Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Campanie de vaccinare a ecvinelor, în județul Sibiu

Autor: Meat MIlkmarți, 9 februarie, 2016

În cursul lunilor februarie-martie 2016, are loc acţiunea de recoltare probe de sânge de la întregul efectiv de cabaline şi asini existenţi pe raza judeţului Sibiu pentru supravegherea incidenţei Anemiei Infecţioase Ecvine (AIE) prin examene de laborator, izolarea şi eliminarea cazurilor pozitive în termen legal, informează Colegiu Medicilor Veterinari din Judeţul Sibiu.

 

Pentru a se putea depista la timp această boală extrem de periculoasă pentru cabaline proprietarii trebuie să respecte reglementările din domeni. Astfel, Cei care deţin cai trebuie să îi aibă identificaţi şi înregistraţi în Baza Naţională de Date a tuturor ecvinelor existente în proprietate. De asemenea, aceştia trebuie să colaboreze cu medicii veterinari la prelevarea de probelor pentru examene de laborator, la data stabilită, cu menţiunea că în focarele declarate unde mai există animale condiţionat sănătoase, se prelevează probe de sânge din trei în trei luni, până la asanarea focarului respectiv, informează Agroazi.

 

Cabalinele care sunt suspecte trebuie izolate de restul efecivului pentru a preîntâmpina răspândirea bolii.

Adăposturile trebuie dezinfectate şi deparazitate, iar comercializarea cabalinelor în târgurile de animale, la alte exploataţii, sau la abatorizare se poate efectua doar în condiţiile legii, respectiv să nu achiziţioneze şi să nu înstrăineze animale neidentificate, fără documente sanitare veterinare şi paşaportul acestora;.

Mişcarea pe teritoriul României a ecvinelor diagnosticate pozitiv cu anemie infecţioasă ecvină este interzisă, excepţie fâcând doar deplasarea în vederea abatorizării.

Ecvinele destinate comerţului intracomunitar, sau la export, se expediază doar din centrele de colectare autorizate sanitar-veterinar, în condiţiile legislaţiei specifice.

Dacă respectă prevederile legale în vigoare, proprietarii de animale bolnave de Anemia Infecţioasă Ecvină pot fi despăgubiţi de stat prin DSVSA. judeţene.

 

„Valoarea de înlocuire a animalului se stabileşte în funcţie de valoarea genetică, zootehnică, sex, vârsta, greutate, starea fiziologică, categoria de producţie, la valoarea de înlocuire corelată cu preţul pieţei la data când a avut loc acţiunea de lichidare a focarului de boală”, se arată în comunicatul Colegiului Medicilor Veterinari din Judeţul Sibiu.

 

Programul de asanare a focarelor de A.I.E. are loc conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 51 / 2010 (pentru aprobarea programului accelerat de eradicare a anemiei infectioase ecvine) Ordin A.N.S.V.S.A. nr. 6 / 2010 (pentru aprobarea cadrului general privind stingerea focarelor de boli la animale) Ordinul 37 / 2010 (controlul circulaţiei ecvinelor pe teritoriul României) normative care se asigură cadrul legal pentru supravegherea efectivelor receptive, depistarea, izolarea şi eliminarea  ecvideele bolnave în termen de cel mult 30 zile de la primirea buletinului de analiză cu rezultat pozitiv.

Anemia Infecţioasă Ecvină (AIE) cunoscută şi sub denumirea de febra de mlaştină, este o boală virală produsă de un lentivirus cu acţiune complexă care se manifestă la cai, catâri şi măgari, prin febră remitentă şi intermitentă, anemie, cardiopatie şi oboseală la efort, diateză hemoragică, slăbirea rezistenţei la infecţii, care de cele mai multe ori provoacă moartea.

Acest virus are capacitatea unică de a infecta calul pe viaţă, producând atacuri intermitente de boală, urmate de perioade în care calul poate părea normal.
Transmiterea infecţiei cu virusul A.I.E. pe orizontală şi pe verticală, se produce, prin:
• contaminarea prin vecinătate, care presupune prezenţa agentului etiologic în mediul apropiat (exploataţii şi efective de animale învecinate) pe o rază de 200  de metri, permiţând introducerea lui într-un efectiv indemn, prin insecte hematofage etc.;
• contaminarea prin introducere în exploataţii indemne, de animale din efective şi exploataţii contaminate prin cumpărare, transfer temporar, donaţii etc.;
• contaminarea pe verticală se realizează prin utilizarea în activitatea de reproducţie a materialului seminal sau a armăsarilor potenţial infectaţi cu virusul A.I.E. şi transmiterea transplacentară a infecţiei de la mamă la făt.

ANSVSA: Actualizarea situației privind evoluția PPA
Autor: meatmilk  /   vineri, 28 septembrie 2018

(Comunicat) La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 233 de localități din 13 județe, cu un număr de 952 de focare (dintre care 15 în exploatații comerciale) și 72 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 323.754 de porci afectați de boală.   Au fost stinse până la această dată 5 focare...

ANSVSA: Despăgubiri de cca 12 milioane de lei, celor afectați de PPA
Autor: meatmilk  /   joi, 20 septembrie 2018

(Comunicat) La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 227 de localități din 13 județe, cu un număr de 927 de focare (dintre care 11 în exploatații comerciale) și 62 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 311.869 de porci afectați de boală.   Au fost stinse până la această dată 5 focare...