Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

C.E. va sprijini acțiunile de simplificare a obținerii fondurilor europene

Autor: Meat MIlkmiercuri, 16 martie, 2016

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Simona Allice Man, a iniţiat o dezbatere în cadrul Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, evenimentul fiind circumscris obiectivelor prioritare ale conducerii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale referitoare la simplificarea şi optimizarea procedurilor de accesare a fondurilor europene, cu accent pe clarificarea condiţiilor artificiale.

 

Cu această ocazie, Peter BAADER, consilier antifraudă din cadrul Directoratului aflat în imediata subordonare a Directorului General al DG AGRI (Directoratul General pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala) – Comisia Europeană – a susținut o prezentare privind identificarea și evaluarea condițiilor create artificial de către beneficiari în accesarea fondurilor europene acordate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală.

 

Oficialul european a subliniat câteva aspecte importante cu privire la Ghidul pentru evitarea condițiilor artificiale, elaborat de AFIR, accentuând ideea că acest document trebuie să fie îmbunătățit, ulterior fiind necesar un training pentru angajaţii Agenţiei. Totodată, acesta a dat asigurări că se depun eforturi vizând îmbunătăţirea situaţiei fondurilor pentru România, interesul tuturor fiind ca fondurile europene să fie absorbite într-un procent cât mai mare.

 

Prezentarea a fost urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri privind identificarea și evaluarea condițiilor create artificial de către beneficiarii Programului Național de Dezvoltare Rurală. Sesiunea a urmărit să clarifice conceptul de condiții artificiale, modalitatea de abordare a verificărilor și a controalelor pe teren, în vederea îmbunătățirii variantei actuale a Ghidului pentru implementarea proiectelor derulate prin intermediul PNDR 2014-2020.

 

În urma dezbaterii, s-a desprins ideea că este oportună stabilirea unei abordări unitare la nivelul factorilor de decizie și de control care să vină în sprijinul beneficiarului de bună-credință și care să elimine suspiciunea unei interpretări subiective din partea funcţionarilor. De asemenea, se ia în calcul ca aceste reguli să fie stipulate în mod clar pentru fiecare Submăsură în parte, eventual, ca parte integrantă din Ghidul Solicitantului.

 

Oficialul european a dat asigurări că România se poate baza pe deschiderea totală a Comisiei Europene faţă de situațiile cu care se confruntă, iar concluziile desprinse în urma acestei întâlniri vor fi analizate în cadrul DG AGRI.

 

Această întâlnire, care încheie seria dezbaterilor legate de consolidarea Ghidului pentru evitarea condițiilor artificiale și a procedurilor interne ale AFIR, a fost continuată la sediul Agenţiei de Plăţi, la nivel tehnic, de către experţii implicaţi şi reprezentanţi ai fermierilor, urmând ca o versiune consultativă a acestui document să fie făcută publică în perioada următoare.

Modificarea criteriilor de evaluare a programului de finanțare Start Up Nation
Autor: meatmilk  /   miercuri, 10 octombrie 2018

(Comunicat) S-a publicat proiectul unei Ordonantei de Urgenta care priveste Programul Start Up Nation 2018, ce aduce modificari importante asupra criteriilor de evaluare si modului in care se vor derula proiectele aprobate. Aceste modificari sunt in dezbatere publica pentru 30 de zile. In aceasta perioada oricine poate trimite opinii cu privire...

A patra Conferință Regională PNDR 2014-2020
Autor: meatmilk  /   vineri, 5 octombrie 2018

(Comunicat MADR) Alexandru Potor, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a participat în data de 01 octombrie 2018, la Amara la cea de a 4-a Conferință Regională PNDR–Regiunea Sud-Muntenia dedicată dezbaterii subiectelor privind implementarea eficientă a Programului Național de Dezvoltare Rurală...