Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

C.E. va sprijini acțiunile de simplificare a obținerii fondurilor europene

Autor: Meat MIlkmiercuri, 16 martie, 2016

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Simona Allice Man, a iniţiat o dezbatere în cadrul Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, evenimentul fiind circumscris obiectivelor prioritare ale conducerii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale referitoare la simplificarea şi optimizarea procedurilor de accesare a fondurilor europene, cu accent pe clarificarea condiţiilor artificiale.

 

Cu această ocazie, Peter BAADER, consilier antifraudă din cadrul Directoratului aflat în imediata subordonare a Directorului General al DG AGRI (Directoratul General pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala) – Comisia Europeană – a susținut o prezentare privind identificarea și evaluarea condițiilor create artificial de către beneficiari în accesarea fondurilor europene acordate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală.

 

Oficialul european a subliniat câteva aspecte importante cu privire la Ghidul pentru evitarea condițiilor artificiale, elaborat de AFIR, accentuând ideea că acest document trebuie să fie îmbunătățit, ulterior fiind necesar un training pentru angajaţii Agenţiei. Totodată, acesta a dat asigurări că se depun eforturi vizând îmbunătăţirea situaţiei fondurilor pentru România, interesul tuturor fiind ca fondurile europene să fie absorbite într-un procent cât mai mare.

 

Prezentarea a fost urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri privind identificarea și evaluarea condițiilor create artificial de către beneficiarii Programului Național de Dezvoltare Rurală. Sesiunea a urmărit să clarifice conceptul de condiții artificiale, modalitatea de abordare a verificărilor și a controalelor pe teren, în vederea îmbunătățirii variantei actuale a Ghidului pentru implementarea proiectelor derulate prin intermediul PNDR 2014-2020.

 

În urma dezbaterii, s-a desprins ideea că este oportună stabilirea unei abordări unitare la nivelul factorilor de decizie și de control care să vină în sprijinul beneficiarului de bună-credință și care să elimine suspiciunea unei interpretări subiective din partea funcţionarilor. De asemenea, se ia în calcul ca aceste reguli să fie stipulate în mod clar pentru fiecare Submăsură în parte, eventual, ca parte integrantă din Ghidul Solicitantului.

 

Oficialul european a dat asigurări că România se poate baza pe deschiderea totală a Comisiei Europene faţă de situațiile cu care se confruntă, iar concluziile desprinse în urma acestei întâlniri vor fi analizate în cadrul DG AGRI.

 

Această întâlnire, care încheie seria dezbaterilor legate de consolidarea Ghidului pentru evitarea condițiilor artificiale și a procedurilor interne ale AFIR, a fost continuată la sediul Agenţiei de Plăţi, la nivel tehnic, de către experţii implicaţi şi reprezentanţi ai fermierilor, urmând ca o versiune consultativă a acestui document să fie făcută publică în perioada următoare.

15 martie, Ziua Internațională a Drepturilor Consumatorilor
Autor: meatmilk  /   vineri, 15 martie 2019

(Comunicat) Joi, 14 martie 2019, a avut loc conferinta de presa a Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), cu ocazia Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor, care se aniverseaza pe 15 Martie.   La conferinta au participat membrii conducerii ANPC: Marius Pirvu – Presedinte, Liliana Minca – Vicepresedinte,...

Semnarea primului acord de parteneriat dintre AFIR și mediul academic
Autor: meatmilk  /   vineri, 15 martie 2019

(Comunicat) Directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), Adrian CHESNOIU, alături de președintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaților, deputatul Alexandru STĂNESCU, de rectorul USAMV a Banatului din Timișoara, profesor univ. dr....