Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Care sunt piețele alternative pentru carnea Europei?

Autor: Cristea Romulusmiercuri, 18 mai, 2016

Prețurile la alimente, la nivel mondial, au marcat al patrulea an de scăderi consecutive. Potrivit Organizației  pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) , prețurile la  carne au coborât pe ansamblul anului trecut cu 15,1%. Cu toate acestea, experții agricoli au prognozat pentru anul 2016, o ofertă de carne la nivel global  mai mare cu mai bine de 44 de milioane de tone peste  cea a anului trecut.

 

Pachetul de jumătate de milliard de euro, insuficient

 

Și în Uniunea Euopeană sectorul cărnii se confruntă cu scăderi de prețuri și o ofertă abundentă. Deși recoltele agricole au fost considerabile cam peste tot, iar prețurile materiilor prime și ale petrolului au scăzut pe toată durata anului, incertitudinile manifestate pregnant în mediul economic au impiedicat relansarea consistentă a consumului. Mai mult, specialiștii apreciază că asistăm chiar la o „erodare” a consumului.  Drept urmare crescătorii de animale și procesatorii de carne s-au confruntat și continuă să se confrunte cu o criză generată de producția ridicată și prețuri apreciate ca fiind scăzute. În acest context găsirea unor noi piețe de desfacere extracomunitare ar putea constitui o gură de oxigen pentru piața Uniunii Europene.

 

La această dată, Comisia Europeană  caută să identifice măsuri suplimentare de sprijinire a pieței, în contextul în care prețurile la materiile prime agricole (carne de porc, lapte, legume și fructe etc.) s-au prăbușit începând cu vara lui 2015, pe fondul embargoului rusesc și a ofertei excedentare din piață. În ciuda faptului că a fost adoptat un pachet de ajutor de 500 milioane de euro de către Comisia Europeană, fiind luate o serie de măsuri menite să ajute exploatațiile agricole afectate, rezultatele nu au fost cele scontate în piață. Tot de la începutul acestui an, pentru stoparea declinului prețului la carne de porc au intrat în vigoare noile reguli privind sprijinul acordat la nivel UE pentru stocarea în regim privat a cărnii de porc (inclusive untura) pentru perioade cuprinse între 3 și 5 luni..

 

Speranța stă tot în China!

 

China produce și consumă jumătate din  cantitatea de carne de porc existent la nivel mondial.  Dacă la nivel european șeptelul suin a crescut ușor, la fel și greutatea în carcasă a animalelor ajunse la abator, iar oferta din acest an va fi superioară celei din 2015, experții în strategii de piață de la compania  RJO’Brien susțin că  surplusul de producție ar trebui să fie direcționat către zonele cu creștere de populație. Dacă China ar începe să importe mai mult, pentru oferta ridicată de carne din UE ar exista o nișă de salvare. De asemenea, în China, numărul scroafelor din ferme este în scădere cu 25%, Astfel în această țară s-a ajuns la situația ca kilogramul de carne de porc să fie de două ori și jumătate mai mare decât în SUA.  Chiar și în această situație, China importă foarte puțină carne de porc.

 

„Chinezii, dacă doresc, au capacitatea de a tripla volumul importurilor de carne. O astfel de decizie, ar putea avea ca rezultat creșterea prețului la carnea de porc cu aproximativ 9 eurocenți la kilogramul de carcasă. Din acest motiv, analiștii specializați din piață stau atenți și analizează această situație”, a declarant Gabriel Joubert-Séguin, analist la compania de consultanță RJO’Brien.

În 2015, în UE,  Danemarca Germania și Spania au exportat (în afara Europei) 300.000 de tone de carne de porc, în special către China și Coreea de Sud.

 

Debușeu pentru carnea europeană de pasăre și de porc în zona Antilelor

 

Danemarca, Germania, Spania, dar și Polonia ar putea avea noi oportunități de exporturi  pe segmental cărnii de porc, într-o zonă relativ recent deschisă comerțului international. Mai exact, este vorba de Cuba, țară cu 11,3 milioane de locuitori, situate pe cea mai mare insula din Antile. De asemenea, nici cererea pe segmental cărnii de păsare nu ar trebui neglijat, atrag atenția specialiștii. Și chiar dacă distanța față de continental european nu este deloc de neglijat (circa 7.300 de kilometri) capacitatea de absorbție a pieței cubaneze pentru yoți producătorii economici este una imensă, Cuba fiind până nu de mult prizoniera unui sistem guvernamental închis și supus embargourilor alimentare și industrial decenii la rând.

 

Ar putea fi Cuba, un debușeu, o nișă de oportunitate care ar putea rezolva criza cărnii de porc din Uniunea Europeană? Recent, secretarul general al Uniunii Crescătorilor de vite și a procesatorilor de carne  din UE (UECBV), Jean-Luc Mériaux, a făcut o declarație care aproape că i-a luat prin surprindere pe mulți fermieri din Europa, anunțând că piața cubaneză recent deschisă ar putea fi salvarea filierei cărnii din Europa și ar putea acționa ca un tampon la evoluțiile de pe piața europeană ajunsă la saturație.

„Cultura și valorile cubaneze sunt apropiate celor din mai multe țări sud-americane. Din această perspectivă apre o oportunitate importantă. Carnea de porc provenită din Spania, dar și alte produse din carne ar putea fi exportate spre aceste zone. La fel ar putea proceda și Danemarca, Polonia și Germania, iar producătorii de carne de pasară ar trebui de asemenea să fie atenți la această piață”, a declarat Jean-Luc Mériaux.

