Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

C.E.: Rolul cheie pe care vânătorii trebuie să îl joace în împiedicarea evoluției PPA

Autor: meatmilkjoi, 2 august, 2018

(Comunicat) Sectorul cărnii de porc este unul dintre cele mai semnificative sectoare agricole din UE. Acesta reprezintă 8,5% din producția totală a industriei agricole din UE, cea mai mare, în comparație cu alte sectoare de carne. Carnea de porc reprezintă 50% din producția totală de carne din UE. Carnea de porc este cea mai exportată din totalul cărnii produse în UE, reprezentând 62% din totalul exporturilor de carne din UE.

 

Pesta porcină africană (ASF) este o boală devastatoare, mortală, infecțioasă a porcilor și a mistrețului ,pentru care nu există vaccinuri. Consecințele bolii afectează:

 

  1. Fermele și economia:
  2. virusul ucide animalele.
  3. pierderile economice pentru fermierii din UE sunt agravate de întreruperea comerțului internațional de animale și carne.
  4. pierderi economice pentru vânători.
  5. Viața sălbatică și vânătoarea:
  6. din cauza bolii, populațiile de mistreți pot să scadă în mod semnificativ sau chiar să dispară.
  7. vânătoarea poate fi restricționată sau chiar interzisă în anumite zone infectate (inclusiv colectarea carcaselor și trofeelor).

 

Vânătorii pot face diferența – pentru mai bine sau mai rău – deoarece pot crește sau pot reduce răspândirea bolii.

 

Transmiterea se poate face prin contactul direct al porcilor sănătoși sau al mistreților cu porci infectați (morți sau bolnavi) sau mistreți. Cu toate acestea, oamenii și, în special, vânătorii, atât timp cât nu sunt purtători ai virusului, îi pot ajuta să se răspândească prin:

 

-Orice contact cu animale infectate și corpuri moarte (carcase).

-Contactați orice persoană contaminată de virus (de exemplu, îmbrăcăminte, vehicule, alte echipamente).

-hrănirea animalelor cu carne sau cu produse din carne provenind de la animale infectate (de exemplu cârnați sau carne neîncălzită) sau gunoi care conține carne infectată (de ex. Deșeuri de bucătărie, furaje, inclusiv organe comestibile).

 

Vânătorii joacă un rol esențial UE și autoritățile naționale din țările afectate adoptă o gamă largă de măsuri pentru combaterea și eradicarea bolii, însă o cooperare mai bună cu vânătorii (și cu asociațiile acestora) și cu agricultorii (și asociațiile acestora) este vitală.

 

Vânătorii monitorizează starea de sănătate a animalelor sălbatice și joacă un rol cheie în protejarea sănătății animalelor, inclusiv a animalelor domestice. Dar, care sunt domeniile de risc și și ce trebuie să facă autoritățile competente ale UE și ale statelor membre?

 

UE a elaborat o strategie privind febra pestei porcine și un cadru legislativ solid pentru a ajuta la combaterea și eradicarea ASF, inclusiv măsuri specifice de regionalizare axate pe măsurile de combatere și prevenirea răspândirii bolii (pentru a proteja zonele fără boală în UE ) care necesită cooperarea vânătorilor, printre altele.

 

Aceasta se bazează pe știința furnizată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA). Bugetul UE pentru prevenirea și eradicarea bolii este de 48,2 milioane de euro pentru perioada 2013-2018.

 

UE asigură activitatea de coordonare cu statele membre și colaborează cu vecinii din est. Pentru mai multe informații: https://ec.europa.eu/food/animals/animal-diseases/control-measures/asf_en#description.

Mai multe despre ASF: http://asf-referencelab.info/asf/en/the-disease @Food_EU

 

Dacă observați un comportament neobișnuit de mistreți sau, cel mai probabil, dacă găsiți un animal mort, trebuie să luați în considerare posibilitatea ca acesta să aibă (în special în zonele infectate sau în zonele expuse riscului). În timpul călătoriilor dvs. de vânătoare, în special în zonele considerate la risc, ar trebui:

 

▶ să colaborați cu autoritatea competentă pentru depistarea și raportarea carcaselor de mistreți.

▶ Curățați și dezinfectați echipamentul, îmbrăcămintea, vehiculul și trofeele la fața locului și întotdeauna înainte de a părăsi zona.

▶ Mistreț sălbatic împușcat în zona de îmbrăcare desemnată a terenului de vânătoare.

▶ Contribuie la reducerea treptată a densității mistreților în zonele care nu au fost încă afectate de boală, inclusiv vânătoarea țintită a femelelor adulte și sub-adulte.

▶ Nu mâncați mistreț pe parcursul întregului an.

Noutăți la Meat Milk 2019: Forum Retail
Autor: meatmilk  /   marți, 12 martie 2019

Ediția 2019 a Expo-Conferinței Internaționale Meat Milk, evenimentul central în calendarul anual de manifestări de profil, care se va desfășura în zilele de 30 și 31 mai la Hotel Alpin din Poiana Brașov sub genericul ”Protejarea interesului național în condițiile globalizării sectoarelor de carne și lapte”, va aduce în fața...

Sergiana va participa și va expune la Meat Milk 2019
Autor: meatmilk  /   luni, 11 martie 2019

Una dintre companiile de elită din sectorul de procesare a cărnii, Sergiana Poiana Mărului, va participa și în acest an la Expo-Conferința Internațională Meat Milk, care își va desfășura cea de-a VIII-a ediție în zilele de 30 și 31 mai la Hotel Alpin din Poiana Brașov.   Astfel, în cele două zile ale evenimentului,...