Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

C.E.: Prognoză favorabilă pentru agricultura României, pentru 2016

Autor: Maria Demetriadvineri, 1 aprilie, 2016

Comisia Europeană prognozează o producţie agricolă favorabilă pentru România, care ar putea avea printre cele mai mari creşteri ale randamentelor la hectar din UE. Grâul, orzul şi porumbul ar putea aduce mai mulţi bani fermierilor anul acesta. Suntem însă departe de producţiile medii la hectar realizate de celelalte state membre.

 

Ultima prognoză a Comisiei Europene privind producţia agricolă a statelor membre dă speranţe României, după un 2015 în care agricultura a scăzut cu 9,8% faţă de 2014, având un aport în PIB de numai 4,2% şi o contribuţie negativă la creşterea economică de minus 0,5%. Pentru unele culturi, precum grâul sau orzul estimările indică în cazul României printre cele mai mari creşteri ale producţiei la hectar din UE, raportat la media ultimilor cinci ani.

Faţă de 2015 însă, unele culturi precum grâul (total) sau triticalele vor avea un randament mai mic. De asemenea, rămânem la coada Europei în funcţie de cantitatea medie de cereale obţinută prin cultivarea unui hectar.

 

Comisia Europeană prognozează pentru România o producţie de 3,81 de tone de grâu la hectar, cu 11,3% peste media ultimilor cinci ani, dar cu 0,2% mai puţin comparativ cu rezultatele anului trecut. În cazul în care estimările sunt corecte, România va avea astfel, anul acesta, a doua cea mai mare creştere a randamentului la hectar, după Bulgaria ai cărei fermieri vor obţine un plus de 13,5% faţă de media ultimilor cinci ani.

 

Dacă ne uităm însă la estimările realizate luna aceasta de către Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA), producţia de grâu românesc se va limita în 2015 la 3,45 de tone la hectar, adică cu 0,2 tone la hectar mai puţin decât în 2015 (minus 5,4%).

La nivelul UE, producţia medie de grâu la hectar ar putea creşte cu 2% raportat la media ultimilor cinci ani, la 5,7 tone la hectar, dar va scădea cu 5,1% comparativ cu 2015. Vor exista ţări precum Belgia, Irlanda sau Olanda cu producţii de peste 9 tone de grâu la hectar, informează Economica.

La KolnMesse s-a sărbătorit ”Anuga Food Frozen”
Autor: meatmilk  /   miercuri, 13 martie 2019

În prima săptămână a lunii martie 2019, la KolnMesse, s-a sărbătorit Ziua alimentelor congelate-Anuga. Sărbătoarea culinară a fost introdusă în 1984 de către președintele american, Ronald Reagan, pentru a aduce un omagiu serviciilor industriei alimentare congelate din SUA.   Între timp, industria alimentelor congelate...

Companiile britanice de carne resimt deja efectele negative ale Brexit-ului
Autor: Mircea Demeter  /   joi, 7 martie 2019

Companile de prelucrare a cărnii din Marea Britanie raportează deja un impact negativ asupra vânzărilor, înainte de termenul limită de 29 martie Brexit.   Potrivit Asociației Britanice a Procesatorilor de Carne (BMPA), firmele raportează că clienții anulează deja comenzi și cumpără produse din alte țări, din cauza lipsei...