Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Caprele rabinului

Autor: Ilie Stoianvineri, 16 iunie, 2017

Într-o zi, Rabinul din Chelm se îmbolnăvi foarte rău și, deși era cel mai înțelept om din sat, nu se putea vindeca. Așa că a trimis după doctorul care, văzându-l, a clătinat din cap, spunând cu tristețe:

 

-Singurul leac este laptele proaspăt de capră. Dar, din păcate, nu avem capre în Chelm.

-Hei, e ușor de rezolvat, a spus rabinul, trimițând doi discipoli în satul vecin, pentru a cumpăra o capră. Cei doi s-au grăbit și au cumpărat de la un țăran o  capră.

-Va da lapte?, întrebară ei.

-Mai mult lapte decât oricine ar putea bea, a răspuns el, iar disicipolii, mulțumiți, s-au grăbit spre casă, trăgând capra în spatele lor.

 

Pe drum s-au oprit la un han ca să-și stingă setea, lăudând capra lor minunată: ”Rabi va bea lapte ca de la fântână!”, spuneau ei, bând vinul din pocale. Auzind, cârciumarul, care-i pizmuia pe cei din Chelm, s-a gândit să-l păcălească pe Rabi. Și, în timp ce discipolii sărbătoreau, cârciumarul se strecură afară, luă capra rabinului și în loc legă un țap. Când discipolii s-au dus la grajd, beți fiind, au luat țapul și au plecat spre Chelm, strigând cât puteau:

 

-Feriți, oameni buni, am adus leacul Rabinului! Iar, mai apoi, văzându-l, îi spuseră:

-Iată vindecarea ta, Rabi. Rabinul zâmbi, iar soția lui se așeză pe un scaun, pregătindu-se de muls. Dar, din țăță nu ieși decât o picătură de lapte, iar Rabi se supără foarte:

-Ați cumpărat o capră stearpă, blestemaților!

-Ah, nu fi amarnic, Rabi, spuseră discipolii, Tora ne învață că totul trebuie făcut cu cunoaștere și înțelegere. Hai să-l chemăm pe măcelar, că el știe ce trebuie făcut.  Când sosi măcelarul, începu să râdă în hohote:

 

-Ați cumpărat un țap, proștilor! Furios, Rabi și-a trimis discipolii înapoi, dar ei, în drum spre țăran, s-au oprit din nou la cârciumă, iar, când au ajuns la țăran, l-au certat:

-Ne-ai înșelat, nemernicule, dă-ne capră, nu țap, ca ăsta!

-Dar nu este posibil, spuse el, și, gândind că nu vrea să piardă banii, începu pe dată să mulgă, sub țap adunându-se un lapte gros.

-Vedeți? E așa cum am spus, e capră. Acum sunteți mulțumiți?

Bărbații erau uimiți, dar, ca să fie siguri, chemară pe rabinul acelui sat.

-Vrem un înscris care să spună că este vorba despre o capră!, au cerut ei. Acest Rabin, fiind certat cu cel din Chelm, scrise o foaie, spunându-le:

-Aceasta va certifica faptele!

 

Ajunși din nou acasă, discipolii dădură iar țapul la muls, iar, Rabi, văzând foaia cu semnătura celuilalt rabin, își spuse:

 

-Suntem certați, dar el n-ar minți niciodată. Și, mulțumit, bău din ce dădu țapul. Mai apoi, plăcându-i din cale-afară, trimise să i se mai cumpere și alte capre de cest fel. Și așa, curtea rabinului se umplu de capre bărboase.

Brânză bună în burduf de scriitor
Autor: Ilie Stoian  /   vineri, 13 ianuarie 2017

Nume celebre ale literaturii universale, brânzeturi la fel de celebre și rafinate, asociate celor mai diverse băuturi, cam așa pot fi rezumate biografiile gastronomice ale unor scriitori cărora le-a plăcut viața, uneori, peste puterea de înțelegere a vulgului. Asta, poate, și pentru că, aceia care știu cu adevărat să trăiască nu...

Satul, în Evul Mediu european occidental
Autor: Ilie Stoian  /   marți, 24 noiembrie 2015

Se cuvine, acum, la finalul capitolului acestui serial de articole inspirate de ”Istoria culturii și civilizației”, semnată de Academicianul Ovidiu Drimba, să sintetizăm principalele caracteristici ale organizării satului european occidental, din Evul Mediu.   Satul și gospodăria țărănească   Gruparea oamenilor...