Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

C.E.: Sorbatul de calciu va fi interzis în Uniunea Europeană

Autor: Mircea Demetermiercuri, 22 noiembrie, 2017

Potrivit unui anunț făcut de Comisia Europeană, sorbatul de calciu va fi interzis în Uniunea Europeană din cauza lipsei datelor de siguranță. Sarea de calciu, așa cum mai este ea cunoscută, este o pulbere cristalină fină, albă, utilizată drept conservant, deoarece previne creșterea microbilor, mucegaiurilor și a ciupercilor în alimente, fiind autorizată pentru utilizarea într-o gamă largă de alimente, inclusiv brânză, carne etc..

 

Decizia a fost luată după ce, începând cu 2015, EFSA a reevaluat în mod sistematic toți aditivii alimentari autorizați pentru utilizare, înainte de ianuarie 2009, publicând un raport științific privind acidul sorbic (E 200), ascorbatul de potasiu (E 202) și sorbatul de calciu (E 203).

 

Din cauza lipsei datelor privind genotoxicitatea sorbatului de calciu, nu s-a putut stabili un nivel acceptabil de admisie zilnică (ADI). Prin urmare, Comisia Europeană a lansat o cerere publică de date științifice și tehnologice cu privire la toți cei trei conservanți, pentru a elimina lacunele, dar niciun operator nu a prezentat date privind genotoxicitatea relevante pentru E 203.

 

”Fără aceste date, Autoritatea nu poate finaliza reevaluarea siguranței sorbatului de calciu, ca aditiv alimentar, și, în consecință, nu poate stabili dacă această substanță îndeplinește condițiile pentru includerea în lista Uniunii a aditivilor alimentari aprobați” se afirmă în textul noului Regulament care a primit vot favorabil, concuzionându-se: ”Prin urmare, este necesar să se elimine E 203 din lista Uniunii cu aditivi alimentari aprobați”.

 

Cu toate acestea, directorul executiv al Asociației pentru Aditivi Alimentari și Ingredienți (FAIA), Michelle Maynard, a declarat pentru FoodNavigator că ”aditivul nu este interzis din cauza unei liste posibile probleme de sănătate și siguranță. Mai degrabă, compilarea datelor de siguranță pentru examinarea EFSA este un proces costisitor, iar furnizorii au decis că nu merită”.

 

”Un număr de oameni și-au exprimat interesul față de un program de testare a altor substanțe, care este în curs de desfășurare”, a adăugat ea.

 

Termen de eliminare: Șase luni

Prezentul regulament urmează să intre în vigoare la 20 de zile de la data publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Producătorii de alimente din toate statele membre vor avea șase luni pentru a elimina scorbatul de calciu din produsele lor după intrarea în vigoare.

Industria porcilor din Germania: Puseu sau prăbușire?
Autor: Maria Demetriad  /   miercuri, 3 octombrie 2018

Germania, membră a EuroTier și una dintre cele mai mari producătoare de porci din Europa, se confruntă recent cu diminuarea volumul producției și cu scăderea exporturilor. Dacă aceste evoluții se dovedesc a fi începutul unui proces pe termen lung, efectele vor fi resimțite în întreaga Europă.   De doi ani,...

Conferința la Nivel Înalt privind Pescuitul Costier în Mediterană și Marea Neagră
Autor: meatmilk  /   luni, 1 octombrie 2018

(Comunicat MADR) În data de 25 septembrie 2018 a avut loc, în Malta, sub egida Comisiei Generale pentru Pescuit în Marea Mediterană (GFCM), prima zi a Conferinței la Nivel Înalt privind Pescuitul Costier Sustenabil în Marea Mediterană și Marea Neagră, dedicată discuțiilor între părțile interesate - reprezentanți ai pescarilor, ai...