 27 de zile după inseminare. Ei au analizat agresivitatea, stresul și reproducerea scroafelor adăpostite de grup. Un experiment anterior privind efectele spațiului de fundare a indicat variabilitatea spațială în cadrul și în lungul zonei de cercetare, atât în ​​ceea ce privește agresivitatea scroafelor, cât și stresul.

 

Diminuarea spațiului                           

 

Pentru a diminua această variabilitate spațială în cadrul facilității de cercetare, echipa a creat zone de dimensiuni similare, dar cu diferite dimensiuni de grupuri (10-20), în patru blocuri separate de trei zone perimetrice din fiecare din nouă replicări de timp (180 scroafe/replicate) examinând șase volume de spațiu (1,45-2,9 m2/scroafă).

 

Spațiul a fost randomizat în culoare. În cadrul experimentului, scroafele au fost introduse în tratament în termen de patru zile de la inseminare și au fost hrănite de patru ori pe zi (2,5 kg/scroafă pe zi). În zilele 2 și 26, după amestecare, oamenii de știință au măsurat comportamentul agresiv (mușcăturile și loviturile), la hrănire, și concentrațiile plasmatice ale cortizolului.

 

Echipa de cercetare a examinat apoi efectul tratamentului după contabilizarea efectelor de replicare și aleatorie spațială, în cadrul replicării. Ei au descoperit că a existat un efect liniar consecvent al adaosului de spațiu, pe agresivitate, la hrănirea din ziua 2 concentrațiile plasmatice mărite ale cortizolului în ziua 2, agresivitatea și stresul scăzând odată cu creșterea spațiului. Cu toate acestea, cercetătorii nu au găsit efecte ale alocării spațiului asupra agresiunii și stresului în ziua 26.

 

Cercetătorii au concluzionat: ”Aceste rezultate arată că spațiul crescut imediat după amestecare reduce agresivitatea și stresul și că scroafele se pot adapta în timp, la spațiul redus. O strategie de penetrare în etape, cu mai mult spațiu, imediat după amestecare, și mai puțin spațiu mai târziu, în timpul gestației, se poate referi atât la bunăstarea animalelor, cât și la considerente economice, însă acest lucru necesită în mod clar o examinare suplimentară”.

Anthony van der Ley: Provocări în digitalizarea fermei
Autor: Mircea Demeter  /   luni, 28 ianuarie 2019

Tehnologiile de ultimă generație sunt din ce în ce mai prezente în fermele lumii, inclusiv în cele din România. Mai mult, incluziv pe plaiurile mioritice, se vorbește tot mai des despre digitalizarea fermei. Desigur, sisteme informatizate sunt folosite de toți, iar fermierii care au achiziționat roboți de fermă, au parte de un grand de...

FAO: Restaurarea habitatului râurilor poate îmbunătăți pescuitul în apele interioare
Autor: meatmilk  /   vineri, 16 noiembrie 2018

(Comunicat) Ecosistemele de apă dulce găzduiesc 40% din speciile de pește din lume și contribuie direct la securitatea alimentară a gospodăriilor rurale. Cu 11,47 milioane de tone pe an, pescăriile interioare generează 12% din capturile globale de pește, potrivit ultimelor date ale Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și...