Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Campanie de vaccinare a vulpilor împotriva rabiei

Autor: Ilie Stoianmarți, 1 octombrie, 2013

În judeţul Prahova demarează mâine campania (a doua din acest an) de vaccinare orală a vulpilor, care se va încheia la sfârşitul lunii noiembrie. Acţiunea, finanţată de la bugetul statului şi de la cel al UE, se circumscrie Programului strategic privind supravegherea, controlul şi eradicarea turbării la vulpe, desfăşurat pe o perioadă de 10 ani şi având ca scop “declararea României ca stat liber de rabie”.

Conform precizărilor directorului Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Prahova, dr. Mihai Terecoasă, pe cele 43 de fonduri de vânătoare din Prahova, cu o suprafaţă totală de peste 4.000 de kilometri pătraţi, trăiesc 1.503 vulpi. „Pentru această campanie, avem la dispoziţie 80.000 de momeli vaccinale, care vor fi administrate aerian, câte 20 de momeli/km pătrat, în perioada 1-6 octombrie. Acestora li se vor adăuga 1.090 de momeli care vor fi împrăştiate manual, în perioada 21-26 octombrie 2013, în jurul localităţilor şi al luciurilor de apă unde n-au fost administrate momeli vaccinale cu ajutorul avionului. Momelile vor fi administrate de către gestionarii fondurilor de vânătoare, sub directa supraveghere a medicilor veterinari din cadrul DSVSA Prahova”, a adăugat directorul instituţiei.

Pentru evitarea unor eventuale accidente survenite prin manipularea necorespunzătoare de către populaţie a momelilor vaccinale găsite accidental, conducerea DSVSA Prahova a anunţat despre demararea campaniei de vaccinare a vulpilor toate instituţiile responsabile: Prefectura, Consiliul Judeţean, Direcţia de Sănătate Publică, Inspectoratul Şcolar, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, consiliile locale ş.a. Totodată, materiale privitoare la această campanie au început să fie afişate şi în diferite locuri publice: primării, spitale, dispensare, şcoli, grădiniţe, staţii de autobuz, magazine etc. (ziarulprahova.ro)

Se extind controalele de sănătate la importul de porci din SUA și Canada
Autor: Meat MIlk  /   luni, 15 decembrie 2014

În urma deciziei Comisiei Europene luată săptămâna trecută, se extind controalele de sănătate asupra importurilor de porci vii din SUA și Canada, până la 31 octombrie anul viitor (2015) ca urmare a  preocupărilor legate de cazurile numeroase ale virusului diareei porcine epidemice (DPE). În luna iulie, Bruxelles-ul a impus re guli...

Laringotraheita infecțioasă aviară
Autor: Meat MIlk  /   vineri, 12 decembrie 2014

Laringotraheita infecțioasă aviară (LTI) este o boală infectocontagioasă endemică, care afectează îndeosebi găinile și fazanii, cu evoluție acută, caracterizată clinic prin tulburări respiratorii grave, iar morfopatologic prin leziuni catarale sau hemoragico-necrotice ale mucoasei laringotraheale.   Importanță,...