Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

C.E. acționează în forță împotriva taxelor discriminatorii din retailul slovac

Autor: Nora Marinvineri, 19 aprilie, 2019

(Comunicat EuroCommerce) Comentând anunțul Comisiei Europene privind o investigație aprofundată a Legii cu privire la impozitul pe profit din Slovacia și o suspendare a aplicării legii, precum și acțiunea în forță a organismului european de încălcare de către această țară a principiilor comerțului liber, directorul general al EuroCommerce, Christian Verschueren, a declarat:

 

„Felicităm Comisia că a acționat rapid pentru a investiga și, între timp, pentru a suspenda impozitul pe vânzarea cu amănuntul din Slovacia, în conformitate cu normele privind ajutorul de stat. Această decizie reprezintă un semnal către statele membre că nu li se permite să discrimineze comercianții cu amănuntul care au contribuit substanțial la investiții și angajamente pe piețele lor. Este trist că statele membre se angajează din ce în ce mai puțin pe piața unică și sunt pregătite să îi priveze pe consumatori de mai multe opțiuni și de prețuri mai bune, pentru un câștig politic pe termen scurt”.

 

După cum a anunțat anterior revista Meat.Milk, EuroCommerce a depus o plângere împotriva politicii discriminatorii din Slovacia, în decembrie 2018. Taxa aplicată aproape exclusiv societăților cu capital străin, care activează în această țară, le cere să plătească 2,5% din cifra lor de afaceri netă, din care guvernul slovac se așteaptă să ridice 100 de milioane de euro .

 

Plângerile EuroCommerce s-au axat pe opinia clară că taxa era incompatibilă cu legislația UE în două privințe: Prin scutirea majorității lanțurilor autohtone de comerț cu amănuntul din Slovacia, impozitul constituia un ajutor de stat ilegal, similar impozitelor cu amănuntul propuse anterior în Polonia și Ungaria, și ulterior, considerate ilegale de către Comisie. În al doilea rând, natura discriminatorie a impozitului a încălcat principiul clar al tratatului privind libertatea de stabilire.

 

Săptămâna trecută, parlamentul slovac a aprobat alte două modificări discutabile ale Legii slovace privind produsele alimentare, obligând operatorii din sectorul alimentar să asigure că 50% din produsele alimentare și produsele agricole reclamate sunt de origine slovacă, iar operatorii din comerț care încalcă această dispoziție, obligați să plătească amenzi uriașe.

 

Acest lucru este important, deoarece autoritățile slovace de aplicare a legii aplică adesea amenzi ridicate, de până la 1 milion de euro, chiar și pentru încălcări minore care nu periclitează siguranța consumatorilor, cu accent pe comercianții cu amănuntul  care sunt investiții străine.

 

În acest sens, Christian Verschueren a adăugat: „Sectorul comerțului cu amănuntul și cu ridicata se bazează, la fel ca toate întreprinderile, pe piața unică a UE, care funcționează în mod corespunzător și pe legea concurenței care stă la baza acestui fapt. În cazul în care unii pun la îndoială dreptul concurenței și relația cu mediul de afaceri, aceasta este o demonstrație clară a modului în care vigilența și aplicarea normelor Comisiei oferă ajutor concret întreprinderilor și, mai ales, consumatorilor, să beneficieze de normele UE ”.

Comportamentul consumatorului european de carne și lactate
Autor: Nora Marin  /   joi, 4 iulie 2019

La jumătatea lunii iunie a acestui an au fost publicate rezultatele a două cercetări de piață deosebit de importante, care au vizat comportamentul consumatorilor europeni de carne, produse din carne, lapte și lactate. Cercetarea care a vizat categoria Carne a fost efectuată în comun de compania GfK și Universintatea Wageningen din Olanda,...

Forumul “Viitorul Pieței Interne”, la finalul Președinției României la Consiliul UE
Autor: meatmilk  /   joi, 27 iunie 2019

(Comunicat) Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Marius Pîrvu, a participat, pe data de 21 iunie 2019, la Forumul “Viitorul Pieței Interne” organizat, la Palatul Parlamentului, în cadrul Președinției Consiliului Uniunii Europene, pe care România o deține în prima jumătate a acestui an, de...