Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

BUNASTAREA ANIMALA TRECE PRIN LABORATOR

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Din necesitatea unei implicari radicale in determinarea, cercetarea si izolarea problemelor patogene in activitatea sanitara veterinara, au rezultat laboratoarele nationale de referinta pentru bunastarea si sanatatea animalelor. Infiintate din initiativa Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA) si a Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara (ISPV), laboratoarele de referinta pentru sanatatea si bunastarea animalelor sunt mandatate sa declare (in)validitatea studiilor privind fiabilitatea metodelor de testare si diagnostic. In Romania, laboratoarele au competente in aria agentilor etiologici sau genomul acestora si manipuleaza vaccinuri pentru cercetare, sub monitorizarea UE. Þara noastra a dezvoltat o retea de laboratoare acreditate oficial, dotate cu aparatura de ultima generatie, folosita de specialisti pregatiti la nivelul standardelor Uniunii Europene. Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) considera indispensabile domeniului sanitar-veterinar laboratoarele din cadrul serviciilor de profil. In scopul realizarii obiectivelor asumate la nivel european, laboratoarele sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor efectueaza, in sistemul calitatii, analize acreditate, recunoscute ca suport al controlului oficial.

Principii si competente locale

In sistemul serviciilor publice sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor, laboratoarele de referinta pentru sanatatea si bunastarea animalelor sunt parte la responsabilitatea garantarii sanatatii animalelor si a alimentelor puse in circulatie si asigurarea sanatatii publice, in raport cu bolile transmisibile de la animale la om. Reteaua nationala imparte unitatile in functie de atributiuni si competente privind cercetetarea si studiul unor zoonoze, monitorizarea rezistentei antimicrobiene la animale, cercetarea bolilor de reproductie, a toxicologiei veterinare. Laboratorul pentru biologie moleculara sau cel pentru organisme modificate genetic fac parte integranta din aceasta retea.

Dintre zoonozele aflate in cerecetare si sub monitorizare, atribuite punctual si separat cate unui laborator national de referinta pentru sanatatea si bunastarea animalelor, amintim: pesta bovina si pesta micilor rumegatoare, leucoza ezootica bovina, herpesvirozele, encelopatiile spongiforme, tuberculoza, bruceloza, pleuropneumonia contagioasa bovina, leptospiroza, campylobacterioza s.a. Zoonozele si bolile parazitare specifice, in continua crestere, afecteaza grav populatia umana din Romania, situata in topul tarilor afectate de grupa acestor boli. Infiintarea cate unui laborator cu competente pentru fiecare afectiune e motivata si de pericolul alterarii grave a sanatatii oamenilor si animalelor.

Informatiile de actualitate privind bolile pentru care au competente laboratoarele de referinta sunt communicate ANSVSA si directiilor sanitar veterinare judetene. Rezultatele pozitive obtinute de laboratoarele judetene sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor sunt confirmate in laboratoarele de referinta. Printre atributiunile laboratoarelor centrale si judetene se numara examinarea si concluziile asupra probelor recoltate de la animale sau pe probe de alimente si hrana pentru animale.

Legaturile intracomunitare, beneficiu reciproc

Prin colaborarea cu laboratoarele similare din alte tari, implicate in domeniului bunastarii si sanatatii animalelor, specialistii romani isi pot face cunoscute cercetarile si experimentele, avand deschidere spre studiul si dezbaterea rezultatelor sau problemelor prezentate de omologi. Cercetatorii din laboratoarele nationale de referinta se bucura de instruiri, beneficiaza de furnizarea standardelor actualizate, metode si etaloane de diagnostic, pe care le impartasesc comunitatii veterinare din Romania.

Legaturile cu celelalte laboratoare de referinta din statele membre Organizatiei Mondiale pentru Sanatatea Animalelor (OMSA) are drept rezultat imbunatatirea capacitatii de supraveghere si diagnostic a bolilor pentru care au competente. Lista institutiilor sau a laburatoarelor sanitare veterinare autorizate in Romania este comunicata periodic Comisiei Europene, odata cu posibilele modificari survenite. Informatiile specifice domeniului, solicitate de OMSA, Comisia Europeana sau laboratoarele de referinta comunitare, sunt furnizate de laboratorul national de referinta.

Comisia Europeana a adoptat o strategie privind sanatatea animala, care isi propune sa transforme vaccinarea de urgenta intr-o optiune viabila, sa simplifice legislatia si sa faca posibila folosirea mai eficienta a resurselor financiare. Efectele devastatoare din punct de vedere social si economic, precum boala vacii nebune sau gripa aviara au demonstrat importanta unei politici puternice privind sanatatea animalelor si sustinerea crescatorilor, la nivelul Uniunii Europene. Evaluarile internationale arata ca avem laboratoare functionale si eficace, conform cerintelor comunitare. Romania a reprezentat deseori un membru de referinta in sfera bunastarii animalelor. Amintim doar desemnarea ca lider de proiect pe partea balcanica, respectiv Grecia, Bulgaria, Cipru, pentru coordonarea si controlul febrei aftoase. Totodata, Consiliul de la Lyon a desemnat tara nostra printre membrii corespondenti ai “Vet 2011, alaturi Franta, Belgia, Spania, Australia.

