Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

C.E.: Prognoză favorabilă pentru agricultura României, pentru 2016

Autor: Maria Demetriadvineri, 1 aprilie, 2016

Comisia Europeană prognozează o producţie agricolă favorabilă pentru România, care ar putea avea printre cele mai mari creşteri ale randamentelor la hectar din UE. Grâul, orzul şi porumbul ar putea aduce mai mulţi bani fermierilor anul acesta. Suntem însă departe de producţiile medii la hectar realizate de celelalte state membre.

 

Ultima prognoză a Comisiei Europene privind producţia agricolă a statelor membre dă speranţe României, după un 2015 în care agricultura a scăzut cu 9,8% faţă de 2014, având un aport în PIB de numai 4,2% şi o contribuţie negativă la creşterea economică de minus 0,5%. Pentru unele culturi, precum grâul sau orzul estimările indică în cazul României printre cele mai mari creşteri ale producţiei la hectar din UE, raportat la media ultimilor cinci ani.

Faţă de 2015 însă, unele culturi precum grâul (total) sau triticalele vor avea un randament mai mic. De asemenea, rămânem la coada Europei în funcţie de cantitatea medie de cereale obţinută prin cultivarea unui hectar.

 

Comisia Europeană prognozează pentru România o producţie de 3,81 de tone de grâu la hectar, cu 11,3% peste media ultimilor cinci ani, dar cu 0,2% mai puţin comparativ cu rezultatele anului trecut. În cazul în care estimările sunt corecte, România va avea astfel, anul acesta, a doua cea mai mare creştere a randamentului la hectar, după Bulgaria ai cărei fermieri vor obţine un plus de 13,5% faţă de media ultimilor cinci ani.

 

Dacă ne uităm însă la estimările realizate luna aceasta de către Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA), producţia de grâu românesc se va limita în 2015 la 3,45 de tone la hectar, adică cu 0,2 tone la hectar mai puţin decât în 2015 (minus 5,4%).

La nivelul UE, producţia medie de grâu la hectar ar putea creşte cu 2% raportat la media ultimilor cinci ani, la 5,7 tone la hectar, dar va scădea cu 5,1% comparativ cu 2015. Vor exista ţări precum Belgia, Irlanda sau Olanda cu producţii de peste 9 tone de grâu la hectar, informează Economica.

Industria porcilor din Germania: Puseu sau prăbușire?
Autor: Maria Demetriad  /   miercuri, 3 octombrie 2018

Germania, membră a EuroTier și una dintre cele mai mari producătoare de porci din Europa, se confruntă recent cu diminuarea volumul producției și cu scăderea exporturilor. Dacă aceste evoluții se dovedesc a fi începutul unui proces pe termen lung, efectele vor fi resimțite în întreaga Europă.   De doi ani,...

Conferința la Nivel Înalt privind Pescuitul Costier în Mediterană și Marea Neagră
Autor: meatmilk  /   luni, 1 octombrie 2018

(Comunicat MADR) În data de 25 septembrie 2018 a avut loc, în Malta, sub egida Comisiei Generale pentru Pescuit în Marea Mediterană (GFCM), prima zi a Conferinței la Nivel Înalt privind Pescuitul Costier Sustenabil în Marea Mediterană și Marea Neagră, dedicată discuțiilor între părțile interesate - reprezentanți ai pescarilor, ai...