Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

C.E.: În 2016, România s-a clasat pe locul 8 în UE, la producția agro-zootehnică

Autor: Nora Marinluni, 27 noiembrie, 2017

În ziua de 26 noiembrie a.c., Eurostat și Comisia Europeană au dat publicității sinteza datelor statistice pe anul 2016, după ce au fost colectate datele complete de la fiecare stat membru al Uniunii Europene, datele fiind publicate de Farmers Weekly.

 

Astfel, în Uniunea Europeană, producția agricolă totală a scăzut în anul 2016 cu 2,8% (6 miliarde EUR), până la 405 miliarde de euro (360 de miliarde de lire) în UE, în comparație cu ultimele 12 luni, potrivit cifrelor Comisiei Europene. Cifrele se bazează pe o combinație a volumelor de producție și a prețurilor, elaborate de departamentul statistic al Comisiei Europene.

 

Principala presiune descendentă asupra cifrei totale a fost pe producția de animale, care, în toate sectoarele, a scăzut cu o medie de 3,3%. Aceasta sa datorat unei scăderi a prețurilor de 4,9%, care a fost parțial compensată de o creștere a volumului de producție de 1,7%. În sectorul zootehnic, scăderile majore ale prețurilor au fost de 5,2% pentru lapte și 3,6% pentru bovine.

 

Producția de cultură a evoluat mai bine, dar totuși a scăzut cu 2,5% față de cifrele din 2015. Prețurile au scăzut cu 1,8% în UE și volumul a scăzut cu 0,7%. Scăderea majoră a agriculturii arabile a fost în cazul cerealelor în care producția a scăzut cu 13,5%. Celelalte culturi – cartofii (+ 23,5%), furajele (+ 4,5%) și culturile industriale (+ 2,7%) – toate au crescut. Impactul scăderii cifrelor de producție asupra veniturilor agricole a fost redus în toate statele membre ale UE printr-o scădere a costurilor de producție agricolă.

 

Costurile totale de intrare au scăzut cu 3,4% în 2016 față de cifrele cu un an mai devreme. Principalele reduceri ale costurilor s-au înregistrat la îngrășăminte (-8,6%) și la furaje (-2,7%).

 

În întreaga Europă, averile au variat pe scară largă. Franța rămâne cel mai mare agricultor din UE, cu o producție de 62,6 miliarde de lire sterline în 2016, dar aceasta a reprezentat o scădere de 6,5% față de 2015 – a treia cea mai mare scădere din toate statele membre. Regatul Unit este pe locul cinci, producând produse agricole în valoare de 23,9 miliarde de lire sterline. Marea Britanie a înregistrat, de asemenea, o scădere a producției totale de 3,3%.

 

Cei mai importanți 8 producători din UE sunt (sumele au fost transmise în Lire sterline):

 

  1. Franța: 62,6 miliarde de lire sterline- Pondere europeană 17%
  2. Italia: 47,5 miliarde lire sterline- 13%
  3. Germania: 47,0 miliarde lire sterline-13%
  4. Spania: 41,6 miliarde lire sterline- 12%
  5. Marea Britanie 24,9 miliarde lire sterline- 7%
  6. Olanda: 24,0 miliarde lire sterline- 7%
  7. Polonia: 19,9 miliarde lire sterline- 6%
  8. România: 13,7 miliarde lire sterline- 4%

 

Cel mai mare declin al unui stat membru a fost al Estoniei, care a înregistrat o scădere a producției cu aproape 20% (19,8%). Letonia a înregistrat cel de-al doilea cel mai mare declin, de 8,3%.

 

Cea mai mare creștere a producției agricole a fost înregistrată în Slovacia, unde producția și prețurile au crescut cu 10,7%. În Polonia, producția a crescut cu 4,6%, iar în Ungaria, cu 4,1%.

MADR: Crescătorii de ovine pot valorifica lâna în 20 centre de colectare
Autor: meatmilk  /   joi, 22 februarie 2018

(Comunicat) MADR a identificat, prin Direcțiile pentru Agricultură Județene, pornind de la efectivele de ovine și producția de lână obținută, zonele în care vor fi realizate centrele de colectare lână și piei de animale.   În prezent, există 20 de centre care colectează lâna de la crescătorii de ovine, cu o capacitate...

ANSVSA: Oportunități pentru exportul de lână în Africa de Sud
Autor: meatmilk  /   vineri, 16 februarie 2018

(Comunicat) Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a finalizat o altă acțiune întreprinsă în cadrul strategiei de extindere și de deschidere de noi piețe de desfacere pentru produsele autohtone.   Una dintre oportunitățile identificate a fost piața importantă reprezentată de...