 

Cursul valutar, favorabil exportatorilor UE de carne de vită

 

După o revenire pe o creștere cu 3% în 2014, față de 2013 producția europeană de carne de vită a scăzut ușor, cu 1% în 2015. Importurile europene de carne de vită au fost în 2015 la un nivel foarte apropiat de cel din anul anterior (330.000 de tone carne în carcasă), scăderea euro față de dolar afectând competitibitatea prețurilor oferite de competitorii americani, potrivit unui raport al Institutului „Hélène Dorchies”.  Exporturile de carne de vită dinspre Uniunea Europeană au înregistrat anul trecut o creștere de 6% (raportat la anul 2014) datorită tendnțelor înregistrate la nivelul piețelor mondiale care au menținut un curs de schimb favorabil exportatorilor din Uniunea Europenaă. Aceași tendință a exporturilor se va menține și în anul 2016, potrivit analiștilor.

Trebuie menționat că anul trecut Irlanda a înregistrat o scădere accentuată a producției din cauza exporturilor accelerate de viței din anii precedenți (în special în 2013). Germania, Marea Britanie și Italia au înregistrat anul trecut o producție scăzută, Iar Franța și Polonia au înregistrat  creșteri mai importante la producția de carne de vită. Spania și Portugalia au înregistrat de asemenea creșteri ușoare ale producției. Consumul de carne de vită în Uniunea Europeană a înregistrat anul trecut o scădere de 1% (până la 7,58 milioane de tone), continuând tendința ultimilor ani. Exporturile de viței se estimează că vor menține tendința de scădere ușoară înregistrată anul trecut (-1%).

 

Danemarca a pierdut locul I la exporturi

 

Peste 60% din exporturile totale de carne de porc din Uniunea Europeană sunt realizate de cei trei giganți ai industriei de carne: Germania, Spania și Damenarca. Anul trecut, la nivelul UE, Danemarca (cu o producție de 320.000 de tone de carne de porc) a fost devansată de Spania (363.000 tone) și Germania (356.000 de tone) potrivit organizației AHDB Pork.

 

În contextual economic al anului trecut, Danemarca nu a reuțit să înregistreze decât o creștere marginală a exporturilor cu doar 4%, în timp ce exporturile extracomunitare ale Germaniei și Spaniei au crescut considerabil cu 23%, respective 30%. Creșterile spectaculoase marcate de Germania și Spania au crescut la râdul lor exporturile UE cu o medie de 11%, se menționează într-un raport AHDB.

 

Doar o pătrime din producția totală de carne de porc produsă în UE ia calea exporturilor, situația rămânând la același nivel ca și în urmă cu doi ani. După embargoul impus Rusiei, reprezentanții industriei cărnii din UE caută cu disperare alte piețe de desfacere. Deși China a încetinit creșterea economică, ea continua să fie principala piață pentru exporturile de carne din UE. Japonia și Coreea de Sud sunt de asemenea piețe foarte importante pentru exporturile de carne din UE, urmate de alte căteva zone mai mici din Asia.

 

Exporturile europene de carne vor crește în următorii zece ani

 

Experții Uniunii Europene estimează că producția europeană de carne va avea o piață de desfacere asigurată în viitorul apropiat, prin exporturi, datorită nevoilor în creștere ale țărilor în curs de dezvoltare. În raportul privind perspectivele piețelor agricole la orizontul anului 2025 se menționeză că producția de carne la nivel european trebuie stimulate având în vedere creșterea economică prognozată în anumite țări aflate în curs de dezvoltare,.  Astfel, se estimează că se va înregistra o creștere a consumului la nivel mondial de 15%. Acest aspect, susțin specialiștii ar trebui să determine exportatorii de carne din UE să țintească cifre în creștere. Prin prima cifrelor prezentate de UE, producția europeană de carne ar trebui să ajungă, în următorii zece ani la 46.5 milioane de tone.

 

În ceea  ce privește producția de carne de ovine și caprine, chiar dacă în ultimii ani s-a constatat o scădere a cantității de carne abatorizate, fermierii ar trebui să aibă în vedere că cererea pentru export, în următorii ani va fi în creștere la prețuri din ce în ce mai ridicate. De asemenea, cu toate că în 2014 și 2015 au existat anumite probleme în sectorul cărnii de porc, producția va crește cu cel puțin 2% până în 2025 (raportat la nivelul anului 2016). Consumul european de carne de porc va încetini, însă exporturile vor crește constant susținute de o cerere solidă la nivel mondial și de o ameliorare a prețurilor. Producția de carne de pasăre va crește cu 4% în următorii 10 ani, iar exporturile sunt estimate în creștere până la 1,6 milioane de tone, în 2025.

A fost încheiat Tratatul de Liber-schimb UE-Japonia
Autor: meatmilk  /   joi, 7 februarie 2019

(Comunicat) Uniunea Europeană și Japonia au încheiat Acordul de Liber-schimb. Acordul de parteneriat economic (APE) între UE și Japonia a intrat în vigoare la 1 februarie 2019. Întreprinderile și consumatorii din întreaga Europă și din Japonia pot profita acum de cea mai mare zonă de comerț deschis din lume. În România, 271 de...

Interpack Dusseldorf își extinde operațiunile în Africa
Autor: meatmilk  /   vineri, 14 decembrie 2018

(Comunicat) Interpack-Messe Düsseldorf se extinde în regiunea Orientul Mijlociu (MEA), sub denumirea de "PACprocess MEA", care va avea loc anual la Centrul Internațional de Expoziții din Cairo, începând din decembrie 2019.   Târgul de comerț poate conta pe sprijinul larg numeroși parteneri de afaceri și organizații...