Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Calicia, corupția și salmonela pun lacătul pe Avicola Călăraşi

Autor: Meat MIlkjoi, 7 noiembrie, 2013

După ce tone de carne de pui suspecte de a fi infestate cu Salmonella au fost retrase de pe piaţă, scandalul are deja o victimă sigură. Avicola Călăraşi nu mai reuşeşte să convingă abatoarele să sacrifice cele peste 1,7 milioane de păsări pe care le are.

Firma se va închide, iar 300 de oameni vor rămâne fără loc de muncă, au declarat pentru EvZ surse guvernamentale. „În industria alimentară nu poţi livra un lot cu probleme. Nu mai cumpără nimeni de la tine. Păsările vor fi gazate şi incinerate”, au declarat sursele citate. Cu toate acestea, nu există încă un rezultat oficial al anchetei privind sursa de Salmonella.

Însă, chiar dacă ar găsi unde să sacrifice păsările, pentru Avicola Călăraşi va fi aproape imposibil să găsească firme dornice să îi vândă marfa, cel puţin până când Autoritatea Naţională Sanitar- Veterinară (ANSVSA) nu termină toate investigaţiile. Preşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, a declarat că, în urma controalelor efectuate la fermă şi la depozitele producătorului, acesta a ieşit curat.

Cea mai posibilă sursă de contaminare o reprezintă nerespectarea condiţiilor de manipulare şi depozitare la nivelul depozitului de produse alimentare. Pentru a vedea cine se face vinovat de ajungerea în magazine a cărnii infestate, vor fi controlate laboratoarele care au emis certificate sanitar-veterinare care au însoţit marfa de la Avicola Călăraşi. Controlul va fi extins la toate laboratoarele şi depozitele alimentare din ţară.

La Suceava au ajuns peste 16 tone, din care 12,6 tone s-au vândut, iar 3,6 tone au fost sechestrate din depozitele Selgros, Carrefour şi ale Colegiului Sfântul Andrei din Gura Humorului pentru analize. Deocamdată, au venit rezultatele testelor efectuate pe lotul de la Selgros. „Din cinci probe, două au fost pozitive. Rezultatele celorlalte analize vor fi gata la sfârşitul săptămânii”, ne-a declarat prefectul de Suceava, Florin Sinescu. Retailerul a anunţat săptămâna trecută că retrage marfa de la Călăraşi şi îngheaţă colaborarea cu firma. Şi în Prahova au fost retrase peste 2,3 tone de carne de pui congelată din trei loturi provenind de la Avicola Călăraşi, iar în două a fost depistată o tulpină bacteriană.

Administratorul Avicola Călăraşi, Orlando Daher este cercetat în dosarul evaziunii de peste 50 de milioane euro, alături de procurorul Angela Nicolae.(Mai multe, pe www.evz.ro)

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...