Instruire si informare

Laboratoarele de referinta pentru sanatatea si bunastarea animalelor sunt recunoscute pentru interesul acordat activitatilor de formare si instruire a specialistilor care isi desfasoara activitatea in spatiul sanitar veterinar ferindu-i pe acestia sa fie tributari rutinei. Pe langa consultanta tehnica acordata, este realizat auditul in favoarea institutiilor si organizatiilor din domeniul cresterii animalelor sau a celor cu activitate directa in prelucrarea produselor ori subproduselor de origine animala. Cresterea si nutritia animalelor, igiena si tehnologia alimentara, zooigiena, microbiologia, epidemiologia sunt alte teme ale lucrarilor prezentate specialistilor din sfera veterinara si a industriei alimentare de profil. Subiectul profilaxiei si combaterii afectiunilor patogene este atins in etape, din programele anuale de supraveghere, prevenire, combatere si eradicare a bolilor.

Principiile de buna practica de laborator (BPL) sunt sustinute, in vederea studiilor de cercetare aplicata. BPL reprezinta un sistem de calitate privind procesul organizatoric si conditiile in care sunt realizate, verificate si inregistrate studiile laboratoarelor de referinta. In cazul in care autoritatea de monitorizare BPL constata ca un laborator de pe teritoriul Romaniei care a declarat ca respecta principiile de buna practica, nu le respecta in realitate, fiind astfel compromisa integritatea si autenticitatea activitatii, trebuie informata imediat Comisia Europeana.

Proiect controversat

La inceputul acestui an, o propunere vehiculata intre cabinetele decizionarilor inalti a ridicat mari semne de intrebare asupra implicatilor in domeniu: de la mici producatori, la mari fermieri-procesatori sau specialisti din aria sanitara veterinara. Pe scurt, propunerea vizeaza restructurarea ANSVSA si privatizarea laboratoarelor judetene, in total dezacord cu Autoritatea Nationala, organizatiile profesionale centrale, Institutul de Diagnostic si directiile judetene. Modificarea ar urma sa imparta ANSVSA in doua agentii fara personalitate juridica: o Agentie pentru Siguranta alimentelor (in cadrul Ministerului Sanatatii) si o agentie Veterinara (in cadrul Ministerului Agriculturii)

Intentia de privatizare a laboratoarelor este considerata de IDSA, pe buna dreptate, o grava eroare prin care ar fi inlaturate practic serviciile din mediul mentinerii echilibrului sanatatii si supravegherii efectivelor de animale, ridicandu-se intrebarea: cu ce pot veni prezumptivele laboratoare private in prevenirea si combaterea transmiterii bolilor de la animale la om? Pe de alta parte, desfiintarea ANSVSA nu e in consens cu prevederile Comisiei Europene care cere tarilor partenere sa monitorizeze sanatatea animalelor si siguranta alimentelor printr-o institutie independenta de stat.

Controlul alimentelor destinate populatiei si verificarea hranei animalelor nu pot fi separate de actiunile sanitar-veterinare de protejare a sanatatii, fiind necesara cunoasterea trasabilitatii produselor alimentare, de la ferme pana la consumator. Doar laboratoarele centrale si judetene pot dispune diagnosticul si masurile finale dupa recoltarea de probe, acestea fiind notificate in sistemele europene si internationale de alerta, de catre laboratoare de stat, nicidecum de cele private.

Evoluția pieței europene a produselor din carne și a lactatelor în viitorul deceniu
Autor: Nora Marin  /   miercuri, 18 septembrie 2019

Dacă în trecut v-am prezentat previziunile Comisiei Europene referitoare la evoluția producției de lapte-materie primă și a cărnii de vită, pentru următorul deceniu, acum vă supunem atenției prognoza referitoare la evoluția consumului produselor din carne și a modificărilor care vor surveni în structura producției europene de...

De la 1 ianuarie 2021, noi reguli pe lanțul de aprovizionare cu produse agro-alimentare
Autor: meatmilk  /   miercuri, 18 septembrie 2019

(Comunicat) Ca urmare a evoluției de pe piața europeană agro-alimentară, Comisia Europeană va adopta măsuri de introducere a unei transparențe sporite, prin raportarea îmbunătățită a prețurilor de-a lungul lanț de aprovizionare cu alimente.   După interzicerea practicilor comerciale neloiale și îmbunătățirea...