Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Calitatea cărnii de pui din supermarketuri, în atenția presei bulgare

Autor: Meat MIlkvineri, 28 februarie, 2014

(Agerpres) Corespondentul Agerpres, Ivan Radev, transmite: O discuție aprinsă are loc în ultimele zile în presa din Bulgaria cu privire la siguranța și calitatea cărnii de pui din supermarketuri. Potrivit unor specialiști, în majoritatea cazurilor această carne este plină de hormoni care ar putea fi periculoși pentru sănătatea umană, în special în cazul copiilor.

Producătorii vor să obțină cât mai repede profit și de aceea folosesc diferite medicamente, inclusiv hormoni, ca să-și crească mai repede păsările, scrie joi cotidianul Trud. Potrivit unor medici, acești hormoni ajunși prin mâncare în organismul copilului îl fac să ajungă mai repede la maturitate. În urmă cu câteva luni, Anna Jukivskaia a palpat o umflătură în abdomenul fetei sale de 10 luni. Medicii i-au sfătuit pe părinți să nu îi mai dea copilului mâncarea ei favorită — carne de pui cu legume — și în câteva luni umflătura a dispărut.

”În fiecare zi văd copii și tineri care sunt foarte mari pentru vârsta lor, au mâini și picioare enorme, iar o fată de opt ani avea deja ciclu menstrual”, afirmă prof. Donka Baikova, specialist în dietologie.

Blago Djeiv, unul dintre producătorii bulgari de carne de pui recunoaște că se folosesc medicamente pentru accelerarea creșterii animalelor. El susține că lucrurile stau mai prost cu carnea importată, care nu este supusă niciunui fel de control.

Ziarul 24 Ceasa scrie despre Simona (9 ani), căreia medicii de la spitalul universitar „Maicin dom” din Sofia au constatat concentrații ale hormonului sexual estradiol de 10 ori mai mari față de cele normale. Prin urmare, fata avea pieptul umflat, uterul de două ori mai mare față de cel normal și unul dintre ovare mărit și el. La sfatul medicilor, Simona nu a mâncat carne de pui timp de un an și nu a luat niciun fel de medicamente, iar concentrația hormonului a scăzut și este aproape de cea normală.

Profesorul Milko Sirakov amintește că alături de hormoni, puilor le sunt administrate și antibiotice. Dacă pasărea este sacrificată la scurt timp după ce a primit medicamente, acestea ajung în corpul uman, avertizează medicul. El spune că efectul la adulți nu este atât de vizibil ca în cazul copiilor, pentru care pericolul este mai mare.

Agenția bulgară pentru siguranța alimentelor a dezmințit însă informațiile cu privire la folosirea unor hormoni la carnea de pui. Instituția a difuzat un comunicat de presă în care se afirmă că în ultimii 15 ani nu a fost constatat niciun caz de prezență a unor hormoni la carnea de pui, nu numai în Bulgaria, ci în întreaga Uniune Europeană. Potrivit Agenției, folosirea de hormoni la creșterea păsărilor este interzisă în Europa și SUA și sistemul RASFF arată că nu a fost depistat niciun caz în UE.

Se extind controalele de sănătate la importul de porci din SUA și Canada
Autor: Meat MIlk  /   luni, 15 decembrie 2014

În urma deciziei Comisiei Europene luată săptămâna trecută, se extind controalele de sănătate asupra importurilor de porci vii din SUA și Canada, până la 31 octombrie anul viitor (2015) ca urmare a  preocupărilor legate de cazurile numeroase ale virusului diareei porcine epidemice (DPE). În luna iulie, Bruxelles-ul a impus re guli...

Laringotraheita infecțioasă aviară
Autor: Meat MIlk  /   vineri, 12 decembrie 2014

Laringotraheita infecțioasă aviară (LTI) este o boală infectocontagioasă endemică, care afectează îndeosebi găinile și fazanii, cu evoluție acută, caracterizată clinic prin tulburări respiratorii grave, iar morfopatologic prin leziuni catarale sau hemoragico-necrotice ale mucoasei laringotraheale.   Importanță,...